BBQ ribs

29 april 2015


Vandaag hebben wij het dolfinarium een bezoekje gebracht. Toen ik nog bij mijn ouders woonde ging ik daar net als naar de Efteling ongeveer één keer per jaar heen. Nu ik in het noorden woon zijn dit soort dingen lastig. Het is een takken eind weg, waardoor vaak de reis alleen al heel vermoeiend is. Maar blijkbaar heb ik genoeg gezeurd over het dolfinarium, want afgelopen zaterdag kreeg ik een dagje dolfinarium van mijn vriend cadeau. Sterker nog hij had de dag al ingepland.

We proberen zoveel mogelijk pretparken, stranden en zelfs vakanties buiten het seizoen te plannen. Want vriendlief houdt niet zo van jengelende kinderen. Ik ben er ondertussen zo aan gewend dat ik het niet eens meer hoor. Zolang het niet mijn kinderen/leerlingen zijn bemoei ik me er niet mee. Behalve als ik echt iets ergs zie gebeuren. mijn zintuigen reageren wel, bekijken het en beslissen dan of ik wel of niet reageer. Vandaag zaten we bij de walrussenshow tussen een hele schoolklas. Maar deze leerlingen luisterde zo goed naar hun juf dat ze geen kik hebben gegeven. Dat zie je ook wel eens anders.

Het was in het dolfinarium echt ontzettend rustig, we konden overal zo doorlopen, hoefde niet te dringen om de dieren te bekijken en konden zo lang blijven staan als dat we wilde. Zelfs voor de grote dolfijnenshow konden we zo door lopen. Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn ouders en broertje wel eens 1 uur in de rij heb gestaan. Vandaag was dus even een hele andere ervaring. Naast dat we later waren dan de meeste mensen hadden we een hele goede zitplek. De zaal van de show was namelijk maar halfvol. Voor het dolfinarium misschien niet zo fijn, maar wij hadden hierdoor een hele fijne dag. Lekker slecht gegeten, maar soms moet dat kunnen. Daarnaast hadden we besloten om vandaag weer eens uitgebreid te koken. We vinden dit niet alleen leuk, maar zo ondertussen kletsen we ook nog samen. Vandaag hadden we wel recepten op het programma staan die een vreselijke uitdaging waren. En dan had ik het nog niet eens over het koken zelf.

Ik had geopperd zelf spareribs te gaan maken. En dan niet de kant en klare en daar wat aan toevoegen, nee ik wilde echte maken. Die van mezelf. Dus ik in de auto op zoek naar een recept. Alles wat ik las was 2 uur in de oven of op de BBQ. Ik heb vandaag even naar buiten gekeken, maar BBQ weer was het zeker niet. Maar hobbelend en Bobbelend over de weg werkte niet zo goed voor mijn maag, dus dat recept vinden was een hele onderneming. Uiteindelijk vond ik er één die bij de wensen paste die wij hadden. Nu kwam het volgende probleem waar zit een slager? De ah verkoopt geen ongemarineerde spareribs dus moesten we naar een slager. Nu komt onze rib bij een grillhuis die anders zelf marineren uit de koeling. Ik mocht er één kopen. Dus zo had ik opeens een spareribs en alle ingrediënten voor de marinade in huis. Het resultaat zie je op de foto's. Ik heb vriendlief niet gehoord onder het eten, wat vaak een slecht teken is. Nu vroeg hij of we morgen niet hetzelfde konden eten. Dus ik denk dat het een goed geslaagd recept is. Ook zin in spareribs en nog op zoek naar een marinade, dan zal ik deze zeker in mijn achterhoofd houden als ik jou was. 

Voor 1 rib à 800 gram

 

Ingrediënten

Varkensrib
Honing
Paprikapoeder
Chilipoeder
knoflookpoeder
Johnny de Boer Picadillo
Uipoeder
Selderijzout
Bruine basterdsuiker
Peper
Ui
Barbecue saus* 
Suiker

 

800 gram
113 gram
1/2 theelepel
1/2 theelepel
1/4 theelepel
1 eetlepel
1/4 theelepel
1/8 theelepel
50 gram
1/4 theelepel

240 gram
25 gram

* Wij hebben gebruikt Remia Black Jack Smokey BBQ

Benodigdheden

Bakplaat
Aluminiumfolie
Mengkom

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng alle ingrediënten behalve het rib. 
  3. Leg het rib op de bakplaat. Als je niet wil dat het aangaat koeken leg er aluminiumfolie onder.
  4. Besmeer de ribben aan de boven en onderkant met de marinade
    Bedek ze met aluminiumfolie en zet ze bijna boven in de oven
  5. Bak ze voor één uur in de oven. 
    Draai na 20 min de ribben even om en doe dit na 40 min nog eens

Eet smakelijk.