Bladerdeeghapjes met Feta & Honing

7 mei 2015


Vanavond typ ik mijn blog met een grote kop thee naast me en een plank vol lekkere dingen voor me. Kaas, worst, grillworst, komkommer en olijfjes. Ik kan me bijna geen betere setting wensen. Vanavond was het op mijn werk niet zo druk en dus was ik een avondje lekker vrij. Ik vind werken leuk, maar soms is onverwacht vrij zijn ook heel fijn. En dus weer even tijd om een blog te schrijven en films te kijken Een andere setting waar ik erg van hou zijn studentenverjaardagen. Verjaardagen waar alles kan en waar niemand zich druk maakt.

Helaas ben ik dat tijdperk voorbij. Het tijdperk dat het maar net allemaal in mijn kamertje paste en dat we cake versierde als verjaardagstaart. Nu ik in een "echt" huis woon vier ik meer mijn verjaardag zoals ik dat altijd heb gewild. Helaas was ik me er niet van bewust hoeveel stress dat ook zou opleveren. Alle hapjes die ik nu kan maken in de grote keuken, alle vrienden en familie tegelijk op één dag, soms verlang ik terug naar mijn studentenverjaardag. Afgelopen vrijdag was ik op zo'n studentenverjaardag. Mijn vriendinnetje S was zaterdag jarig, maar zoals elke student vierde ook zij het twee keer. Dat betekende dat ze het zaterdag bij haar ouders vierde en daar de volgende dag nog heen moest treinen. Op zich ben ik wel blij dat ik dat niet meer heb, twee keer mijn verjaardag vieren en dan met 8 tassen in de trein. Tassen vol met vaak breekbare cadeau's waarmee je moet rennen om je overstap te halen en waarbij je hoopt dat het na een 2.5 uur durende treinreis allemaal nog heel is. Op zondag was het ook nog super druk in de trein, dus alles stond op de grond met alle gevolgen vaak van dien.

Maar toch mis ik de studentenverjaardag wel eens. Deze verjaardag was in het keukentje. Daar is het altijd, maar nu was de eetkamertafel al weggehaald om extra ruimte te creëren. Daar zaten en stonden we dan. Mijn vriendinnen had ik al een tijdje niet gezien en er was dan ook veel te bespreken. Alleen met iemand praten die een halve meter verderop staat is niet zo handig. Dus wat deed ik de wasmachine leegruimen en daarop zitten. Dit kan eigenlijk alleen maar op dit soort verjaardagen. Ik kan me niet herinneren dat er bij ons ooit iemand met een verjaardag in de keuken op het aanrecht, vaatwasmachine of wasmachine ging zitten. Ik zit daar wel regelmatig op de wasmachine. Als mijn taart, cake of koekjes in de oven zitten dan houd ik een soort van de wacht voor het raampje van de oven. Omdat wij een combi magnetron hebben staat deze op een plank. Precies op de hoogte van de wasmachine. Dus ik ga daar dan lekker tegen de muur met mijn laptop zitten en vermaak me. Maar op een wasmachine zitten van iemand anders, met je mooie zwarte jurk en een glas wijn is toch even wat anders, maar zeker niet minder gezellig. Ik had een hele leuke en gezellige avond. Ook waren er volop hapjes aanwezig. Het grappige was dat mijn vriendin een nieuwe vriend heeft en die zegt tegen mij "S is bang dat ze te weinig heeft, maar ze heeft toch veel". Ik kijk hem aan en zeg "het is maar goed dat je dan nog nooit bij mij bent geweest". S bakt ook altijd lekkere dingen voor haar verjaardag. Zo had ze nu een citroen meringue taart gemaakt. Ik kwam pas half 11 's avonds aan, maar ik moest natuurlijk een hapje proberen. En lekker dat hij was, ik moet ook daar maar snel het recept van krijgen.

Ook had ze lekkere olijfjes en heerlijke bladerdeeghapjes. S maakt altijd worstjes in bladerdeeg. Op één op andere manier lukken ze bij haar altijd heel goed en ben ik altijd een beetje jaloers op hoe mooi ze zijn. Dit keer had ze ook een ander hapje, bladerdeeg met Feta en Honing. Ik had al wat wijntjes op, maar ik werd helemaal enthousiast. Dus heb ik haar toestemming gevraagd of ik ze op mijn blog mocht posten. De volgende dag toen ik weer een beetje nuchter was, heb ik haar gevraagd hoe ze het had gedaan. Met een beetje uitleg van haar en een beetje creativiteit van mezelf heb ik dit hapje nagemaakt. Zo zie je maar dat als je zelfs op een wasmachine zit recepten aangereikt krijgt. Ik ben in ieder geval heel enthousiast over dit recept. Niet alleen omdat het vegetarisch is, maar ook omdat je het op elk willekeurig moment van de dag kan eten. Wij hebben hem gebruikt in onze tapas avond, maar ik zie dit recept ook als high tea recept voor me. S bedankt dat ik dit recept van je mocht gebruiken en delen, ik hoop dat ik nog vele inspiraties van je mag krijgen!

Voor 8 Bladerdeeghapjes

Ingrediënten

Bladerdeeg
Feta*
Honing
Ei

 

8
150 gram
8 eetlepels
1

* Ik heb gebruik gemaakt van Arla apetina witte kaas 45+

Benodigdheden

Bakplaat
Bakpapier
Garde
Kwastje

 

Bereiding

 1. Laat het bladerdeeg ontdooien
 2. Verwarm de oven op 220 graden
 3. Kluts het ei in een bakje en snij de feta in kleine reepjes
 4. Leg de feta in driehoek op het bladerdeeg
  Giet een eetlepel afgestreken honing op de feta
  Vouw het bladerdeeg in een driehoek dicht. 
  Druk aan met een vork
 5. Bestrijk met ei
 6. Herhaal stap 3, 4 en 5 voor het overige bladerdeeg
 7. Bak in 15 min goudbruin in de oven

Let op: de honing kan heet zijn, laat het dus eerst een beetje afkoelen op de plaat