Amaretto Panna Cotta

2 mei 2015


Het restaurant waar ik bij werk heeft een nieuw restaurant geopend. Dit restaurant heeft als een Italiaans thema. Al weken worden er in de groepsapp mooie foto's van de inrichting gestuurd. Afgelopen week heb ik de eerste pizza's van de kaart mogen proeven. Hierdoor raakte ik geïnteresseerd in het Italiaanse eten.

Toen we van de week uitgebreid gingen koken wilde ik ook graag een toetje maken. Helaas is een goed puddingrecept vinden moeilijker dan ik dacht. We zijn al een paar weken aan het zoeken, maar ik ben geen pudding kenner dus we zoeken nog even verder. Vriendlief was heel slim, want die zei "wat heb je nog op je lijst dat je wil maken?". Toen zei ik Panna Cotta en hij was gelijk enthousiast. Ik ben op zoek gegaan naar het avond eten en hij naar de toetjes. Zo stuitte hij op dit recept. Hier zaten alleen ingrediënten in die in Nederland niet verkocht worden. Dus hebben we het recept een beetje aangepast naar Nederlandse standaarden. Een ander voordeel was dat ik nog een hele fles Amaretto op de kast had staan. Ik gebruik deze nog wel eens om voor vriendlief speciale koffie's te maken. Een voordeel van in de horeca werken is dat je dit soort dingen in een handomdraai kan maken.  

Amaretto doet me ook denken aan een vriendinnetje van mij. Helaas is zij 3 maanden geleden geëmigreerd naar Australië. Ook zij schrijft een blog over al de avonturen die zij beleefd en stiekem ben ik een beetje jaloers. Toen vriendlief dit recept vond moest ik gelijk aan haar denken. Ik heb dan ook gekeken of ik de ingrediënten zo kon aanpassen dat ook zij het daar kan maken. Naast dat ik jaloers ben, missen we hun ook wel een beetje. Vriendlief had qua interesse vele raakvlakken met haar vriend. En we hebben wel eens samen gegeten of gezellig thee gedronken. Het plan is dat ze daar 3 jaar zijn en ons plan is dat we ze zeker een keer gaan opzoeken. Het is dan niet alleen een goed excuses om een keer naar Australië te gaan, maar ook om eens te zien waar zij nu wonen. Een youtube filmpje bekijken van hun woning en hun werkomgeving is toch anders dan daar zijn. Toch is het wel apart dat het leven in een ander land ook gelijk ook zo anders is dan dat van ons. Dat de supermarkten andere dingen verkopen en dat ze helemaal happy waren toen ze in een winkel stroopwafels en rode kool met appelmoes vonden. Ik volg al hun verhalen op de voet en hoop ze binnenkort een keer op te kunnen zoeken. 

Maar dit jaar geen vakantie voor ons. Dit komt omdat ik ga afstuderen ( tenminste dat is het plan ). Daardoor is het tekort dag om een vakantie te plannen. Dit komt doordat het afstuderen op 13 augustus begint. Tot 10 juli heb ik tentamens en daarom zouden we dan in Juli op vakantie moeten. Aangezien het lijkt alsof de prijzen van vakanties steeds meer stijgen hebben we besloten om dit jaar niet te gaan. Toevallig had ik het daar gisteren nog over. Dat het eigenlijk absurd is dat je voor 10 dagen €800,- betaald. Dus heb ik besloten om een kitchenAid te kopen van het geld dat ik anders had besteed aan een vakantie. Maar om wel in de vakantie stemming te komen, heb ik dus deze Amarreto Panna Cotta gemaakt. Je moet veel geduld hebben bij dit recept. Het is zeker geen moeilijk recept, maar wel één die tijd nodig heeft. Zorg dus dat je ver van te voren begint als je deze 's avonds wil serveren bij een diner. Ik denk dat iedereen onder de indruk zal zijn als je deze serveert. Daarnaast is het ook gewoon een heerlijk fris toetje voor tussendoor. Wij hebben er in ieder geval heerlijk van gesmuld!

Voor 4 toetjes
Let op: elke laag moet minimaal 2 uur opstijven

 

Ingrediënten vanille panna cotta

Volle melk
Gelatine
Slagroom
Vanillestokje
Zout
Suiker

 

90 ml
2 blaadjes
250 ml
1/2
een snufje
25 gram

Ingrediënten Amaretto Panna cotta

Volle melk
Gelatine
Slagroom
Zout
Suiker
Cacao poeder
Amaretto

 

90 ml
2 blaadjes
250 ml
een snufje
25 gram
1 theelepel
2 eetlepels

Ingrediënten topping

Gelatine
Water
Slagroom
Poedersuiker
Amaretto
Geroosterde amandelen

 

2 blaadjes
4 eetlepels
125 ml
40 gram
2 eetlepels
2 eetlepels

Benodigdheden

Hoge glazen(4)
Mixer
Pannetje
Houten lepel
Spuitzak met spuitmond

Bereiding vanille panna cotta

 1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
 2. Doe de melk in een pannetje, warm het een klein beetje op
  Knijp de blaadjes uit en roer ze door de melk
 3. Voeg de slagroom, suiker en zout toe.
  Blijf goed roeren totdat de suiker compleet is opgelost
 4. Haal de zaadjes uit het vanille stokje en voeg toe aan het melkmengsel
 5. Laat het mengsel compleet afkoelen
 6. Schenk in de glazen en laat het minimaal 2 uur op stijven. 
  Ga dan pas verder met de volgende laag

Bereiding Amaretto panna cotta

 1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
 2. Doe de melk in een pannetje, warm het een klein beetje op
  Knijp de blaadjes uit en roer ze door de melk
 3. Voeg de slagroom, suiker, cacao poeder en zout toe.
  Blijf goed roeren totdat de suiker compleet is opgelost
 4. Laat het mengsel compleet afkoelen. 
 5. Schenk het voorzichtig op de laag met vanille panna cotta
 6. Laat het minimaal 2 uur op stijven. 
  Ga dan pas verder met de volgende laag

Bereiding Topping

 1. Bereid de gelatine volgens de koude bereiding op het zakje, maar doet dit met 4 eetlepels water i.p.v. 5
 2. Klop de slagroom samen met de poedersuiker tot witte pieken
 3. Voeg de amaretto en de gelatine toe aan de slagroom.
  Klop het weer tot er witte pieken ontstaan
 4. Schep de slagroom in een spuitzak en spuit het op de Amaretto panna cotta
 5. Hak de amandelen tot kleine stukje en doe deze op de slagroom
 6. Laat het minimaal 2 uur opstijven

Eet smakelijk!!