Paaskoekjes

1 april 2015


Aankomend weekend is het weer Pasen. Ik ben er niet zo gek van als met kerst, maar ik heb wel een echte Paastak. Deze heeft eitjes, konijntjes, kippen en bloemen in zijn takken. Ik vind het na de kerstboom optuigen één van de leukste werkjes die ik mag doen met de feestdagen. Toch heb ik het idee dat Pasen niet meer echt gevierd wordt. Ik vroeg om me heen heel enthousiast en wat gaan jullie doen met Pasen? Vaak was het antwoord, niks of weet ik nog niet. Bij kerst moet je mensen maanden van te voren reserveren als je iets met ze wil doen, Pasen is allemaal veel meer last minute. Wat ik toch vreemd vind, want als je dat op zondag bedenkt wat ga je dan eten? Met Pasen zijn de supermarkten echt niet open.

 
Maar naast het samen eten heb ik nog meer leuke herinneringen aan Pasen. Op school gingen we altijd Paasontbijten en eitjes zoeken. Mijn moeder ging dan altijd verkleed als Paashaas (sorry mama) en een geschminkt gezicht de paaseitjes over het schoolterrein verstoppen. Aangezien dat nogal een behoorlijk plein is, kregen alle groepen een gebied. Je raad het al we vonden maanden later nog paaseitjes op het schoolplein. Op mijn stageschool hebben ze aankomende donderdag paasontbijt. Aangezien ik op donderdag stage loop ga ik dit dus mee maken. Op de andere scholen waar ik stage heb gelopen deden ze hier niet aan of was het niet mijn stagedag waardoor ik er niet echt bij kan zijn. Maar dit jaar wel en dus dacht ik laat ik koekjes meenemen. Pas heb ik mijn mini donuts voor ze meegenomen en deze vielen erg in de smaak. Elke donderdag hoor ik nu "Juf heb je vandaag weer iets gebakken?". Aangezien het donderdag een speciale gelegenheid is dacht ik "laat ik eens weer wat meenemen". 


Toch heeft het Paasontbijt op school me ook wel aan het denken gezet. Ik ben gewend om te ontbijten, want dat werd verplicht vanuit huis. Toch zijn er ook kinderen die dit niet doen, doordat er geen tijd is of een andere reden. Nu moeten deze kinderen ontbijten en ook nog eens onder gezelschap van hun mede klasgenoten die alles zien. Of kinderen met allergieën die bij alles moeten vragen goh mag ik dit wel hebben? Maar ook het gebrek aan waarom eten we eigenlijk samen? Wat is het idee daar achter? Ik vind het jammer dat we dit niet aan de kinderen bijbrengen. Daarom vind ik stagelopen zo interessant. Je gaat allemaal dingen zien die je als basisschoolkind niet ziet of waar je geen rekening mee houdt. Ik krijg nu pas door hoe flexibel een leerkracht moet zijn en hoe deze met alle winden mee moet kunnen waaien om iedereen tevreden te houden. Vooral dit laatste is voor mij wel een uitdaging, maar ik word er steeds beter in. Ik hoop dat deze koekjes net zo in de smaak gaan vallen bij mijn leerlingen als dat ze bij mijn balletgroepje deden, want die hebben er van gesmuld.

Fijne Pasen!

Voor 40 koekjes

 

Ingrediënten

Bloem
Baking powder
Zout
Boter
Suiker
Citroenzest
Ei*
Eigeel
Citroensap
Vanille extract
Gele foodcoloring**
Poedersuiker 

 

260 gram
2 theelepels
1/2 theelepel
142 gram
230 gram
van 1 citroen
1
1
3 eetlepels
1 theelepel
optioneel 
60 gram

* Je hebt dus 2 eieren nodig, waarvan 1 ei alleen het eigeel
** Ik maak gebruik van de icing coloring van de pipoos ze geven je hier heel goed advies welke je het best kan gebruiken. Ik heb echt maar een klein beetje gebruikt ( achterkant theelepel)

Benodigdheden

Mengkom
Mixer
Bakplaat
Bakpapier
Handschoentjes
Weegschaal
Bakje

 

2

2
3 velletjes
Optioneel

1

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Pak een mengkom en mix hierin met een lepel de bloem en baking powder.
 3. Pak nu een nieuwe mengkom en mix hierin de boter, citroenzest en de suiker tot een fluffy geheel
 4. Mix nu het ei en het eigeel door het boter mengsel. 
 5. Voeg de citroensap, vanille extract en de food coloring toe aan het botermengsel en mix opnieuw
 6. Voeg nu langzaam aan het bloemmengsel toe en blijf mixen. 
 7. Doe nu in een bakje de poeder suiker.
 8. Schep ongeveer een 1/2 eetlepel vol met het koekjes deeg en rol er een balletje van. 
  Wil je geen gele vingers? Trek dan nu de handschoentjes aan.
 9. Rol dit balletje door de poedersuiker en leg het op het bakpapier
  Zorg ervoor dat er ongeveer 3 cm boven, onder en naast het balletje zit voordat je er een nieuwe naast legd
 10. Bak ze voor ongeveer 10-15 min. 
 11. Laat ze afkoelen voor ongeveer 15 min. 
  Dit kan op een afkoelrekje als je deze hebt