kip kalkoen gehaktballen met mozzarella

15 maart 2015

Vandaag deed ik een Nederlandse test voor buitenlandse studenten. Je moest aanvinken hoe Hollands je was geworden. Vele vragen waren behoorlijk stereotiep. Zoals rook je wel eens wiet en heb je dat dan ook gedaan samen met je ouders. Of eet je wel eens zoete dingen op je brood genaamd muisjes. Interessant is dat vooral dat laatste nu veel gebruikt wordt in de media. Pas ging er een filmpje rond op het internet over verschillende ontbijtjes uit verschillende landen. Kinderen uit Amerika mochten deze proeven en daar hun commentaar op geven. Het was vooral interessant om te zien hoe ze reageerde op ons ontbijt. Chocolade op brood? Maar dat kan toch helemaal niet dat is heel ongezond zegt mijn moeder of ik wil verhuizen naar Nederland. Een ander onderzoek liet zien dat de kinderen uit Nederland de meest gelukkige kinderen waren van Europa ( of de wereld ).

Een van de punten die naar voren kwam was dat dit waarschijnlijk kwam omdat ouders hun kinderen 's ochtends chocolade (muisjes) op brood liet eten.(WAAAT?!) Blijkbaar is dat een heel ding dat wij kinderen chocolade muisjes op brood laten eten. Hierbij wordt vergeten dat de meeste kinderen gewoon tussen de middag dan ook brood eten en niet zoals in vele andere landen warm te eten krijgen en 's avonds weer. Met andere woorden die muisjes wat maakt het uit, we eten nog altijd gezonder dan in andere landen. 

Andere discussies over onze eetgewoonten zijn onze kroketten, bitterballen, frikandellen en ga zo maar door. Hoe Nederlands dit is blijkt altijd wel weer als ik op vakantie ben in het buitenland. Dat je dan van die oer-Hollandse mensen hebt die in een restaurant vragen om een broodje bal of jongeren die op vakantie zijn in party oord en dan 's nachts net als in Nederland naar Friet van Piet gaan en daar hun kroketje nuttigen. Ik geloof dat wij de enige cultuur zijn die er voor gezorgd hebben dat er in vakantie oorden snackbars terecht zijn gekomen die Nederlandse snacks verkopen. Hoe zo'n klein landje dit voor elkaar heeft gekregen verbaasd me elke keer weer.


Maar om terug te komen op de vragenlijst. Hier stond ook een vraag in over vind jij een soep geen soep als er geen ballen in zitten. Ik vinkte automatisch ja aan. Wat is een soep zonder ballen? En dan vooral mijn tomatensoep is dan geen soep. Ben ik dan gelijk oer Hollands? Doen ze dat in andere culturen niet? Interessant dat juist deze vraag naar voren kwam, nu ik net vandaag een recept met jullie deel die over gehaktballen gaat. Maar dan niet van rundergehakt maar van kip-kalkoen gehakt. Al een paar maanden zie ik dit namelijk liggen in het kip vak van de AH. Ik vroeg me af hoe het smaakte of wat je ermee kon. Dus toen ik gehaktballen tegen kwam gevuld met mozzarella dacht ik dat moet ook vast met kip-kalkoen gehakt kunnen. Dus zo gezegd zo gedaan en hebben we dit gekocht. Toen bleek dat ik het recept niet goed had gelezen, want deze ballen waren al van kalkoen-kip gehakt. Nou ja dat kwam mooi uit, want dat betekende dat het in ieder geval kon wat ik had uitgedacht. Het enige wat ik jammer vind aan dit recept is dat het draaien van de ballen niet echt een lekkere bezigheid is. Ik vind het niet erg om vieze vingers te krijgen, maar dit was voor mij wel een beetje te. Maar ik denk wel dat dit per persoon verschilt. Dus als het je echt heel lekker lijkt dan zou ik het gewoon proberen. Ook denk ik dat je het kip-kalkoen gehakt wel kan vervangen door rundergehakt. Dit is wat vetter en plakt iets minder aan je vingers. 

Aangezien je ook grote ballen kan draaien van dit gehakt zou je het ook bij je vlees en groente kunnen gebruiken. Wij hebben er een tapasgerechtje van gemaakt en samen gegeten met de gegrilde groenten wat een goede combinatie bleek te zijn. Dus ik zou zeggen probeer het eens wat anders dan gewoon rundergehakt. 

 

Voor 24 ballen

Ingrediënten

Kip-kalkoen gehakt
Mozzarella/ bolletjes mozzarella
Grana Padano
Knoflook
Ei
Italiaanse kruiden
Peterselie ( gedroogd )
Panko breadcrumbs
Lauw warm water
Olijfolie
Tomatenblokjes
Zout
Suiker
Chili

 

600 gram
300 gram
100 gram
5 teentjes
2
4 theelepels
2 theelepels
80 gram
125 ml
6 eetlepels
800 gram
1 theelepel
1 eetlepel
1 theelepel

Benodigdheden

Mengkom
Koekenpan
Oven
Bakplaat
Bakpapier
Maatbeker
Knoflookpers

 

Bereiding

  1. Verwam de oven voor op 200 graden en leg je bakpapier op de bakplaat
  2. Snij de mozzarella in stukjes of laat de bolletjes uitlekken. Pers de knoflook.
  3. Doe in een mengkom het gehakt, 3 teentjes knoflook, eieren, de grana padano, peterselie, 2 theelepels Italiaanse kruiden, zout en peper en de panko. Kneed dit goed door elkaar. Voeg daarna steeds langzaam een beetje water toe. Kneed het steeds goed door elkaar. Het gehakt wordt nu een beetje vochtig, maar dat is goed
  4. Rol nu eerst een klein bolletje in je hand. Druk daar de mozzarella in en leg er dan een stuk gehakt overheen. Rol dit alles weer tot een bal
  5. Verwarm de olijfolie in de koekenpan. Je frituurt nu de balletjes aan 2 kanten bruin en legt ze dan op het bakpapier. Bak ze voor 30 min in de oven.
  6. In de overgebleven olie doe je nu de rest van de knoflook. Deze fruit je en dan gooi je de tomatenblokjes, de suiker, peper en zout, chili en 2 theelepels Italiaanse kruiden. Laat het inkoken voor ongeveer 10-15 min. Blijf wel goed roeren. 
  7. Als de gehaktballen klaar zijn voeg je ze toe aan de saus en laat je ze samen nog even 3 min koken/bakken. 
  8. Serveer warm!