Bosbessen vanille cake

2 juni 2015


Gisteren hadden we het over appels en peren en vandaag over bosbesjes. Morgen komt er een recept met meloen en kiwi. Nou ik ga wel de hele fruitschaal af. Maar ik was gisteren helemaal in de bosbesstemming. Niet alleen was ik deze blog aan het typen, maar ik was ook een film aan het kijken waar ze bosbessen afschoten. Nu denk je huh? Ja echt ze schoot op een hagedis met bosbessen om van hem af te komen. Ik heb het natuurlijk over een animatiefilm en deze keer ben ik strange magic aan het kijken. Niet echt een aanrader, maar hij past wel bij mij.

Ik hou ontzettend van sprookjes en alles wat daar mee te maken heeft. Zo kijk ik geregeld nog Tinkerbell. Als de nieuwe film uitkomt dan vraag ik mijn vriend, nou ja smeek ik hem, of ik hem mag zien. Het lijkt me wel wat een land die ervoor zorgt dat de bloemen gaan bloeien en dat de seizoenen invallen. Ook in het boek Hummeltje, wat mijn moeder vroeger voorlas, gebeuren dit soort dingen. Daar komen de kabouters naar het bos om de bladeren in de herfst te verven in allemaal verschillende kleuren. Maar ook dat de muizen kunnen praten en dat het belletje aan zijn muts tegen hem praat als een soort geweten. Het boek heeft elke keer een ander verhaaltje, maar het vormt samen één geheel en loopt alle seizoenen door. Dus zo is er een hoofdstuk Hummeltje leert schaatsen. Vroeger leerden eigenlijk alle kinderen schaatsen en konden ze zich niet voorstellen dat een volwassene dit niet kon. Hilarische taferelen spelen zich af in het hoofdstuk. Ook zijn de hoofdstukken niet zo lang, wat het een mooi voorleesboek maakt.

Je ziet ik hou van een levendige fantasie. Ik kijk naast Tinkerbell ook nog andere animatiefilms. Zoals Epic vind ik echt fantastisch. Als je die niet hebt gezien, dan zal ik je een beetje vertellen wat er gebeurt. Een meisje verliest haar moeder en gaat dan bij haar vader wonen. Maar haar vader is in de ban dat er beestjes in het bos leven die kunnen praten en vliegen. Hij probeert dit vast te leggen en zijn hele leven wijdt hij aan dit project. Zo is hij ook zijn vrouw en dochter uit het oog verloren. Zij ziet het dan ook helemaal niet zitten om bij hem te wonen. Maar als ze het bos ingaat wordt ze opeens zelf zo'n mini mensje. Je snapt dat je haar gaat volgen en dat ze avonturen gaat beleven. Het bijzondere is dat iedereen wel eens heeft gehoopt dat beesten konden praten of een elfje mochten zijn. En wie heeft er nou niet tegen zijn knuffelbeer gepraat? Of sorry gezegd omdat je per ongeluk op hem was gaan zitten. Wie heeft er niet gedroomd dat je op de rug van een ooievaar naar Pinkeltjesland kon vliegen en Pinkelotje kon ontmoeten? Ik denk dat voorlezen niet alleen goed is voor de woordenschat, maar zoals je ziet krijg je er ook een levendige fantasie van. Misschien heb ik weer iets te veel gekregen, maar gelukkig ga ik het onderwijs in en kan ik deze fantasie daar wel weer los laten in een knutselopdracht ofzo. 

Toch ben ik wel benieuwd wie er eerlijk vooruit durft te komen dat toen Turbo uitkwam je daar helemaal in op ging. Want dat doe ik. Ik kan helemaal in een film zitten, net als een klein kind. Ook gisteren was dit het geval. Ik heb de film Home gezien een animatiefilm over ruimtewezens die een plek zoeken om te wonen, omdat ze worden achtervolgt door een eng ander ruimte wezen. "Oh" ingesproken door Jim Parsons is echt hilarisch. Maar op het moment dat ie weg moet of dood gaat moet ik wel huilen. Zo heb ik ook gehuild als de vader dood gaat van de jongen in How to train my dragon 2. Ik huil sowieso wel snel, maar als er iets zielig gebeurt in films dan huil ik nog harder. Dus soms moet je dan gewoon iets lekkers eten. Deze cake is heerlijk zoet. En hij is zo in elkaar geflanst. De bosbessen zullen zakken zodra je hem bakt wat het mooie laagje aan de bovenkant veroorzaakt ( je draait de cake ten slotte om ). Een echt lekker stukje cake voor bij een woensdagmiddag film. 

Voor 10-12 plakjes

 

Ingrediënten

Rietsuiker
Pijnboompitten
Boter (kamer temperatuur)
Bloem
Baking powder
Vanille extract
Vanille yoghurt (mager)
Bosbessen (vers)
Sinaasappelsap
Poedersuiker
Roze kleurstof

 

100 gram
65 gram
100 gram
250 gram
2 eetlepels
1 theelepel
300 ml
150 gram
2 eetlepels
100 gram
mespuntje

Benodigdheden

Staafmixer
Mixer
Mengkom ( 2 )
Cakevorm
Weegschaal
Zeef
Oven
Bake spray
Houten lepel
Likker

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Pureer de pijnboompitten met de staafmixer
 3. Mix de boter met de vanille en de suiker in een andere kom.
 4. Klop nu de yoghurt erdoor heen.
 5. Zeef de bloem en de bakpoeder boven het yoghurt mengsel en blijf mixen
 6. Mix nu de pijnboompittenpuree door het yoghurt bloem mengsel
 7. Voeg nu 80 gram bosbessen toe en roer deze door het beslag met een houten lepel
 8. Spuit de vorm in met bake spray en schep het cakemengsel in de vorm.
  Strijk hem glad met de likker
 9. Plaats de cake in het midden van de oven en bak voor 60-75 min goudbruin
  Een satéprikker moet er schoon uitkomen. Als je hem aansnijdt is hij misschien nog wat nattig, dit komt door de yoghurt
 10. Laat de cake nu volkomen afkoelen en ga aan de slag met de icing
 11. Meng de sinaasappelsap met de poedersuiker. Als dit een gladde icing is voeg dan de roze kleurstof toe en meng goed.
 12. Als de cake afgekoeld is stort op een plank en bestrijk met de icing.
 13. Plaats nu de overgebleven bosbessen erop