Basilicum KaasKoekjes

30 december 2015


Koken, bakken, bloem op de muren, bloem op de grond en bloem op mij. De hele keuken was maandag ontploft. Overal lege bakjes en zakjes, een standaard met een kookboek(daarover later meer) en een mixer die ontzettend hard zijn best stond te doen. Een gewone maandagmiddag in de vakantie in mijn keuken. Ik zorg altijd dat alles weer opgeruimd is als vriendlief thuis komt, want zoals jullie weten houdt hij niet van rotzooi. Maar nu stond er wel heel veel op mijn lijstje. Ik heb aangeboden om de hapjes te maken voor oud&nieuw. Omdat hier een aantal vegetariërs aanwezig zijn wil ik daar graag rekening mee houden. Maar als echte niet vegetariër is dit lastiger dan je denkt. Vaak bevat een hapje bij ons al snel vlees. En nu wilde ik graag alle monden en buikjes tevreden stellen. Naast dat ik iedereen graag tevreden wil houden is het ook handig om af te stellen op welk tijdstip wat wordt geserveerd.

Ik heb dat nog niet helemaal vast liggen, maar ik ben er in mijn hoofd wel mee bezig. Wat kan de hele avond blijven liggen. Hartige hapjes, toastjes met smeersels, chips en misschien wel koekjes. Wat nu als ik koekjes en hartige hapjes met elkaar combineer. Ik heb al eerder een Kaaskoekje gemaakt en dit was een daverend succes. Maar nu kwam ik op Pinterest een kaaskoekje met basilicum tegen. Toen ik de ingrediënten zag dacht ik jeetje wat een zwaar koekje. En dus heb ik hem aangepast en hopelijk voor gezorgd dat het nu een lekker licht en makkelijk knabbeltje is. Die je zo naast je glaasje wijn of je biertje in je hand neemt. Dat de intense smaak overheerst en er misschien even 2 seconde over praat.

Maar terwijl ik ervoor zorgde dat mijn hele keuken bebloemd was, begon ik te denken over het vegetarisch zijn. De mensen die mij kennen weten dat mijn hersens van hot naar her springen en zo kwam ik op huisdieren met oud en nieuw. Zo stopte mijn opa&oma hun kat in de voorraad kast. Hij was zo bang voor vuurwerk en in de kast was het donker en geluiddicht. Zo hadden ze geen gestreste poes. Dit was niet zielig, want de rest van het jaar leefde de kat in een katten hemel en ik denk ook echt dat het voor zijn eigen best wil was. Maar je hebt ook een ander huisdier, zoals onze hond. Die bang was voor ballonnen, er was er namelijk ooit één in haar mand geknapt als pup, maar vuurwerk fantastisch vond. Ze hapte er na en ging er altijd enthousiast achteraan. Niet echt een goede gewoonte en ook daarom moest zij in toom gehouden worden. Ik heb op een Landall park gewerkt op de Veluwe wat een vuurwerkvrij park was. Veel mensen met huisdieren kwamen hier naar toe om ongestoord oud&nieuw te vieren. De gekste beesten kwamen er, konijnen, papegaaien, hamsters en ga zo maar door. Soms dacht ik het baasje heeft zelf een hekel aan vuurwerk en doet net alsof het voor het dier is. De volgende dag waren er altijd een paar ontsnapt of hadden de buren van het park toch vuurwerk afgestoken en regende het klachten. Maar huisdieren met oud&nieuw is wel een gedoe. 

Nu is er bij ons in de buurt voor het eerst een vuurwerkvrije zone. Eén van de achterstandswijken van Groningen waarin oktober al vuurwerk wordt afgestoken heeft de gemeente vuurwerkvrij gemaakt. Juist.... Maar op zich vind ik het wel een goede actie. In de stad zijn er nu 4 of 5 van dit soort zones. Ze gaan kijken of dit te handhaven is en dan het vuurwerk geheel af te schaffen en een show neer te zetten. Door eerst kleine zones te nemen gaan ze kijken hoe je het goed kan handhaven. Ik ben zelf niet zo van het vuurwerk. Ik kijk er binnen liever naar dan dat ik het zelf moet afsteken. Geef mij maar een sterretje en dan ben ik een gelukkig mens. Maar voor dat het zo ver is, moet je een hele avond met leuke ( of niet ) mensen door brengen. Een goede en gezellige avond wordt altijd gekenmerkt door de lekkere hapjes en drankjes. Met dit hapje weet je zeker dat de avond een daverend succes is. 

Voor 20 grote koeken*
*Ik heb gebruik gemaakt van verschillende vormpjes die ook in grote verschilde zo had ik 40 koekjes

Ingrediënten

Jonge milde kaas 48+ (geraspt)
Parmezaanse kaas
Melk
Slagroom
Boter
Bloem
Basilicum (gescheurd)
Zout

 

160 gram
50 gram
2 eetlepels
2 eetlepels
60 gram
160 gram
15 gram
snufje

Benodigdheden

Uitsteek vormpjes
Mixer 
bakpapier
Oven
deegroller
Bloem

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Meng de milde kaas met de boter, melk, slagroom en zout op middelhoge snelheid ( kitchenaid stand 2, gewone mixer op de helft )
 3. Voeg de bloem toe, de Parmezaanse kaas en basilicum
  Blijf mixen tot er een compact deeg ontstaat
 4. Bebloem je werkoppervlakte en verdeel je deeg in 4 plakken.
  Rol het deeg uit met een dikte van een half centimeter
  Druk de vormpjes er in en leg op het bakpapier
 5. Bak voor 12-16 minuten goud bruin
  laat ze daarna zeker 15 minuten afkoelen