Pistache Chocolade koekjes met Rozenwater

2 februari 2016


Sinds een jaar hebben wij naast de Albert Heijn en de Lidl ook een supermarkt die buitenlandse producten verkoopt op ons pleintje . De supermarkt heet Al Nour en is een internationale supermarkt. Hier haal ik al mijn producten die voor sommige Nederlanders een beetje gek in de oren klinken, maar voor de mensen uit het Midden oosten zijn het producten die ze dagelijks gebruiken. Hier koop ik bijvoorbeeld mijn gedroogde vijgen en mijn Turkse pizza's. Naast de normale producten die je ook in de AH kan kopen hebben ze er ook een hoop spul die je niet zomaar overal kan kopen.

Zo verkopen ze verse baklava en allemaal geur- en smaakstoffen voor cakes en taarten. Dus niet de gewone vanille extract die jij en ik kopen, maar cola, banaan, aardbei, framboos en zelfs rozenwater hebben ze hier op de plank staan als extract. Ik kan me er verwonderen en prima vermaken. Elke keer ontdek ik weer wat nieuws. Het doet me een beetje denken aan de Franse markten die ik altijd bezocht met mijn ouders op vakantie.

De vele kraampjes die allemaal weer wat anders verkopen worden nu geassocieerd met de vele schappen in deze supermarkt. Van Iraans tot Marokkaans en van Indonesisch tot Turks. Negen van de tien keer kan ik de verpakking niet lezen door de Arabische letters. Er staat dan één Nederlands of Engels woord op en de rest spreekt tot je verbeelding. Net als op de Franse markt. Ik sprak alleen maar Oui en de rest was voor mij abracadabra. De vele kruiden die er lagen in de bakjes, en de groenten die lagen uitgestald, zorgden ervoor dat mijn fantasie de vrije loop nam. Van sommige moest ik raden wat het was, maar de vele grote knoflookstrengen sprongen altijd in het oog. Mocht je een cadeau voor mijn moeder zoeken, geef haar dan zo'n grote streng dan staat ze voor eeuwig in het krijt. Maar ook de vele andere producten die er lagen. De streek producten, zoals de worsten, de lavendel en de vele rieten manden. Je kon het zo gek niet verzinnen of het ligt op de Franse markt.

Zo ook in deze supermarkt. Wil je iets hebben en kun je het niet vinden? Loop dan even deze supermarkt in. Ik weet zeker dat je smaakpapillen gaan werken en dat je hersenen op volle toeren gaan draaien en dat je met meer thuiskomt dan je nodig hebt. Voor een echte foodie kom je in een nieuwe hemel. Je komt in aanraking met nieuwe producten die zorgen voor nieuwe smaaksensaties en nieuwe combi's. Zo weet ik nu dat ik veel heb gemist op de Franse markten. Hoe ik me had kunnen verheugen op de kruidenstalletjes vanwege de mooie kleuren, de mooie groente kramen vanwege het mooie fruit dat er lag, als ik had kunnen koken. Als ik had geweten wat ik nu wist, kocht ik zo'n rieten mand, deed mijn Franse hoedje op die ik natuurlijk ook daar had gekocht en vulde mijn rieten mand met de mooiste groenten, fruit en kruiden en ging dan aan de slag. Oja en ik zou een fles orangina kopen. Die smaakt in Frankrijk toch echt anders dan thuis. Voor ongeveer 20 koekjes

 

Ingrediënten

Bloem
Baking powder
Zout
Boter
Suiker
Lichte Basterdsuiker
Pistache nootjes
Ei
Rozenwater*
Chocolade (puur)

 

190 gram
2 theelepels
snufje
120 gram
50 gram
150 gram
100 gram
1
1/2 theelepel
150 gram

* Rozenwater is een zeer overheersende smaak. Probeer het eerste met een half als dit goed is gemengd.
   Proef dan even je koekjes deeg, denk je dat er nog wel wat bij kan doe dit dan drupje voor drupje.
   Te koop bij een supermarkt met producten uit het Midden oosten. 

Benodigdheden

Staafmixer**
Mixer
Bakpapier
Oven 
Pakplaat

**optioneel

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden.
 2. Hak de chocolade en pistachenootjes in kleine stukjes ( kan eventueel in de staafmixer )
 3. Meng de bloem, baking powder en zout 
 4. Mix de boter met de beide suikers totdat er één geheel ontstaat
  Voeg het ei en de rozenwater toe en blijf goed mixen
 5. Voeg de bloem toe in 5 delen. Mix eerst het deel goed door de boter voor je het volgende deel toevoegd
 6. Voeg de pistache nootjes en chocolade toe en spatel deze goed door het koekjesdeeg
 7. Schep nu eetlepel koekjesdeeg op je hand en maak er bolletjes van
  Druk ze een beetje plat met je hand, dat net de bolling van het bolletje weg is.
 8. Leg op het bakpapier zeker 5-8 cm uitelkaar
 9. Bak voor 12-14 minuten
  Ze zijn goed als ze goudbruin aan de bovenkant zijn.