Grapefruit Maanzaad Cupcakes

23 september 2015


Het kwakkelweer is weer aangebroken. Niet wetende wat je aan moet sta je 's ochtends besluiteloos voor je kast. Die dikke trui of toch dat hemdje met dat leuke vestje. Een winterjas of kan je zomerjas ook nog. 's Ochtends begint het echt winter te worden, 's Middags kun je bijna in je korte broek naar buiten. Een drama als je er vroeg uit moet en laat thuis komt. Airco aan in de auto of airco uit? Ik ben een echt zomer en winter mens, dat tussen weer hoeft van mij niet.

De nare warme regen 's middags de koude nevel 's ochtends. Ik heb liever gewoon veel zon of gewoon lekker koud. Mijn leerlingen raken er ook van in de war. In de middagpauze mogen ze wel zonder jas, in de ochtendpauze is dat echt niet verantwoord. Kinderen die met de auto worden gebracht hebben vaak geen jas, omdat ouders alleen naar de weersvoorspellingen 's middags kijken. Dit brengt verkoudheid en uiteindelijk griep met zich mee. Heb ik veel zieken in de klas? Nu nog niet dat komt nog wel. Maar niet alleen de kinderen worden ziek. Ook volwassenen komen niet onder  de griep uit. Er wordt zelfs alweer gepraat over de griepprik.

Het begon hier thuis zo'n 3 weken geleden. Eén van mijn kinderen moest ik attenderen dat ze haar hand voor haar mond deed als ze ging hoesten, maar toen was het kwaad denk ik al geschied. Want een paar dagen later werd ik snot verkouden. Ik was er na een dagje vanaf, maar ik had vriendlief aangestoken. Door gebrek aan vitamines, weerstand en buitenlucht bleef dit virusje bij vriendlief iets langer hangen. Maar na het weekend kreeg hij andere symptomen. Keelpijn en hoofdpijn. Waarschijnlijk bij een collega opgepikt. Nadeel van een relatie hebben is dat ik het dus ook snel kreeg. Naast dat we elkaar elke dag een kus geven, drinken we ook uit het zelfde flesje 's nachts. Funest voor je weerstand, goed voor het virus dat zich lekker kan nestelen in je lijf. Helaas beginnen de leerlingen ook steeds meer te kuchen. Collega's raken ziek en zo verspreid het virus zich door de school. Mijn leerlingen kuchen alleen nog en ik had vandaag één leerling met koorts. Maar in verhouding met de rest van de school houden we het goed vol. Mijn lijf daarentegen is voor het eerst in jaren aan het opgeven.

Door de definitieve tekorten aan slaap, rust en vitamines merk ik dat ik langzaam aan ook ziek word. Ik ben moe, heb onderliggende hoofdpijn, oorpijn en ik ben het gewoon zat. Ook mijn arm begint het op te geven. De laatste weken heb ik steeds meer last wat niet ten goede komt aan mijn humeur. Toch sla ik me er elk jaar weer door heen. Je hoofd recht op proberen te houden er zo weinig mogelijk aan denken en af en toe even niezen. Zo kom je de dag wel door. Wat geeft het dat je met een sexy telefoonstem voor de klas staat. Je leerlingen hebben daar nog nooit van gehoord en vinden je piepstem vooral heel grappig. Maar sommige lijven kunnen gewoon het virus niet aan, door verschillende omstandigheden. Dus lekker met je dekentje, kussen, knuffels, goede film en een groot kop thee op de bank. Voor de zieke middag op de bank heb je wel iets lekkers verdient, maar je hebt ook vitamientjes nodig. Dus wat dacht je van deze heerlijke grapefruit cakejes met maanzaad en Griekse yoghurt. Je kan ze even in de koelkast bewaren dus zorg dat je een noodvoorraadje hebt deze dagen. Je weet namelijk nooit wanneer bij jou het lot toeslaat. 

Voor 20 cakejes

Ingrediënten

Griekse yoghurt
Olijfolie
Bloem
Suiker
Maanzaad
Eieren
Vanille extract
Baking powder
Grapefruit (sap + zest)
Zout
Poedersuiker

 

214 gram
110 gram
188 gram
200 gram
30 gram
4
2 theelepels
2 theelepels
1.5
een snufje
250 gram 

Benodigdheden

Cupcakevorm ( 12 grote )
Mixer
Oven
Rasp
Weegschaal
Papieren cupcake vormpjes (20 stuks )

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Meng van 1 grapefruit de zest met de suiker. 
  Meng in een andere kom de bloem, baking powder en het maanzaad.
  Pers de grapfruits (1) in een glas en zet apart
 3. Doe nu in een kom de yoghurt, eieren, de helft van het sap en het vanille extract
  Mix dit alles goed door elkaar.
 4. Terwijl je aan het mixen(kitchenaid stand 2) bent voeg je de suiker toe.
  Als dit goed gemixt is voeg je het bloem mengsel in twee keer toe aan het yoghurt mengsel.
 5. Als het mengsel een geheel heeft gevormd voeg je langzaam de olie toe.
  Het mengsel is heel nat, dit klopt! Hier niet van schrikken
 6. Bekleed nu de cupcakevorm met de papieren vormpjes en vul deze met het mengsel tot de rand van het vormpje
 7. Bak ze in 30 minuten goudbruin
  Een satéprikker moet er schoon uitkomen
 8. Ga ondertussen verder met het glazuur. 
  Vermeng het overige sap met poedersuiker.
  Doe dit net zolang totdat er een stroperige massa ontstaat
 9. Als de cakejes klaar zijn laat ze afkoelen
 10. Pers dan de overige halve grapefruit
  Maak in elk cakeje een gat en besprenkel deze met een halve eetlepel grapefruitsap.
 11. Versier dan met het glazuur en laat het opstijven in de koelkast