Groentesoep met Italiaanse Balletjes

14 december 2015


Daar zaten ze als 18 kleine kleutertjes tegen de verwarming. Of was het toch meer een oude dames club. Een bolletje wol, kerstmuziekje op de achtergrond, open haard aan op het digibord het leek wel een beetje op het bejaardentehuis van mijn moeder. Waar het niet dat ze constant bij mij kwamen om de knopen uit hun draad te halen. Waren het geen knopen dan hadden ze beginnetjes nodig en als ze geen beginnetjes nodig hadden dan was het wel de vraag of ze al bijna klaar waren. Juist ik heb het over mijn leerlingen, ook wel mijn kinderen genoemd. Want overdag voelt het wel een beetje zo.

Daar zaten ze dan heerlijk knus naast elkaar druk bezig met hun pompons. Deze pompons zouden kerstballen moeten worden, maar voordat je zover bent, moet je er een hoop draadjes om heen wikkelen. Ik zelf was er 2.5 uur mee bezig en vond het dan ook een leuke bezigheid voor mijn leerlingen. Wat bleek er is er nog geen één die heeft gezegd dat het een rot werkje is. Maar hoe ik nu mijn kids kon onderscheiden van bejaarden of kleuters. "heey, ... ik heb jou aan de haak geslagen", gooit zijn donut over een klasgenoot heen en trekt aan het touwtje. Drie meiden liggen onder mijn bureau, want dat plekje van de verwarming was nog niet ingepikt. Juf wordt steeds meer van haar plek geduwd maar dat blijkt ze en juf niet te deren. Er worden gesprekken gevoerd, zoals alleen kinderen dat kunnen. Over schoenen die vies zijn en gestrikt moeten worden. Of de ene dat niet even voor de ander kan doen.

Mijn moeder appt nadat ik een foto heb gestuurd hoe het eruit ziet dat we wel hutten kunnen gaan bouwen. Ik stel het voor. Er wordt natuurlijk volmondig ja geroepen. Of ik dan wel even kleedjes wilde regelen, juist de toon was gezet. Er moest weer even aangegeven worden dat ik de juf was. De donut met wol wordt op mijn tafel gelegd. "Juf ik heb niet genoeg draad". "Oke.... en nu" zeg ik sarcastisch. Of ze dan wel wol mocht hebben. Juist via de goede vraag wijze. Met een rood hoofd komt ze boven de tafel even vergeten dat het juf was waar ze tegen praatte in plaats van haar vriendinnen onder de tafel. Er wordt gepraat over mijn afscheid en over de kerstkoekjes die ik voor ze zou bakken. Maar ik had maar 5 stickers uitgedeeld dus juf hoefde geen koekjes te bakken. Ik zag ze met zijn drieën denken of ze het daarmee eens zouden zijn. Er koos er één eieren voor haar geld en de rest ging er in mee, na 5 minuten waren ze het onderwerp compleet vergeten. Ondertussen had ik weer een knoop incident. Ik was zo geïrriteerd dat ik de schaar erin zette. Wat resulteerde in dat de volgende leerling bij een knoop in zijn bolletje al met de schaar aan kwam zetten en zei "juf zal ik hem eruit knippen?". Nee juf gaat wel even prutsen. Bijna was er een catastrofe toen één van de kartonnetjes scheurde terwijl ik het pomponnetje aan het knippen was. Met grote ogen die de tranen bedwongen keek ze me aan. Geluk is juf een super held als het om geduld gaat en dus is de pompon gered. 

Terwijl ik leerlingen aan het helpen was stond één leerling netjes op haar beurt te wachten om een nieuwe kleur uit te zoeken. Mariah Carey kwam op met "All I want for christmas", "heey" zegt ze "deze ken ik" terwijl ze een beetje naast me staat te swingen. Ik zeg" ja dat is een leuk liedje", "ik heb alleen geen idee hoe het nummer heet" zegt ze en loopt huppelend weg. Heerlijk zo'n rommelige week zonder nakijkwerk en zorgen dat er bepaalde lessen af moeten. Gewoon een beetje vrijheid een feestje. Wel een feestje met regels, maar toch. Zodra er hutten gebouwd worden in de klas weet ik dat het uit de hand loopt. Zolang ze nog lief met zijn achttiene tegen de verwarming kunnen zitten en hebben over hoe groot hun kerstboom thuis is denk ik dat we een groot deel van het kerstgevoel bereiken.  

Voor 2 grote of 4 kleine kopjes

Ingrediënten soep

Water
Bouillonblokjes*
Soepgroente
Lente ui
Vermicelli

 

 

1200 ml
2
150 gram
2
50 gram

* Ik heb gebruik gemaakt van groente bouillonblokjes, maar dit kan ook kip,rund of paddenstoelen zijn

Ingrediënten Italiaanse balletjes

Parmezaanse kaas
Italiaanse kruiden (vers gehakt)*
Knoflook
Sjalot 
Gehakt
Ei

 

2 eetlepels
2 eetlepels
2 teentjes
1
300 gram
1

* Ik heb de verse kruiden gemalen in de keukenmachine

Benodigdheden

Koekenpan
Bakboter
Soeppan
Knoflookpers
Mengkom

Bereiding

 1. Snipper de sjalot, bosui en pers de knoflook
  Was de bosui
 2. Meng de sjalot en de knoflook samen met de andere ingrediënten door het gehak
 3. Kneed het gehakt goed, totdat al het ei opgenomen is in het gehakt
 4. Maak er nu kleine balletjes van ( naar eigen smaak)
 5. Verhit boter in de koekenpan en braad de balletjes heel kort aan
 6. Breng het water aan de kook in de soeppan met de 2 bouillonblokjes
 7. Als het water kookt voeg je de vermicelli samen met de groente en de lente ui toe aan het water.
  En draai het vuur laag
  Laat het even mee pruttelen ( 2-3 min)
  Voeg nu de balletjes toe en kook het geheel nog voor 5-6 min.
  Nu is je soep klaar.