M&M Oreo Koek

26 mei 2015


Vandaag heb ik foodfoozle naar een hoger level getild. Ik heb mijn bakkunsten gebruikt voor een traktatie. En niet zomaar een traktatie. Eén van onze docenten gaat stoppen met lesgeven. En dus besloot één van mijn mede studenten om een kaartje te kopen om hem te bedanken voor alle lessen. Op haar facebook post in onze besloten groep zette ik eronder "dan bak ik een taart"". Veel leuke reacties kreeg ik daarop, maar een taart op de fiets dat is vrij lastig. Een taart voor 50 man en dan op de fiets is nog moeilijker. En dus moest ik iets anders bedenken. Ik wilde natuurlijk wel graag mijn belofte na komen en ging eens op zoek. Toen vond ik een recept waarvan ik dacht dit lijkt me lekker, maar het lijkt me erg weinig. Beetje aanpassen en zie hier het resultaat


Dus ging ik deze koek afgelopen zaterdag maken. maar wat deed ik met mijn domme hoofd. Ik pakte het verkeerde bakblik. Dus kreeg ik het er nooit meer uit. En ik schepte de koek er veel te warm uit. Wat gebeurde er, hij brak in 1000 stukjes. Ik geloof dat mijn collega's dat niet zo erg vonden, maar dat terzijde. Dus ging ik zondag weer aan de slag. Maar toen hij gelukt uit de oven kwam ( ander bakblik doet wonderen ) zag ik al gelijk dat ik de 50 man nooit ging halen. Maar het gebeurt ook nog wel eens dat de helft niet op komt dagen, dus heb ik een facebookpost aangemaakt om het te liken. Al snel ging ik over de 30 likes heen en ik had ondertussen de koek al gesneden. Daar kwamen "maar" 30 stukjes. Te weinig dus. En ik ben geboren met een familietrekje dat er altijd veel te veel is. Dus het ging me niet gebeuren dat ik nu een keer als het er op aankwam ging verpesten. En dus maakte ik ook nog wat mini donuts/muffins. Deze waren pinda/noten vrij wat achteraf ook goed van pas kwam. De docent ging nog net niet huilen, maar ik geloof wel dat hij dit niet had verwacht en een kaartje en wat lekkers. Hij vond het zelfs uitzonderlijk lekker en had nog nooit zo iets lekkers geproefd. Zulke complimenten krijg je niet elke dag. Ook van mijn klasgenoten heb ik veel complimentjes gekregen. Ik ben dus heel trots.

Daarnaast was het sowieso een leuke dag, want bij het vak wereldoriëntatie 3 had de docent iemand van LEGO uitgenodigd. Deze man was van Lego education, wat resulteerde in een les lang bouwen. Een bijzonder methode die veel mogelijkheden biedt, maar waarbij ik ook af en toe wat twijfels had. Zelf ben ik een vreselijke chaoot. Veel mensen die mij kennen zullen nu sarcastisch zeggen "ah nee dat meen je niet". Maar misschien had je dat ook al gemerkt aan mijn blog. Soms gaan mijn verhalen ( zoals nu) van de hak op de tak . Ook aan mijn huis kun je precies zien in welke fase ik zit van de schoolperiode. Is het huis netjes en zie je nergens studieboeken dan is waarschijnlijk de tentamenperiode net geweest. Lijkt het alsof er een ontploffing is geweest, dan kun je de donder erop zeggen dat er deadlines en tentamens aan zitten te komen. Ook bij klassikale opdrachten is mijn hoofd een zooitje. Ik moet dat gestructureerd uitgewerkt voor me krijgen en er moet me duidelijk verteld worden wat er van me wordt verwacht. Bij deze Lego les kregen we een opdracht en succes er mee. Ik had dus behoorlijk opstart problemen en heb dit ook na de les aangegeven. Dat ik me afvraag of zo'n vrije opdracht wel handig is voor mensen zoals ik. En ik weet zeker dat ik niet alleen ben. Door andere werd er aangegeven dat zij het wel fijn vonden, dus zo zie je maar dat één opdracht verschillende emoties en gevoelens teweeg kunnen brengen. Ik heb ergens ook nog een behoorlijke prestatie druk, zelfs bij het bouwen van een tandwielensysteem. Dus je snapt één grote bende in mijn hoofd met een vleugje paniek. Want iedereen om mij heen was al begonnen. Dus loslaten is voor vele van ons fijn, maar andere hebben een beetje begeleiding nodig. Ik vond het jammer dat dit soort opdrachten dan voor bepaalde kinderen zijn. Want als de leerkracht steeds bij mij langs moet komen om mij te helpen, weet je snel genoeg dat je niet zo goed bent als de rest.

Daar heb ik gisteren ook wat over geschreven. Kinderen horen, zien en voelen alles. Ik ben en was een kind die niet alleen alles hoort, ziet en voelt, nee ik hoor zie alles, voel praat mee, kan 80 dingen tegelijk, maar ook weer niet. Word ik daar moe van? Nou nee, zo ben ik nou eenmaal. Ik heb 8 paar ogen, 4 paar oren en een piep klein hartje. Met lesgegeven is dit soms ook wel lastig, maar juist daardoor weet ik hoeveel prikkels een leerling krijgt. Niet alleen door zijn omgeving maar ook hoe je hem benaderd als moeder, vriend, vader, opa, oma of in mijn geval leerkracht. Ik zou nooit iedereen aan het werk zetten en mijn aandacht dan focussen op één leerling. Dan weet die leerling gelijk "hey ik ben anders, want ik word anders behandeld". En als jij denkt dat ie dat niet merkt, neem maar van mij aan dat dit zo is. Mijn eigen nekharen gaan al overeind staan als ik zo word behandeld. Ik heb dan liever dat ik een groepje zit met gelijkgestemde of in ieder geval dat ik het idee heb dat ik in deze groep zit. Je mag een leerling best een beetje voor de gek houden. Eerst was ik ook heel stellig in dat je niet kan zorgen voor het individuele kind. Ik heb er nog 26. Maar daar kom ik op terug. Elk kind heeft zijn eigen karakter en zijn eigen ideeën en gevoelens. Je hoeft niet met ze in discussie, maar laat wel zien dat je ze erkent en waardeert. Ik denk dat als ik dat stukje aandacht had gehad op de basisschool, dat stukje dat ik werd gezien als individuele leerling die alles ziet, voelt, hoort en een chaoot is, ik nu veel minder last zou hebben van of ik het wel goed doe, minder faalangst zou hebben, of hoe moet ik aan het werk. Daar had ik zelf meer begeleiding en ondersteuning in moeten krijgen. Nu kreeg ik dat niet omdat ik een goede leerling was en overal wel een beetje oke door heen fietste die red zich wel. Elk kind heeft iets waar hij of zij mee geholpen moet worden, waar hij en zij zich in kan ontwikkelen. Dus hoe mooi dat Lego education ook was, ik vond het jammer dat er vooral gezegd werd probeer jezelf te redden. Maar deze dag was ook heel positief, want ik heb vandaag ook iemand blij gemaakt met mijn bakkunsten en daar hou ik aan vast. Ik gok dat ik jou ook blij maak met dit recept. 

Voor 30 kleine of 15 grote stukken

 

 Ingrediënten

Boter
Bloem
Lichte basterdsuiker
Oreo koekjes
Chocolade M&M's ( geen pinda )
Crispy M&M's 
Ei
Vanille extract

 

120 gram
250 gram
360 gram
23
100 gram
100 gram
2
1.5 eetlepel

Benodigdheden

Mixer
Houten lepel
Likker
Vierkante spring vorm
Oven
Bakpapier
Bak spray
Mengkom
Zeef

Bereiding 

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Zorg dat de boter zacht is, maar niet gesmolten. 
 3. Doe de boter samen met de suiker, de eieren en de vanille in een kom.
  Mix dit tot een smeuïg geheel
 4. Zeef de bloem erboven en mix nogmaals
 5. Breek de oreo's in 3 stukken boven de mengkom.
  Voeg 1 handje van je M&M's toe
 6. Roer alles door met een houten lepel
 7. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en spray de rest in
 8. Vul nu de springvorm met het Oreo mengsel
 9. Gooi de M&M's erover en druk ze aan met ja handen
 10. Bak voor 40 min in de oven
 11. Klik de springvorm open
 12. Wacht tot het helemaal is afgekoeld met het aansnijden van je koek