Champignonroomsaus met varkensfilet

18 mei 2015


Hoe erg ik ook geklaagd heb dat ik niet op vakantie zou gaan, misschien zit er toch nog een vakantie in. Een collega van mij organiseert namelijk zomerkampen op Schier. Schier is hier een hele bekende afkorting, maar voor de mensen die niet zo goed weten wat Schier is, het is Schiermonnikoog. Al twee keer eerder heb ik dit eiland bezocht om zelf op kamp te gaan. Dat is het leuke aan opnieuw beginnen. In mijn geval met een studie. Je wordt weer eerste jaars. Er is weer een mogelijkheid dat je meegaat op kamp. Alleen kreeg ik de twee keer een echte herkansing. In het eerste jaar van bewegingswetenschappen had ik namelijk een gebroken arm. Niks niet vrij douchen of zwaar op stap.

Ik had altijd een gips arm om me heen. Dus toen ik de academische Pabo ging doen heb ik even goede de bloemetjes buiten gezet. Dat heb ik de volgende ochtend ook gemerkt bij het vla happen. Met een kater kan ik je verzekeren dat dit geen succes is. Of iemand het gemerkt heeft dat ik stiekem ergens iets in de bosjes heb achter gelaten? Ik hoop het niet want ik schaamde me flink. Ik was inmiddels drie jaar ouder dan de meeste, maar zeker niet op alle vlakken drie jaar wijzer. Ik wist iets meer van de gang van zaken en bij wie ik moest zijn om te klagen over de studie of als ik iets geregeld moest hebben, maar daar hield het wel mee op. O ja en ik wist nog hoe de Tox bar eruit zag op Schier. Ik denk niet dat er veel zijn die dat überhaupt kunnen vertellen. Maar toch merkte ik bij de tweede keer kamp dat ik toch wel echt beduidend meer op mijn plek zat. Nu ga ik misschien weer naar Schier, maar dit keer niet om zelf de leiding wakker te houden.

Ik denk dat ik nu als leiding wakker gehouden word. Ergens weet ik niet of de uitnodiging van mijn collega of eigenlijk de vraag of ik interesse had een grapje was, maar ik werd in ieder geval gelijk enthousiast. Dus laten we hopen dat ze me willen hebben, want dan ga ik een weekje in juli naar Schier. Op zo'n kamp is het allemaal wat informeler dan juf zijn, wat af en toe ook wel fijn is. Ik merkte namelijk vandaag echt wel dat het de eerste maandag na de vakantie was. Niet alleen wilde ik ze na een uur al aan het plafond spijkeren, maar ze moeten ook weer even in het gareel van op school zijn zitten. Thuis zijn ze vaak maar met 2 of 3 en nu weer met 27. Alle prikkels moeten weer even gereduceerd worden en ze moeten ook weer even door krijgen dat ze bij mij niet alles kunnen zeggen. Daarnaast moeten ze deze week de avondvierdaagse lopen en leek het wel of er storm op komst was. Met andere woorden het was een zware dag en er zullen er nog 4 komen. Woensdag word ik beoordeeld door iemand van de opleiding. Ik begin morgen maar even met het voorbereiden van mijn kids. Al kan dat twee kanten op. Ze kunnen ook strontvervelend worden als de beoordelaar komt of ze worden poeslief. In ieder geval heb ik een hele interactieve les voorbereid. Als ik het woensdag heb gehaald ben ik er ook gelijk vanaf. Dan moet ik nog even wat vakken halen en dan kan ik gaan afstuderen en op kamp naar Schier. Mijn collega zei meteen o dan kun jij wel een koekjesbakactiviteit verzinnen. Ja hoor dat wil ik best. Maar dan ga ik geen gewone zandkoekjes maken natuurlijk. Dan maken we er ook iets spectaculairs van. Een koekjes toren ofzo. Of een mega grote taart. Ik ben overal voor in. Vandaag kreeg ik een appje van de organisator dat mijn collega had gezegd dat ik ook wel passeieren met ze wilde zoeken. Ja hoor zelfs dat doe ik wel. Maar dan gaan we natuurlijk wel eerst eieren schilderen dat begrijp je wel.

Misschien is dat wel zo leuk aan juf zijn. Niks is te gek. Dat doet me ook denken aan mijn eerste dag in deze groep. Ik moest gelijk invallen bij de kleuters, waar ik op dat moment ontzettend van baalde. Je wil namelijk gewoon de ouders allemaal even netjes een hand geven en je voorstellen. Daar kreeg ik de kans niet voor. Maar mijn mentor had ondertussen zitten smoezen met de leerlingen. Dus toen ik na een half uur voor het eerst de klas in kwam, waren ze allemaal aan het giechelen. Ik werd opgenomen in de beren familie, maar daar moest ik eerst een magisch woord voor zeggen. Ik kwam er al snel achter dat ze alles deden wat ik ook deed. Nou daar maakte ik natuurlijk even gebruik van. Ik ging met ze hinkelen door de klas en kruipen. Totdat mijn mentor een beetje hopeloos werd, want hij had gedacht dat ik het raadsel snel zou oplossen. Maar wat is nu leuker dan op je eerste dag om 9 uur door de klas te kruipen in plaats van met ze te rekenen. Al snel was ik achter het codewoord. Maar ik heb toen wel een hoop respect van mijn leerlingen verdient en van mijn mentor. Ik doe wel mee, geen probleem. Niks is te gek.
Maar om even iets te vertellen over dit recept. Ik eet altijd champignonroomsaus uit een pakje. En ik vond dat het tijd werd dat ik het zelf eens ging maken. Dus dat hebben we gedaan. Met een heerlijk gegrild stukje vlees. Het recept vind je hieronder en ik hoop dat je hem heel lekker vindt. Let wel op: er zit witte wijn in. Het grootste gedeelte zal verdampen, maar mocht je dit met kinderen willen eten zou ik er wel even over nadenkenVoor 2-3 personen

 

Ingrediënten

Champignons
Knoflook
Olijfolie
Zout
Laurierblaadjes
Witte wijn (Pinot grigio)
Slagroom
Rozemarijn (gedroogd)

Ingrediënten vlees

Varkensfilet
Peper
Zout
Rozemarijn (gedroogd)
Tijm (gedroogd)

 

250 gram
1 teentjes
3 eetlepels
1/2 theelepel
2 grote
125 ml
125 ml
1 theelepel

 

300 gram


1 theelepel
1 theelepel

Benodigdheden

Koekenpan
Grillpan
Snijplank
Champignonborstel
Knoflookper
Zeef
Staafmixer
Olijfolie

Bereiding Saus

 1. Maak de champignons schoon en hak ze in vieren.
  Heb je grote champignons maak er dan 8 stukken van
 2. Pers de knoflook
 3. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in de pan en bak de knoflook voor 1 minuut
 4. Doe de champignons erbij, bestrooi met peper en zout en bak ze goudbruin
 5. Voeg de laurierblaadjes, de rozemarijn en wijn toe.
  Laat het koken voor 10-12 min. De meeste wijn moet ingekookt zijn
 6. haal nu de champignons uit de saus maar laat de saus in de pan
  Voeg de slagroom toe en laat dit mee koken voor 4-5 min
 7. haal de laurierblaadjes eruit
 8. Doe het dan in een bakje en mix het met de staaf mixer.
  Voeg 1 eetlepel gebakken champignons toe
 9. Gooi de saus terug in de pan en voeg de champignons toe
 10. Laat het nu nog 5 min koken. Ga verder met het vlees

Bereiding Vlees

 1. Bestrooi het vlees met de kruiden en besprenkel het vlees met olijfolie.
 2. Verwarm de grillpan
 3. Grill het vlees voor 3 min aan elke zijde
 4. Serveer met de warme saus