Recensie: de Slingerij Groningen

26 januari 2016


Blijkbaar zijn wij goede personen om restaurant bonnen te geven. Van mijn schoonouders kregen wij er één voor de verjaardag van mijn vriend en van het team van mijn stageschool kreeg ik er ook één. Beide met de mededeling "Wij gokken dat dit bij jullie een passend cadeau is". Probleem is alleen vaak met dit soort bonnen dat ze in de kast verdwijnen en dat we vergeten dat we ze hebben. Door het krijgen van de ene bon, werden we herinnerd aan de ander. De bon was een giftfor2 bon, die je niet verteld hoeveel euro het is, maar je gewoon een beperkte keuze geeft aan restaurants waar je kan eten. Is het een goedkope bon, dan krijg je goedkope restaurants en vice versa. Heel handig, je weet nooit hoeveel erop staat en betaald alleen de drankjes. Wij kregen 3 opties als restaurant keuze. We kozen voor de Slingerij op basis van het menu. Vaak check ik van te voren de recensies op couverts.nl en iens.nl. Nu koos ik ervoor om dat niet te doen. Maar ik denk dat dit de nieuwe hot spot is van Groningen voor goed, mooie prestatie, kwaliteit en betaalbaar eten. 

De kennis die ik door het bloggen heb opgedaan is, dat hoe beperkter de keuze is hoe beter het restaurant is. Als er veel gerechten op de kaarten staan, zal er al veel voorbereid zijn. De meeste gerechten worden dan niet meer vers bereid wat de smaak van de gerechten aantast. Ook moet je vaak snel in deze restaurants eten en probeert het personeel je eruit te werken. Naast de kleine kaart, sprak ons ook de wijnkaart enorm aan. Vele lekkere wijnen stonden erop. Anders dan de gewone merlot die je overal kan krijgen.

Dus vorige week donderdag gingen we op pad. De slingerij ligt half in de stad en is vanaf de vismarkt zo'n 10 minuten lopen. Een goede afstand voor elk persoon. Omdat wij in het noorden van de stad wonen en het koud was, besloten we met de bus te gaan. De bus stopt bijna voor de Slingerij wat het nog toegankelijker maakt. 
Toen we binnen kwamen was het restaurant nog bijna leeg. We werden vriendelijk begroet en mochten een tafel uitkiezen. We kozen er één in de hoek naast de wijnkasten. We bestelde onze eerste drankjes en langzaam aan stroomde het hele restaurant vol. Er was in eerste instantie één persoon in de bediening. Hij was druk en daarom zal hij wel zo serieus gekeken hebben, maar aan tafel was het een heel gastvrij persoon. We kregen de menukaart en zochten een fles wijn uit. Bij de Slingerij hebben ze een mooi systeem. Je mag je eigen fles wijn meenemen naar het restaurant en deze daar op drinken. Je betaald dan kurkgeld voor het openen, het inschenken en de glazen. Dit is 2,50 per persoon. Mocht je dus een fles meenemen van 5 euro en je bent met zijn tweeën dan betaal je dus eigenlijk 10 voor de fles. Maar ook hun eigen flessen werken zo. Je zoekt een fles uit tegen inkoopprijs en je betaalt daar boven op kurkgeld. Tevens kun je hier 3 gangen eten van goede kwaliteit voor maar €29,50. Voor een leuke avond met goed eten is dit geen geld. 


De voorgerechten kwamen op tafel en dit zette gelijk de toon van de avond. Het eten smolt op je tong. Vriendlief had een saltimbocca, zacht gegaarde kalfsrosbief, Ibérco ham, rucola en salie. Ik had gekozen voor het huisgerookte wilde eend, net oesterzwam, ingemaakte vijgen en sjalotdressing. In dit restaurant wordt er niet vaak gecheckt of alles naar wens is, wat bij één tafel voor problemen zorgde. Mocht je hier gaan eten dan zou ik hier zeker rekening mee houden. Als bedienend personeel weet ik uit ervaring dat als het eten niet bevalt, maar het bord is wel leeg, dat we er weinig meer aan kunnen doen. Dus mijn advies voor elk restaurant trek dan aan de bel. Wij hadden begrip voor dat hij alleen liep, later met twee, maar zij was snel weer weg. Dus qua persoonlijke aandacht denk ik dat dit een punt van aandacht is en misschien aan gewerkt kan worden, maar ook dit is per persoon verschillend.

Maar wij hebben echt genoten. Heel langzaam aten wij onze voorgerechten op en genoten van onze wijn. De tijd tussen de gerechten was meer dan goed. Als hoofd hadden we gekonfijte konijnenbout met Groninger mosterd en Gemarineerde Runderhaas met Shiitake en soja. Ik heb op de Loohoeve na nog nooit met zulke kleine hapjes gegeten. Ik wilde niet dat het op was. Ook de garnituren waren goed. Niet van die vette frieten die het gerecht kunnen verpesten, maar 2 salades( 1 salade had iets te veel walnootolie naar mijn smaak ) en groenten die ook nog lekker knapperig waren. Hierna nam ik nog een toetje, want die gaat naar het hart en niet naar de maag, van opgerolde tarte tatin van appel met amarene kersen (vers) en kaneelijs. Vriendlief koos voor de koffie compleet. Naast de koffie kreeg hij een heel groot dienblad onder zijn neus met allemaal truffels. Hij mocht er één kiezen en had moeite met kiezen. Al met al een restaurant om naar terug te gaan en die ook zeker op onze lijst staat als nieuwe hotspot van Groningen.