Basmati rijst Salade met Tomaat

17 januari 2016


Afvallen. Ik heb er al eerder eens over geblogd, maar nu was het toch echt menens. De grens was meer dan overschreden en er moest actie ondernomen worden. Hier kwam ik alleen achter halverwege december. Ik deed toen een poging om rigoureus af te vallen, maar dit liep uit op een totaal fiasco. Ik nam dus het voornemen om af te gaan vallen na mijn verjaardag. Dat is dus na kerst en na oud&nieuw. Tot die tijd geen weegschaal en niet opletten op wat ik at. Gewoon genieten en eten. Maar na mijn verjaardag werd het toch echt tijd om eens orde op zaken te stellen. Er moest dramatisch afgevallen worden. Niet 1 niet 2 nee 5 of 6 kilo. Hoe ik dat ging bewerkstelligen?

Geen idee. Ik begon eerst maar eens met gezonde recepten zoeken op pinterest. Dit was succesvol en ik sloeg veel magere gerechten op. Sommige heb ik zelfs al uitgeprobeerd en gaan ook zeker gedeeld worden. Daarna maakte ik een selectie van mijn kookboeken, want al die gerechten langs met honderden calorieën leek me niet zo'n goed plan. Dus ik had eigenlijk gewoon een plan van aanpak geschreven om te gaan afvallen. En zo vond ik ook in mijn kookboeken gerechten die mager en gezond waren. Daarvan is het gerecht van vandaag er één.

De vorige keer heb ik constant calorieën geteld. Ik bedacht me dat ik er nu niet meer zo obsessief mee bezig wilde zijn, maar dat ik beter moest gaan eten. Dus stap twee was alle lekkere dingen die aan mij voorbij komen laat ik staan. Geen chocolaatjes en taartjes meer op school. Geen toastjes, kaas, worst, chips en dergelijke meer in het weekend. Geen patat meer op werk als ik honger krijg om 21.00 uur. Eigenlijk ging me dit heel goed af. Ik at salade op mijn werk in plaats van patat. Ik schoof de chocolaatjes uit mijn buurt, keek niet meer naar wat collega's mee hadden. At geen cake meer die voor mijn neus stond, reduceerde het aantal glazen wijn en at een mandarijn in plaats van toastjes. Zo far so good. En dat geduld werd beloond. Zondag gaf de weegschaal 2 kilo minder aan dan de week ervoor. 

Nu is het de kunst om het vol te houden. Om het honger gevoel dat ik krijg 's avonds te negeren, om rond 4 uur 's middags niet te gaan snaaien. Ik zie het als een uitdaging. Hoe overwin ik dat gevoel. Maar ik vind het één van de ergste gevoelens op de wereld. De drang dat je wil eten die is zo aanwezig, maar je mag niet. Nog even 2 weken of 3 weken volhouden en dan ben ik weer terug bij waar ik wil zijn. Voor de gene die bang zijn dat de lekkere gerechten wegblijven. Wees niet bang ook deze zullen op mijn blog blijven verschijnen. 

Voor 2 personen

 

Ingrediënten

Peterselie (vers)
Koriander (vers)
Sjalot
Groentebouillon
Basmati rijst
Citroensap
Olijfolie
Tasty trostomaten

 

15 gram
15 gram
2
500 ml
200 gram
2 eetlepels
4 eetlepels
1 tros 

Benodigdheden

Steelpan
Staafmixer

Bereiding

 1. Snipper de sjalot en plaats ze samen met de peterselie, olijfolie(2 eetlepels) en de koriander in de staamixer.
  Mix deze 3 ingrediënten tot een puree
 2. Plaats de steelpan op het vuur en verhit 2 eetlepels olijfolie.
 3. Bak de puree voor 3 minuten in de pan.
 4. Voeg de bouillon en de rijst toe.
  Kook de rijst voor 15 minuten gaar, de rijst hoeft niet afgegoten te worden
 5. Voeg de citroensap toe aan de rijst en roer het er goed door heen.
  Laat het afkoelen
 6. Halveer de tomaatjes en schep deze door de rijst.

Deze salade is geen hele maaltijd. Wil je het vegetarisch houden, serveer dan met vegetarisch vlees. Anders is het lekker met een schnitzel.