Pesto - Capresebroodjes

23 mei 2015


Niet alleen op verjaardagen leer ik nieuwe recepten kennen, maar ook op de eetfeestjes die gehouden werden met mijn paardrijvriendinnen. Zo heb ik dit recept gekregen van één van hen. Zij houdt ook veel van bakken en koken en voor ons eetfeestje in januari had zij dit broodje gemaakt. Het recept ligt dus al een hele tijd op de plank. Maar ik wilde er een goed moment voor vinden om deze met jullie te delen. Toen mijn vaders verjaardag bestond uit picknicken had ik een goed moment gevonden. Nu het dit weekend Pinksteren is, past dit broodje heerlijk bij de brunch, lunch of zelfs ontbijt.

Mijn vader omschreef ze als kleine heerlijke mini pizzabroodjes en mijn broertje heeft zelfs anderhalf broodje opgegeten. Ik wilde dit recept eigenlijk al de zaterdag voor Pinksteren posten, maar ik moest even uitslapen. Dat uitslapen duurde een beetje lang. Gisteren moest ik namelijk werken en kwam ik 's nachts om half 1 thuis. Toen ik eindelijk naar bed kon dacht ik wat is dat voor lawaai. Stond er beneden 2 brandweerwagens, 3 politie auto's en 2 ambulances. Ook was de straat helemaal afgezet. Dus ik opgezocht op p2000 ( waar een ex vriend soms wel niet goed voor is ) wat er aan de hand was. Bleek dat er een appartement in dat complex aan het af fikken was. Maar ik geloof dat ze het aardig snel hadden geblust, want je zag geen rook en geen vuur. Dus ik hoop dat het voor die mensen allemaal goed is afgelopen.

Van de week heb ik dus de hele week stage gelopen. Hierdoor heb ik twee dagen even niks kunnen posten. Ik vind dat heel jammer, maar ik moet ook een beetje aan mijn eigen rust denken. Plus dat ik ook leuke artikelen wil plaatsen en niet omdat het moet. Ik heb wel geleerd dat ik echt de lol hiervan moet blijven inzien net als dat ik dat doe bij het lesgeven. Als ik dat niet meer doe dan stop ik ermee. Deze week hadden de leerlingen een taaltoets. Op een gegeven moment hoor ik mijn mentor achter in de klas een beetje grinniken. Dus hij wenkt me en ik loop naar hem toe. Een van de vragen op de toets was hoe noem je mensen die bij elkaar in huis wonen. Het goede antwoord is huisgenoten, maar deze leerling had opgeschreven een duo. Een ander had opgeschreven bij twee mensen die samenwonen en getrouwd zijn, noem je huisgenoten. Is het fout? Nee tuurlijk niet, maar het is soms leuk om kinderantwoorden te lezen. Misschien lijkt het nu minder grappig, maar ik vond hem echt ontzettend leuk. Ik kan soms de hele dag wel in een deuk liggen om de antwoorden die een kind geeft. Zo hadden we het van de week met taal over verschillende soorten stations. Dus een busstation, een tankstation, een weerstation en ga zo maar door. Zo had één leerling opgeschreven, aan het einde van een trein reis (het goede antwoord is eindstation) check je uit met je ov, een ander had opgeschreven ov chipkaart. Ik zit dan een beetje te grinniken terwijl ik aan het nakijken ben. Leerlingen slaan alles op wat je zegt. We hebben namelijk een heel gesprek gehad over de ov chipkaart en de strippenkaart van vroeger. Nou zegt één leerling, nu kunnen kinderen onder de 12 gratis met de bus. Ja en studenten ook zegt een ander die doen gewoon hun pasje er langs en kost hun niks. Soms denken mensen dat kinderen niet om hun heen zien wat er gebeurt, maar negen van de tien keer hebben ze dus dat echt wel door. 

Op vrijdagmiddag drinken de kinderen altijd thee en eten er een koekje bij. Dit keer had ik de koekjes meegenomen. Ik had geen tijd om ze te bakken, maar mini spritzen doen het altijd heel goed. Daarnaast had ik ze een creatieve opdracht gegeven. Ik merk dat in het onderwijs kinderen vaak een werkje krijgen. Elk kind maakt het zelfde. Ze mogen nog net hun eigen kleuren kiezen al is zelfs dat soms niet het geval. Het idee erachter is dat de kinderen motorisch bezig zijn. De leerkracht kan dan observeren hoe goed een leerling de opdracht volbrengt en schrijft dit op zijn rapport. Toch ben ik van mening dat je dat ook op een andere manier kan observeren. Zo heb ik ze een opdracht gegeven waar ze een hele middag voor hadden. Niet het half uurtje waar ze het anders in moeten doen. Tuurlijk zaten er eisen aan de tekening en wilde ik ze ook wat leren( we hebben het gehad over het kleurenspectrum), maar voor de rest was het een hele vrije opdracht. De uitkomsten zijn dan ook echt prachtig en wat ik heel leuk vind is dat de karakter eigenschappen van de leerling in elke tekening naar voren komen. Ze waren heel druk bezig en met een kopje thee, een koekje en een muziekje wordt het opeens een hele gezellig middag. En dit maakt dat ik lesgeven zo leuk vind. Ook al hijgt de onderwijsinspectie elke minuut van de dag in je nek, soms moet je ook ruimte vinden dat de leerling zijn ei kwijt kan en zijn eigen karakter kan tonen. Laten we als leerkrachten dit werk ook meenemen in beoordelingen en laten we kijken naar het individuele kind op welk gebied het wat nodig heeft, in plaats van dat het kind zijn werk met dat van een ander kan vergelijken en kan zien dat hij/zij minder heeft gepresteerd dan zijn buurman of buurvrouw. Als je ze allemaal wat anders laat doen, kunnen ze niet vergelijken en alleen maar trots zijn op hun eigen werk en complimenten geven aan een ander. Dus een tekenles is niet alleen werken aan creativiteit of motorische ontwikkeling. Maar je werkt dan ook aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Hoe mooi kan het zijn. 

Voor 8 broodjes
* Je kan ze warm en koud eten

 

Ingrediënten

Patentbloem tarwebloem
Gist
Zout
Lauwwarm water
Pesto
Cherry tomaatjes
Mozzarella
Knoflook
Basilicum

 

500 gram 
7 gram ( zakje dr oetker )
2 theelepels
250 ml
90 gram
350 gram
200 gram
2 teentjes
15 gram (vers )

Benodigdheden

Mixer met deeghaken
Mengkom (2)
Knoflookpers
Oven
Bakpapier
Zout & peper
Huishoudfolie
Olijfolie

Bereiding 

 1. Doe de bloem, gist, zout en lauwwarm water in een mengkom en mix met de deeghakken tot kneedbaar deeg.
 2. Doe nu de pesto erbij en mix deze goed door het deeg. Zorg dat er geen klontjes in zitten
 3. Kneed het nog even met je handen in de kom en dek dan af met huishoudfolie.
 4. Laat het een uur rijzen.
 5. Maak ondertussen de salade voor op de broodjes. 
  Snij de mozzarella in plakken en halveer de plakken. 
  Was de cherry tomaatjes en halveer deze
  Schuur de blaadjes van de basilicum in kleine stukjes
  Pers de knoflook
  Hussel dit goed door elkaar en voeg 2 eetlepels olijfolie toe samen met zout&peper naar smaak. 
 6. Maak nu van het deeg 8 bolletjes
 7. Verwarm de oven op 220 graden
 8. Druk ze plaat en maak een kuiltje. Hiervoor gebruik ik een klein schaaltje.
  Hierdoor ontstaat er een opstaand randje
 9. Schep nu in het kuiltje 2 eetlepels salade. Zorg wel dat je overal evenveel salade op de broodjes hebt
 10. Bak ze nu voor 20 min in de oven.