Teriyaki Gehaktballetjes

25 april 2015


Gehaktballetjes is nu niet echt nieuw op mijn site. Maar toch merk ik dat deze lekkere balletjes een genot zijn voor je mond. Ik zat van de week te denken dat ik bijna wel een apart kopje hamburgers en gehakt kan maken. Dis namelijk mijn derde recept met gehaktballetjes. Dit recept had ik al even in mijn bezit, maar het is een recept waar je wel even voor de keuken in moet. Ook voor een aantal ingrediënten van het originele recept moest ik een vervanging zoeken. Deze zijn namelijk niet te krijgen in Nederland.

Maar dat is iets waar ik wel vaker last van heb. Op MTV is er nu ook een programma waarin 2 broers koken. Het is een heel raar programma, maar op zich maken ze wel leuke dingen. Het probleem is alleen dat ik dan ingrediënten voorbij zie komen en denk "ja verkopen we dat eigenlijk wel in Nederland?". Ik ben iemand die alles opzoekt en dan kom ik er ook vaak achter dat dit niet het geval is. Op TLC heb je de baking brothers. Een serieus programma waar twee broers ontzettend van koken en bakken houden. Nu zat ik dat van de week te kijken en dacht ik "wauw dat wil ik ook proberen". Totdat ik zag waar ze het mee deden. Dat is een ding van 600 euro en lijkt een beetje op een oven, maar het is ook weer een BBQ. Waar vind je dat in een gewone keuken?

Dus vaak is het probleem dat ik recepten vind die of één veel tijd en werk vergen of twee ingrediënten of kooktechnieken bevatten die wij in Nederland of niet hebben of die ik niet in huis heb. Zelf vind ik dit vervelend want ik vind eigenlijk dat koken voor iedereen toegankelijk moet zijn. Kookprogramma's zijn leuk, maar wat heb je er aan als je het zelf niet na kan maken. Vaak demotiveren die programma's je alleen maar. Ook Masterchef kijk ik niet. Ik ben lang niet zo goed als die mensen en denk dan vaak waarom doe ik dit eigenlijk ik word toch niet zo goed. Maar dan vraagt vriendlief heel vaak. Maar moet je dan zo goed worden? Je moet er plezier uithalen en het niet voor iemand anders doen. Oke met een blog ligt dat toch een beetje anders, maar ik probeer eigenlijk alle recepten het meeste voor mezelf te doen. Misschien dat ik daarom wat meer hamburger recepten en gehaktballetjes heb, omdat ik daar zelf zo dol op ben.

Deze week wordt het een beetje lastig om te bloggen. Ik moet veel werken en ik kom denk ik niet echt toe aan zelf koken. Ik zal jullie proberen op de hoogte te houden wat ik allemaal doe en er komt zeker ook een restaurant recensie aan. Vandaag zijn mijn vriend en ik alweer 2 jaar bij elkaar. Dat gaan we vanavond vieren met een heerlijk etentje in een tapas restaurant. Vriendlief heeft opties gegeven en ik heb daarbij restaurants gezocht. Dus vanavond gaan we een keer ergens anders eten dan waar we meestal eten. Als er mooie foto's van het eten kunnen worden gemaakt zal ik die zeker met jullie delen. Voor nu alvast een klein tapashapje die ons alvast enthousiasmeert voor vanavond.

 Voor ongeveer 15 gehaktballetjes

 

Ingrediënten

Gehakt
Knoflook
Bosui
Ei
Paneermeel
Zout
Gember
Sesamolie
Frank's hot sauce
Olijfolie
Sweet chili saus
Amoy mix & wok sauce Teriyaki sesam
Soja saus

 

500 gram
4 teentjes

1
50 gram
1 theelepel
1/2 theelepel
1 theelepel
1 theelepel
2 theelepels
1 theelepel
150 gram
1 theelepel

Benodigdheden

Braadpan
Mengkom (2)
Snijplank
Knoflookpers

Bereiding

 1. Pers 2 teentjes knoflook. Snij en was de bosui
 2. Doe in de mengkom het gehakt, de knoflook, 2 bosui, het ei, het paneermiddel, zout, gember
  sesamolie en Frank's hot sauce. 
  Meng dit goed met je handen door elkaar en maak er balletjes van
 3. Verwarm de olijfolie in de braadpan en bak de balletjes alleen even aan alle kanten bruin
  Maak ondertussen de saus.
 4. Pers de knoflook.
  Doe nu in een mengkom, de knoflook, teriyaki saus, soja saus en de sweet chilisaus. 
  Meng goed
 5. Schenk de saus over de balletjes, denk de pan af met een deksel en laat voor 20-25 min sudderen
 6. Serveer met de overgebleven bosui

Tip: Lekker met rijst