Strawberry Cheesecake Koekjes

12 mei 2015


Deze week wordt ik plots overspoeld met leuke berichtjes van mijn klasgenoten. Dit begon maandag bij het openen van mijn nijntje brooddoos. Ik had nog wat strawberry cheesecake koekjes over en ik vond dat ik deze na het tentamen wel mocht opeten. Twee klasgenoten zeggen "Maaik heb je weer gebakken?" Ik "ja willen jullie er eentje?". Dat lieten ze zich bijna twee keer zeggen. Waarop één zegt "zijn deze voor Wink Wednesday?" en ik begin een beetje te glunderen. Ja dat zijn en wat leuk dat je mijn blog leest. Waarop de ander zegt, ja je post zulke leuke recepten. Nou mijn dag kon niet meer stuk. Ik heb de hele dag een beetje op een roze wolk geleefd.

Want ik vind het zo leuk als mensen dat tegen me zeggen. Dinsdag was het weer feest. Na het statistiek college komt een andere klasgenoot naar mij toe en zegt ik heb van het weekend je Spinaziehapjes gemaakt voor een verjaardag en ze vielen heel erg in de smaak. Daar was roze wolk nummer 2 en of het allemaal nog niet genoeg was appte vanmiddag een klasgenoot over de briesalade. Ik vind het zo leuk dat mijn blog zo gelezen wordt of in ieder geval mijn recepten. Ik ben ook blij dat ik jullie op nieuwe ideeën kan brengen en kan inspireren om te koken, want dat zijn er in twee dagen toch al vier.

Deze strawberry cheesecake koekjes zijn gebaseerd op het ijsje van de Ben&Jerry's. Vroeger haalde ik een bak van dit merk als ik me slecht voelde. Nu ga ik bakken. Ik weet niet wat een goedkopere oplossing is. Maar toen vond ik alleen dat ik zo'n bak ijs aan mocht schaffen als ik mezelf heel zielig vond. Dat kon al zijn omdat ik mijn tentamen niet had gehaald. Dan voelde ik me altijd heel erg verdrietig en dus reden voor ijs en chocolade koekjes. In het eerste jaar van mijn relatie met vriendlief haalde we samen wel eens zo'n bak. Vaak als hij in de bonus was. Of haalde één van twee zo'n bak als verassing voor de ander om vervolgens zelf ook een lepeltje of 10 mee te pikken. Nu kan ik me eigenlijk niet zo goed herinneren wanneer ik voor het laatst een bak Ben&Jerry's heb gehad, maar ik kan de smaak zo proeven. Met heerlijke harde stukjes koek en af en toe een aardbei. Mij kun je bijna niet blijer maken. Dus toen ik een recept tegen kwam waarboven stond strawberry cheesecake koekjes begon ik met juichen, maar een beetje te vroeg, want zoals altijd was het Amerikaans. Dat betekende dat ik hem gewoon in het archief heb gestopt en er nooit meer aan heb gedacht. Ondertussen ben ik erachter wat voor bijzondere ingrediënten je kan kopen in Amerika en ergens snap ik ook wel dat dit niet te koop is in Nederland. Zo ben ik opzoek naar pepermintoil of in het Nederlands gewoon pepermuntolie. Maar volgens alle Nederlandse Wikepedia's en consumentenpagina's zit dit alleen in kauwgom of in tandpasta. Nou daar kun je geen koekjes van maken.
Dus moet ik nog maar eens even verder opzoek naar een vervanging of ik maak het zelf.

Wat interessant is aan dit recept is dat ik weer een nieuwe vorm van bakken heb geleerd die ik zeker weer verder ga gebruiken. En dat is roomkaas door je deeg heen doen. Dit had ik zelf nooit bedacht, maar zo zou je dus ook bodems kunnen maken voor taarten, van cheesecake met een luchtige binnenkant. Zoals je merkt zijn mijn hersens alweer bezig om een recept te vinden dat deze gaat overtreffen. Al mijn recepten gaan door een testpanel. Daar hoor ik zelf bij, mijn vriend, maar ook mijn collega's, klasgenoten en vrienden. Elk recept wordt tegenwoordig door één of meerdere panelgroepen getest en tot nu heeft maar 1 recept het niet gehaald tot deze blog. Dit recept werd tegen gehouden door één panellid en dat was ik zelf. Laten we hopen dat deze panelgroepen nog veel en vaak willen testen, want dan weet ik zeker dat ik geen onzin of troep blog. Dus bij deze het overheerlijke recept voor deze strawberry cheescake koekjes. 

Voor 12 koekjes

 

Ingrediënten

Bloem
Baking powder
Zout
Monchou
Suiker
Ei
Vanille extract
Aardbeien
Citroensap
Witte chocolade
Boter

 

160 gram
1 theelepel
1 mespuntje
130 gram
150 gram
1
1 theelepel
160 gram
2 eetlepels
150 gram
58 gram

Benodigdheden

Mengkom(2)
Mixer
Bakplaat
Bakpapier
Oven
Houten lepel
Zeef
Bloem ( 2 eetlepels )
Bakspray

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Hak de aardbei in zulke kleine stukjes als onder op het plaatje
 3. Doe ze in een bakje en voeg er citroensap aan toe.
  Laat dit 5 min staan en giet dan af
  Bewaar de aardbeien stukjes
 4. Hak de chocolade in kleine stukjes, niet al te klein houdt ze nog een beetje grof. 
 5. Zeef de bloem in een mengkom en voeg de baking powder en het zout toe
 6. Mix in een andere kom de boter met de suiker en de roomkaas.
  Doe dit totdat het licht en luchtig is
 7. Voeg een ei en het vanille extract toe aan de boter en mix nogmaals
 8. Voeg nu het bloemmengsel langzaam toe, blijf mixen
 9. Voeg nu de chocolade toe en roer dit goed door het beslag met de houten lepel
 10. Doe over de aardbeien 2 eetlepels bloem. 
  Zorg dat ze goed bedekt zijn met de bloem voordat je ze toevoegt aan het beslag.
  Voeg de aardbeien toe aan het beslag
  Roer ze er voorzichtig doorheen
 11. Spray het bakpapier in
 12. Pak steeds een eetlepel van het deeg en leg deze op het bakpapier
  Zorg dat je ongeveer 5 cm tussen de koekjes laat.
 13. Zet ze voor 10 min in de koelkast
 14. Bak hierna de koekjes voor 15-18 min goudbruin in de oven
 15. Laat ze afkoelen voordat je ze eet.

Tip: Ik ben er achter gekomen dat je deze koekjes niet zo lang knapperig houdt.
Het beste is om ze dezelfde dag nog te serveren.