Rucolapesto

29 mei 2015


Wij hebben altijd rucola over als we iets koken waar rucola in zit. Het ligt dan een beetje te verpieteren in de koelkast tot het moment dat het zo vies eruit ziet dat we het maar weggooien. Steeds vaker zie ik blogs over restjes. Mensen die hun koelkast & voorraadkast opentrekken en ter plekke bedenken wat ze nu weer gaan eten. Toen ik rucolapesto zag op 24 kitchen dacht ik dit moet ik ook kunnen. En ja hoor ergens onder in de koelkastlade lag nog een beetje rucola. Nu was dit niet genoeg voor een hele pesto, maar het was zeker de moeite waard om er nog een zak bij te kopen.

Daarnaast hadden we maandag een BBQ van mijn schoonouders. Er wordt dan altijd aan mij gevraagd of ik mijn kruidenboter wil maken. Vriendlief wilde zijn tapenade maken, want daar is hij helemaal verzot op de tomatentapenade en maakt die nu zelfs als ik er niet ben. Hij is er ondertussen beter in geworden dan ik. Maar ik wilde ook wat bijzonders maken. Mijn kruidenboter maak ik namelijk al 2 jaar. En ze weten dat ik blog dus ik dacht ik breng ook iets anders mee dit keer.  Dus daar kwamen we dan, met mijn staafmixer, rasp en knoflookpers. Want naast de smeersels ging ik ook twee salades maken. Dus ik ging aan de slag. En zo stond er op de BBQ niet alleen kruidenboter op tafel, maar ook tomatentapenade en rucolapesto. De rucolapesto heeft een bijzondere smaak. Als je deze niet gewend bent, snap ik dat je hem misschien laat staan. Maar wij vinden hem heel lekker. Hij is een beetje sterk van smaak. In combinatie met een toastje op stokbroodje, merk je hier niks meer van. 

Ondertussen is het weer weekend en daarom een goed moment om deze dip te plaatsen. Want wie maakt er nu geen toastjes in het weekend? Inderdaad bijna niemand. Met een lekker stukje brie of misschien wel met een frisse komkommersalade. Alles kan. Maar nog leuker is het als je zelf in de keuken kan staan en je dip kan maken. Naast de aioli, kruidenboter en tomatentapenade dus nu ook rucuolapesto voor op je toastje. Pas toen ik op zoek ging naar een recept kwam ik erachter hoe populair dit smeerseltje eigenlijk is. In het nieuwe restaurant naast ons serveren ze ook rucolapesto bij de stokbroodjes. Zo ben ik dus op het idee gekomen om dit te gaan maken. Maar wist ik veel dat het zo'n geliefd recept is. Bijna alle bloggers hebben wel een variant van rucolapesto op hun blog. En dus wilde ik niet ontbreken. Ik probeer wel bijzondere recepten toe te voegen en daarom heb ik gekozen om niet een gewone pesto te maken. Groene pesto eet ik zelf niet zo vaak. Vroeger maakte ik een pasta met crème fraîche, groene pesto, tomaatjes en gerookte kip. Toen ik erachter kwam wat voor dik maker de  crème fraîche eigenlijk is ben ik er acuut mee gestopt. Nu ik erover nadenk zou ik best wel weer eens dit heerlijke gerechtje kunnen eten. Voor de rest at ik geen groene pesto vanwege de olijven die er vaak inzitten, maar sinds kort eet ik die ook, dus lust ik ook groene pesto. In mijn onderzoekje kwam ik erachter dat er heel veel verschillende vormen van pesto zijn. Mocht je dus opzoek zijn naar variatie dan kun je dus gewoon even googlen.

Vandaag op zaterdag een heerlijke dip, die super simpel is en in 5 min bereid is.  Misschien is dat ook wel een voordeel van al mijn boters en dips. Ze staan binnen 10 min op tafel. En je hoeft er niet veel voor te doen. Wel zijn al je gerechten dan zelf gemaakt, zonder toegevoegde suikers. En dat is iets wat niet over alle dipjes gezegd kan worden. Dus heerlijk weekend gaan vieren met een lekker wijntje, toastjes en deze smeerseltje. Gegarandeerd dat je weekend geslaagd is. 


 

Ingrediënten

Rucola
Pijnboompitten
Knoflook
Olijfolie
Grana Padano
Citroensap

 

90 gram
65 gram
1 teentje
7 eetlepels
60 gram
4 theelepels

Benodigdheden

Koekenpan
Staafmixer
Maatbeker

Bereiding

  1. Rooster de pijnboompitten in de pan, Laat ze afkoelen
  2. Doe nu alle ingrediënten in de maatbeker en mix alles goed fijn.
    Mocht het nog te droog zijn voeg dan een beetje olijfolie toe
  3. Serveer met toastjes