Broodje Eddy

15 oktober 2014

Wat de boer niet kent dat eet hij niet.      


(Een veel gebruikte uitspraak onder moeders, vrouwen die met hun man uit eten gaan en nu ook door mij.)

 

 

 Sinds ik 15 ben werk ik al in de horeca. Eerst achter de bar en later in de bediening. Sinds 2 jaar werk ik in een heel leuk restaurant in Groningen, waar allemaal verschillende soorten mensen langs lopen. Aangezien de Groningers het liefst nog een gehaktbal bij hun ontbijt eten, is een veel voorkomende uitspraak bij ons is dan ook  "Doet u mij maar een gehaktbal". Als ik meneer of mevrouw dan vertel dat wij die niet hebben is het antwoord vaak " Heeft u die niet, doet u mij dan maar een broodje kroket".

Mensen die bij ons wel de kaart open slaan komen toch vaak weer uit op dat ene broodje gezond of filet american. Wat ik zelf heel jammer vind, want ik heb in de keuken zeer enthousiaste collega's staan die al hun producten met liefde maken.

Dit is ook mijn eerste werkplek waar ik zelf de mogelijkheid heb gekregen om bijzondere producten te eten. Zo staan eend, venkel, varkens procureur en nog veel meer bijzondere producten die ik nu van mijn "nog proberen lijst" kan afstrepen. Als wij in ons weekgerecht ingrediënten hebben zitten die ik niet ken, vertellen ze me heel wat het is, hoe het smaakt. en hoe het bereid is. Zo sla ik aan tafel geen flater, maar ik leer er zelf ook weer wat van. Door mijn collega's  heb ik geleerd in restaurants iets meer risico's te nemen met wat ik kies. Ik neem niet meer de kipsaté of spare ribs die er eigenlijk altijd wel op de menukaart staan, maar ik kies nu eens voor een steak met een bijzondere saus, kangaroo of eend.

Dit broodje kun je maken als je eens een lunchgerecht wil maken dat lekker anders is of als je even niet verder komt dan alweer een broodje kaas. Ook is dit een leuk broodje om te gebruiken in een high tea of zakelijke lunch.

    Daarom onder het mom beter goed gejat dan slecht bedacht wil ik graag dit recept met jullie delen. 

 

 


Voor 4 broodjes

Ingrediënten 

Pure chocolade                       
Mascarpone                         
Serranoham                           
Zongedroogde tomaten         
Rucola                                 
Hard broodje naar keuze 
75gram ( minstens 70%)
250 gram
3 reepjes
1 potje 
75 gram 

 

Benodigdheden

Pan
Bakje dat tegen hitte kan
Vergiet
Mes
Mengkom

 

Bereidingswijze

  1.  Doe water in de pan, zodra dit kookt smelt dan de chocolade au bain-marie
  2.  Zorg er voor dat de mascarpone tijdig uit de koelkast ligt, hierdoor is de kaas zacht en kun je de chocolade zodra die gesmolten is er makkelijk door heen roeren.
  3. Doe de mascarpone bij de gesmolten chocolade. Als je het andersom doet kan het zijn dat je chocolade te vroeg stolt en dan krijg je straciatella mascarpone. Laat het mascarponemengsel afkoelen
  4.  Doe de zongedroogde tomaten in het vergiet en laat ze uitlekken. Hierdoor voorkom je dat je broodje vol gaat lopen met olijfolie
  5. Snij het broodje open
  6.  Smeer het mascarponemengsel op de onderkant van het broodje, leg er een beetje rucola op. Hierboven komt de serranoham en 3 à 4 zongedroogde tomaatjes. 
  7.  Doe nu de bovenkant op het broodje.

 

Eet smakelijk!!

Tip: houd je niet zo van pure chocolade probeer het dan eens met melkchocolade of cappucinochocolade als je van koffie houdt