Steakbroodje met Mierikswortel

3 oktober 2015


Het is dinsdagmiddag en opeens bedenk je jezelf dat je alweer op de helft van je stage dagen bent. Bijna weekend. Maar in dat weekend moet je veel doen. Opdrachten maken, misschien wel werken, bezig voor mijn blog, literatuur zoeken en ga zo maar door. Op donderdagmiddag nadat je een ochtend met je opdrachten bezig bent geweest, een middag voor de klas hebt gestaan en ook nog een presentatie hebt bijgewoond denk je "ik wil gewoon niks doen dit weekend". Het eigenlijke plan wordt aan de kant geschoven en je gaat genieten van het weekend. Gewoon omdat het kan.

Maar op sommige momenten slaat de stress toch toe. Dan denk je had ik maar...?! Toch denk ik zo nu de weekenden nog niet. De weekenden heb ik echt even nodig om tot rust te komen en te ontspannen. Plus de herfstvakantie komt er bijna aan. Ik heb bedacht dat ik dan maar even wat meters te maken.  Lekker naar de film, gezellig borrelen, koken, een heerlijk glaasje wijn, allemaal activiteiten die zorgen voor de optimale ontspanning, die ik nu in de weekenden uitvoer. Deze activiteiten zorgen ervoor dat ik het idee heb echt weekend te hebben. Soms moet ik ook nog werken in het weekend. Eerst was dit altijd, maar door het sluiten van de lunch zijn er minder uren te verdelen over het personeel. Vind ik dat erg? Nu even niet. Misschien als mijn stage gestopt is wel, maar over het algemeen vind ik het nu wel fijn dat ik af en toe ook echt weekend heb. Zo zijn we gisteren naar de film The Martian geweest.

Een film die gebaseerd is op een boek dat uitgekomen is in 2014. Het boek is geschreven door Andy Weir. Vriendlief had dit boek gelezen. Nouja niet echt gelezen. Hij luistert in de auto naar audioboeken. Vorig jaar had hij dit boek geluisterd en was daar erg enthousiast over. Toen de film uitkwam afgelopen donderdag wilde hij daar eigenlijk heen. Alleen wij zijn mensen die pas aan het einde van zo'n film periode naar de film gaan. Dan is het lekker rustig en zitten er vaak geen mensen in de zaal die onder de film praten of met hun telefoon zitten te spelen. Maar ik wilde wat doen en dus gingen we naar de film. Inderdaad veel mensen in de zaal, maar wel van een bepaalde categorie. Heerlijk mensen in hokjes plaatsen soms moet dat even om duidelijk te maken om wat voor soort mensen het gaat. Maar er zaten er ook weer een aantal waarvan je denkt "joh blijf lekker thuis, want wat doe jij hier". Praten onder de film, spelen met hun telefoon en ga zo maar door. Doordat ik helemaal in de film was gezogen ga ik me aan dit soort mensen nog erger irriteren. Wat kan er nu zo belangrijk zijn dat je niet even 2 uur in de film kan zitten. Wat maakt het uit wie jou appt of je belt. Als je zo nodig met je telefoon wil spelen blijf dan lekker thuis. Maar goed een recensie over de mensen zal ik je besparen, maar de recensie van de film zal ik je geven.

Hij gaat over een man(Watney) die achtergelaten wordt op Mars. Dit klinkt heel crue, maar er zit wel een reden achter. Om te overleven legt hij op Mars zijn eigen botanische tuin van aardappelplanten aan. Op een gegeven moment komt NASA door satellietbeelden erachter dat Watney nog leeft. De zonnepanelen die Watney voor zijn plantjes gebruikt zijn namelijk in 20 uur verplaatst. Vanaf dat moment doen ze er alles aan om Watney terug te halen en contact te leggen met Watney. Maar dit is een ongelooflijk moeilijke missie en de crew leden die hem achter hebben gelaten weten niet dat hij nog niet leeft. Door goed acteerwerk, mooie scenes en duidelijke scenario's is het gewoon een goede film. Voor de echte filmliefhebbers onder ons. Hij is van het zelfde niveau als Interstellar. Als je dat tof, leuk, indrukwekkend vond dan moet je deze film zeker zien. Het laat ons zien hoe veel kennis we nu hebben op deze wereld, maar ook hoeveel de menselijke emotie meespeelt in beslissingen die wij nemen. Een complexe maar zeer goede film. Dus om te vieren dat wij niet meer alleen op aardappels hoeven te leven, hier een heerlijk broodje steak. Bedacht, samengesteld en uitgezocht door vriendlief

Voor 2 broodjes

 

Ingrediënten

Ribeye/Biefstuk
Miierikswortel( potje kuhne)
Mayonaise
Citroensap
Knoflookteentjes
Azijn
Augurk
Zoete Ui
Ciabatta broodjes (ongebakken)
Oregano
Paprikapoeder
Knoflookpoeder
Cayennepeper
Peper&Zout

 

2( totaal gewicht 300 gram)
2 eetlepels
2 eetlepels
2 theelepels

1 eetlepel

1/2
2
1 theelepel
1 theelepel
1 theelepel
1/2 theelepel
2 theelepels van elk

Benodigdheden

Knoflookpers
Staafmixer/keukenmachine
Oven
Aluminiumfolie
Koekenpan
Bakboter
Bakplaat

 

Bereiding

 1. Pak een bord en strooi daar de oregano, knoflookpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en zout en peper op.
  Hussel dit alles goed door elkaar.
  Pak nu je stukken vlees en wrijf deze in met dit kruidenmengsel.
  Leg ze dan op het bord van het kruidenmengsel en zet het voor een half uur in de koelkast 
 2. Bak de ciabatta af volgens de verpakking en laat afkoelen
 3. Pers de knoflook en stop deze in de keukenmachine
  Voeg de mierikswortel, mayonaise, azijn, citroensap toe aan de knoflook
  En mix alles goed tot een gladmengsel
 4. Verwarm de oven op 160 graden
 5. Verwarm de koekenpan met bakboter
 6. Braad het vlees aan, aan beide kanten ongeveer 2 minuten tot een mooie bruine gloed
 7. Maak een pakketje van het vlees in aluminiumfolie
 8. Leg het op de bakplaat en laat het voor 6 à 7 minuten in de warme oven garen
  Het vlees is nu medium. Wil je het rood dan moet hij minder lang in de oven voor Well done moet hij 8 à 9 minuten
 9. Snij ondertussen de ui in ringen en de augurk in plakjes
 10. Als het vlees klaar is snij het dan in repen
 11. Beleg het broodje op de volgende manier
  Besmeer de onderkant met de mierikswortelcrème
  Bedek hem dan met ui en augurk
  Leg als laatste de helft van het vlees erop