Amandelschoolkoeken met Krenten, Rozijnen, Chocolade & Havermout

20 oktober 2015


Daar lig je dan in een bad met voor de helft water en voor de helft appelazijn. Je vraagt je af hoe je hier in godsnaam in bent gekomen. De lucht alleen al is niet te harde en je probeert je te concentreren op je boek. Dat lukt natuurlijk voor geen meter, want de penetrante geurt van de appelazijn is sterk aanwezig. Op den duur zie je iemand in de deuropening verschijnen. Je bedenkt je dat dit de persoon is die je in deze situatie heeft gestopt. Als rebelse puber kijk je haar aan en vervloek je haar van binnen. Ja het is mijn moeder en ja ik zat in dat bad vol appelazijn.

Misschien is daarom dat ik liever geen appelazijn in mijn gerechten verwerk, maar die geur doet me denken aan dat bad. Ik zat niet voor niets in dat bad. Zo rond mijn zestiende kreeg ik ontzettende last van mijn knieën. Groeipijn was de eerste reactie, alleen ik groeide niet meer. Ik kon niet meer hockeyen en hele einden lopen of zitten was een ramp. Ik bezocht een sportarts die al snel mijn probleem vaststelde. Scheve patellapezen was de conclusie . Ach ik was nog niet scheef genoeg, maar wat konden we aan deze pezen doen. Steunzolen was het verhaal. Ok dus ik kreeg steunzolen. Maar de pijn bleef. Ik heb ook nog ergens een revalidatiearts gezien en dat hielp voor een tijdje, maar daarna was het toch wel weer een ongelooflijke ramp. Totdat ik bij een balletvoorstelling een man tegen kwam die aan homeopathische behandelingen deed. Als rebelse puber was ik erg sceptisch, maar mijn moeder vond dat ik het moest proberen. Of mijn moeder zweverig is? Nee totaal niet, maar ze heeft wel dezelfde instelling die mijn vader heeft. Al moet ik poep eten, zodat je geen pijn hebt dan doen we dat.

Dus daar lag ik op een bankje en kreeg de behandeling. Toen was zijn idee dat je ook tot rust komt door appelazijn in je bad te gieten. Dit zou dezelfde werking hebben als lavendel. Nu kan ik je aanraden altijd lavendel in je bad te doen, want die appelazijn zorgt er alleen maar voor dat je alles gaat aanspannen en de wijzers van de klok vooruit gaat kijken, in plaats van dat je jezelf ontspant en de tijd vergeet. Nu is dit voorval al wel zeker 6 jaar geleden of langer, de appelazijn heeft er een beetje voor gezorgd dat de tijd een beetje troebel is geworden, maar toch moest ik er maandag aan denken. Ik zat in de trein met mijn boek onderweg naar Apeldoorn. Mijn vader zou me in Zwolle oppikken en bij de fysio in Apeldoorn afzetten. Het deja vu gevoel van 2 & 6 jaar geleden gleed aan me voorbij. Twee jaar geleden heb ik namelijk weer een andere alternatieve behandeling gehad op aandringen van mijn mama. Er is namelijk 4 jaar geleden een zenuwbeschadiging in mijn rechter arm vastgesteld. Dag in dag uit had ik pijn. Ik zat elke week wel een keer bij de arts totdat ze naar één jaar vaststelde dat ik niet één maar twee zenuwbeschadigingen had. De eerste hadden ze snel gevonden, maar die tweede hadden ze toch even over het hoofd gezien. Aha dus die kunnen jullie opereren. Nee mevrouw daar moet u voor altijd mee leven. We kunnen voor nu medicijnen voorschrijven. Door de medicijnen werd ik dik, maar de pijn ging weg. Dus ik slikte ze braaf. Officieel moest ik er naar 3 maanden vanaf, maar ik stelde het bezoek aan de huisarts steeds weer uit. Zodoende gingen mijn medicijnen ook mee naar Kenia, toen we op safari gingen.

De mensen die bij ons in de bus zaten vertelde over de hernia die de man had. Toen ze op het punt kwamen waarop ze vertelde wat de behandeling van de terugkomende hernia inhield lachte ik ze bijna uit. Zo simpel kon het niet zijn om een blokkade in je rug op te heffen. Maar hij raadde me toch aan om contact op te nemen met Krullaards perfect reset. Ik dacht echt niet. Maar mijn moeder en mijn vader haalde me toch over en ik belde op. Ik vertelde over mijn zenuwbeschadiging en waar hij zat. Dat ik wist dat het alleen voor rug en nek was, maar of ze me wilde helpen. Voor hun was het ook een mooie uitdaging en ik kreeg de eerste behandeling gratis omdat ik een experimentje was. Ik merkte na een week verbetering, maar was toen terug bij af. Ik besloot de volledige behandelsessie af te maken. En wat bleek na de tweede behandelsessie kwamen mijn reflexen terug, ik voelde me beter en had nog nauwelijks pijn. Na behandeling 3 was ik zelfs compleet pijn vrij. Nu vraag je misschien af wat ze in godsnaam hebben gedaan. Ik ben op een plaat gaan staan, die begonnen te trillen, ik heb mijn knie gebogen en hoorde drie piepjes. Ja ik zie het je nog eens lezen, maar dat is alles. En dat alles heeft mijn leven veranderd. Ik kan alles weer, potten open maken, slagroom kloppen, mijn eigen vlees snijden, mezelf aankleden, fietsen.... gewoon alles. Tot een paar maanden geleden, want toen ik kreeg ik weer pijn. Toen ik van de week met mijn brace om sliep dacht ik nu is het genoeg. En dus ben ik maandag weer geweest. En nu? Nu ben ik weer compleet pijn vrij, heb minder honger en voel me alsof ik op een mini vakantie ben geweest. Ik weet dat het vreemd klinkt, maar alternatieve behandelingen zijn de BOM en ik zou iedereen met zenuwpijn deze behandeling van Krullaards aanraden( en nee ik krijg geen geld voor deze blog). Ik vind dat ik iets lekkers heb verdiend en dus trakteer ik jullie vandaag ook op een heerlijk recept, want ik heb iets te vieren. 


Voor 10 koeken 

Ingrediënten

Amandelmeel
Krenten
Rozijnen
Boter
Suiker
Vanille extract
Pure chocolade
Ei
Havermout

 

200 gram
20 gram
20 gram
90 gram
90 gram
1 theelepel
100 gram
1
27 gram

Benodigdheden

Oven 
Bakpapier + bakplaat
Huishoudfolie
Mixer
Bakje met kokend heet water
Scherp mes
Snijplank
Mengkom
Keukenpapier
Spatel/likker

Bereiding

 1. Wel de rozijnen en krenten gezamenlijk voor 5 minuten in het bakje met kokend heet water
  Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier
 2. Hak de chocolade in kleine stukjes
 3. Mix in een mengkom de boter met de suiker en het vanille extract
  Als dit goed gemengd is voeg dan het ei toe en mix alles op middelhoge snelheid door elkaar
 4. Voeg nu de amandelmeel toe en mix alles goed door elkaar tot er een stevig deeg ontstaat
 5. Hak de uitgelekte Rozijnen en krenten in stukjes en voeg ze samen met de chocolade en havermout toe aan het deeg
 6. Spatel alles goed om en zorg dat de krenten, rozijn, chocolade en havermout goed verdeeld zijn
 7. Maak er een bol van en wikkel in huishoudfolie.
  Leg het voor 30 minuten in de koelkast & verwarm de oven op 180 graden
 8. Haal het deeg uit de koelkast
 9. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken
 10. Maak er bolletjes van en druk ze een beetje plat in je handpalm
  Zorg dat er geen scheuren ontstaan in het deeg
 11. Leg ze op de bakplaat met bakpapier 
 12. Bak voor 12-15 minuten gaar

Laat ze afkoelen voor je ze oppakt anders breken ze gelijk in 100 stukjes