Pita Kipballetjes met Bacon&Dillesaus

28 september 2015


Frustraties wie kent ze niet. Ze gaan gepaard met kleine irritaties die uitgroeien tot één groot iets. Als je iets al ziet gebeuren of ziet liggen gaan je haartjes recht overeind staan. Hoe meer en hoe vaker die haartjes overeind gaan staan hoe groter de  irritaties worden en hoe groter uiteindelijk de frustratie zal zijn. Hoe die frustraties zich uitten ligt aan de persoon. De ene wordt heel boos, de ander gaat hard huilen en weer een ander is een binnenvetter. Vooral die laatste categorie moet je in de gaten houden. Deze mensen kroppen alles op, maar die frustraties uitten zich wel degelijk.

Vaak in groot eet(gedrag), drink(gedrag) of zelf nog erger zelfverwonding. Maar laten we het gezellig houden. Ik ben meer van de tweede categorie. Hoe gefrustreerder ik raak hoe minder controle ik houd over mijn emoties. Als juf zou je zeggen een hele slechte eigenschap. Maar voor mij een goede. Ik weet precies wanneer ik mezelf aan wat of iets ga irriteren. Hierdoor heb ik hele duidelijke regels en acties in de klas. Zoals het wippen op stoelen. Gek word ik ervan. De hele tijd dat heen en weer gewip. Soms hoop ik dat ze vallen (stiekem) zonder dat ze zich zeer doen, zodat ze weten waarom ik het niet wil hebben.  Pas zat er iemand in het restaurant waar ik werk ook op zijn stoel te wippen. Een man van 30 die op zijn stoel zit te wippen, ik krijg er kriebelende handjes van. Bijna had ik gezegd, wilt u even normaal op vier poten gaan zitten. Helaas kan dit niet. Ik heb nog twee leerlingen die wippen op hun stoel, maar dat is niets vergelijken met de 15 die ik had. De irritaties nemen dus af, pfieuw.

Regels en acties die je opstelt naar je eigen kinderen, kinderen van iemand anders of in het algemeen je omgeving komen voort uit het voorkomen van irritaties en frustraties. Het zou wat zijn als je dit niet kan. Dan ben je dus constant boos, gekwetst, geïrriteerd of je loopt constant met van die rode huilerige ogen rond. Heerlijk huilen is soms het beste wat er is. Gewoon even je frustraties eruit huilen. Maar dit leer je pas als je wat ouder bent. Je leert dan ook dat je niet overal maar kan huilen, omdat dit niet handig is. Kinderen snappen dit soms nog niet. Ze kunnen op elk ogenblik gaan huilen. Vaak niet op de handigste momenten. Soms gaat dit echt gepaard met schreeuwen. Aan ons de taak als volwassenen om ze te leren, hoe ze hiermee om kunnen gaan. Hoe kan een kind zijn/haar frustraties aanpakken om over frustraties/kleine irritaties heen te komen of er mee te leren dealen. Ik zelf kan er soms nog niet eens mee dealen. Dan wordt het je gewoon even te veel. Is weglopen dan een optie? Kun je kinderen dat leren dat ze weg mogen lopen om af te koelen? Maar wat nu als dit onder een uitleg is. Een struggle waar ik regelmatig tegen aanloop.

Allemaal dingen waar ik nu als LIO tegen aan loop zijn de bovenstaande kleine irritaties of frustraties die leerlingen boven het hoofd groeien. Je eigen frustraties onder controle houden is één ding, maar een kind leren hoe het met zijn gevoelens om moet leren gaan vind ik wel echt een behoorlijke taak. Ik heb er soms in mijn hoofd een dagtaak aan. Wat is de beste begeleiding van het kind. Hoe los ik dit zo snel mogelijk op? Wat is de beste manier? Is er op dit moment een beste manier?! Als ik zelf de begeleiding had gehad dan denk ik dat er weinig over was van mijn faalangst. Want negatieve aandacht is ook aandacht. Als je faalangstig bent kan dat op twee manieren. De ene leerling gaat hard huilen als hij of zij het antwoord niet weet. Zegt ik kan het niet het lukt me niet, ik snap het niet. De andere soort kijkt je aan, gaat pruilen en de waterlanders gaan stromen. Deze kinderen kun je maar best even met rust laten en even later met een vraag waarvan je zeker weet dat ze het antwoord weten terug komen. Maar het eerste kind is veel lastiger. Bij deze kinderen zit er frustratie onder de faalangst. Ze voelen dat ze het niet weten, ze irriteren zich aan zichzelf dat ze het niet weten, ze snappen niet waarom ze het niet weten en op dat moment blokkeren ze geheel. Allemaal situaties waar ik in mijn stages mee te maken heb gekregen, maar nooit zelf heb kunnen/mogen oplossen. Nu moet ik het wel zelf en frustraties blijven frustraties en hoe neem je die weg als leerkracht? Het is een leerproces, voor mij en de leerling, maar wel één die veel uitdaging vergt net als dit recept. 

Voor  8 pita's 

 * Let op het deeg moet een uur rijzen. 

Ingrediënten pita's 

Bloem
Gist
Lauwwarm water
Zout 
Olijfolie

 

350 gram + extra(60 gram)
6 gram
240 ml
1 theelepel
1 eetlepel

Ingrediënten saus*

Yoghurt (volle)
Mayo
Citroensap
Dille

 

100 ml
3 eetlepels
1 theelepel
15 gram

* Vind je de saus nog wat te waterig? Voeg dan wat meer mayo toe

Ingrediënten per pita

Kipballetjes ( Ikea Kycklingköttbullar)**
Bacon (uitgebakken kattenspek )*
Sla*
Tomaat
Komkommer
Ui

 

3 gehalveerde balletjes
3 plakjes
1 handje 
2 plakken
1 handje
5 ringen

* Voor alle 8 heb je ongeveer 250 gram kattenspek nodig 
   Ik heb gebruik gemaakt van botersla ( 1 zak à 200 gram voor 8 pita's)

** Zelf Gyros maken in plaats van kipballetjes?
Dat kan heel makkelijk
Snij 500 gram kipfilet in lange, dunne repen en zet het in een marinade(voor ca 30-60 min) van 4 eetlepels citroensap 2 eetlepels oregano, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, en 1 eetlepel knoflookpoeder.
Bak daarna de kipreepjes in de koekenpan. 
   

Benodigdheden

Koekenpan
Mixer met deeghaak ( kitchenaid stand 2 )
Oven
Staafmixer/keukenmachine
Olijfolie
Deegroller
Keukenpapier
Aluminiumfolie 

 

Bereiding pita's 

 1. Meng het water met de gist.
 2. Doe 350 gram bloem, zout en olijfolie in een mengkom voor de mixer
 3. Voeg het water + gist toe aan de bloem en laat alles rustig kneden
 4. Als het te nat is voeg dan nog wat bloem toe.
 5. Laat het deeg in een afgedekte kom, geolied een uur rijzen
  * Kijk bij Tips hoe je dit snel en gemakkelijk kan doen
 6. Als het deeg gerezen is maak je er 8 gelijke balletjes van.
  Ga ondertussen verder met de bereiding van de saus en de inhoud van de pita
 7. Duw de bolletjes met de palm van je hand plat.
  Rol ze hierna uit op een bebloemd oppervlak met een deegroller.
  Ze moeten ongeveer een halve centimeter dik zijn en een doorsnede hebben van 20 cm
 8. Verwarm de koekenpan op middel hoogvuur
 9. Leg de pita in de pan en bak die kant voor 30 sec.
  Draai hem om bak die kant voor 2 minuten.
  Draai hem terug naar de 30 sec kant en bak die kant nog eens 2 minuten
  Herhaal dit nog 7 keer
 10. Bewaar de pita's onder een thee doek op een houten plank
  Zo drogen ze niet uit en blijven ze warm

Bereiding saus

 1. Doe alle ingrediënten in de bak van de staafmixer of keukenmachine
  De dille kan er met stokjes en al in.
 2. Mix alles totdat er één geheel ontstaat. 
  Je saus is nu klaar

Bereiding inhoud pita

 1. Verwarm de oven volgens de verpakking op de zak van de balletjes
 2. Bak het kattenspek uit en laat het uitlekken op een bord met keukenpapier
 3. Bak de balletjes goudbruin volgens de beschrijving op de zak
 4. Snij de tomaat in plakken, de komkommer in stukjes en de ui in ringen
 5. Als de balletjes uit de oven komen, halveer ze.
 6. Leg de pita op een bord
  Leg de sla erop
  Bedek met 2 plakjes tomaat en een handje komkommer en 2 eetlepels saus
  Leg daarna 3 gehalveerde balletjes erop en de plakjes bacon.
  Vouw hem dicht en doe er aluminiumfolie om heen zodat hij goed dicht blijft

Klaar is je pita!