Gevulde Komkommer (vegetarisch)

31 december 2015


Daar sta je dan met je 200 lichtjes al meer dan drie weken bij ons in huis. Vandaag is de laatste dag dat je er zo mooi versiert bij staat. Je takken beginnen te hangen Je naalden vallen op de grond als ik je aanraak. Toch probeer je recht op te staan en de ballen die aan je takken hangen zo goed mogelijk te ondersteunen. Jij zorgt ervoor dat er drie weken lang kerst in huis is. Een beetje licht in de duisternis. Een duisternis die steeds dichter bij komt, die onoverkoombaar blijkt te zijn. Een duisternis die ons begint in te halen. Die er nu ook zal zijn in de lente, de zomer en de herfst. Jij met je 200 lichtjes doet een poging om een beetje die duisternis op te lichten. Er hebben pakjes bij je stam gelegen. Je broer die ergens anders staat heeft ook nog een kerststal staan aan zijn voeten. Allemaal om ons te laten zien wat duisternis ons brengt. Dat je hoop moet hebben op het licht dat komen gaat en niet bang zijn voor de donkere deken die ons nu onthuld

Ik vind het lastig om te zien hoe de duisternis een steeds grotere greep om de wereld heen krijgt. De oorlogen die we veroorzaken, de angst die hier mee wordt gecreëerd. Het niet meer normaal met elkaar om kunnen gaan, mensen die raar opkijken als je hen begroet in het bos of een deur voor ze open houdt. De buschauffeur die me verbijsterd goedemorgen heet, omdat ik dat tegen hem zeg en hij dat niet is gewend. Naast dat er oorlogen zijn, zorgen we zelf ook voor duisternis. De greep van onze telefoons die ons steeds meer afzonderen van de wereld. We kunnen geen sociaal gesprek meer voeren, omdat je dan geen emoticons kan toevoegen. Ons hele leven staat online. Pas had ik een gesprek met iemand en die zei "Je hebt een hele leuke relatie zie ik op facebook". Ik snapte de opmerking niet  bedankte haar, maar vroeg waarom ze dit zo dacht. Je upload altijd zulke leuke foto's van de dingen die je samen doet. O nu snap ik hem.

Ik kies er inderdaad voor om niet al het negatieve wat er in mijn leven is te delen met de gehele wereld. Eén ze hoeven dit niet te weten, twee ik heb mensen op facebook die ik nauwelijks spreek, maar wel leuk vind om af en toe contact mee te hebben en drie ik heb een hekel aan de berichtjes die vragen om medelijden of zo vaag zijn dat mensen gewoon willen dat ze er op reageren voor de medelijden. Ik facebook omdat ik het leuk vind om bepaalde momenten te delen. Om te laten zien hoe goed ik het heb, maar natuurlijk heb ik wel eens ruzie met mijn vriend, zwelg ik in zelfmedelijden en ben ik de hele wereld soms een beetje zat. De wereld draait te veel om ik. Wat kan ik doen om er beter van te worden. We denken te weinig meer aan onze mede mens. Een ander voorbeeld was gisteren aan de kassa. De vrouw achter mij had één ding, dus ik zei gaat u maar voor. Ze was zo verbouwereerd dat ze nee zei, ze had geen haast. Maar de eerst volgende kassa die open ging rende ze naar toe en rekende haar broodje af. Waarom dan niet mijn aanbod aannemen? Bang dat je me iets verschuldigd bent?

Vele dingen die ik de laatste tijd doe, komen voort uit mijn opvoeding. Deuren open houden voor mensen achter me, een praatje maken bij de gall&gall, de buschauffeur groeten, als mensen iets laten vallen het oprapen en er achterna gaan, met mensen oogcontact maken als ik met ze praat en emoties tonen. Maar dit is verre van normaal. Mensen zijn snel aangebrand en gepikeerd. En hierdoor denk ik dat de duisternis ons aan het inhalen is. Vandaag knapte één van de 200 lichtjes in de boom. Alle lichtjes deden het niet meer. Als het ergens fout gaat op de wereld, zijn daar mensen de duppe van. Net als de lampjes in de boom. Ik ben ze bijna alle 200 langs geweest om ze te fixen. Er branden er nu nog maar 199. Maar toch denk ik aan de 199 die nu wel branden omdat ik liefde en tijd nam om ze te maken. Zo moeten we ook liefde en tijd maken voor onze medemens. De duisternis wil ik hier niet in huis. Alle ellende sluit ik buiten, weg ermee. Het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Begin dus alsjeblieft. 


Voor 14 stuks

 

Ingrediënten

Komkommer
Salade kaas
Gemengde ui(zakje)
Snoeptomaatjes (gemixte kleuren)
Jonnie Boer Al-Andalus kruiden

 

2
150 gram
125 gram
12
1 theelepel

Benodigdheden

Staafmixer
Dunschiller
Theelepel
Appelboor(optioneel)

Bereiding

 1. Haal de schil van de komkommer met de dunschiller. Voor een mooi effect kun je steeds een stuk schil laten zitten ( zie plaatje )
 2. Snij in 7 gelijke stukken en hol ze uit.
  Ik had geen appelboor en heb dit gewoon voorzichtig met een theelepeltje gedaan en een aardappelschilmesje
  Snij om het vruchtvlees heen en lepel en schraap de resten eruit
 3. Snij de tomaat in blokjes
  Doe nu in de bak van de staafmixer de saladekaas, ui, tomaatjes en de kruiden.
  Maal alles fijn tot je een soort spread krijgt. Als er nog kleine stukjes in zitten is dit niet erg
 4. Pak nu een uitgeholde komkommer en schep er 2 theelepels van het saladekaas mengsel in de komkommer.

Het blijft wel lang goed in de koelkast je kan het dus van te voren maken.