Twee kazen hamburger met Homemade BBQsaus

28 juli 2015


Twee weken geleden liep ik de AH binnen en wat zag ik daar, de Burgerweken. Ik dacht "huh wat is dit nu?". Midden in de winkel stond een groot bord waar je, je eigen burger kon samenstellen. Je moest gewoon even schuiven en zo kon je zien wat er allemaal aan groentes, sausjes, en soorten burgers op je broodje konden. Nou ik keek en ik ging natuurlijk een beetje schuiven aan dat bord. Wat ik zag waren kant en klare hamburgers en kipburgers als keuze. Daar gingen mijn handen van kriebelen. Dus van de week kwam ik met een geniale ingeving.

Een hamburger gevuld met kaas. Vriendlief keek er een beetje raar bij. Hij doet dan alsof ie niet twijfelt maar aan zijn ogen zie ik dat hij denkt "dat kind is gek". Wie verzint dit nu? Of hij zegt gewoon "oke bijzonder", wat in zijn taal betekend "ehm, als het niet te vreten is dan zit beneden de snackbar". Hij vulde het recept aan met zullen we dan ook een saus erbij maken. En zo ben ik opzoek gegaan naar een saus die goed bij kaasburgers past. Wat bleek BBQ saus. En alle ingrediënten hadden we al in huis dus ik dacht ach waarom niet. Als het mislukt hebben we nog een fles BBQ saus in de koelkast staan.

Ik heb een speciale relatie met burgers. Mijn allereerste blog ging over burgers en dat was de hamburger die mijn vader altijd maakte. Als mensen dan ook vragen wat mijn signature dish is, dan zijn dat burgers. Een broodje hamburger was altijd speciaal in onze familie. Want dat betekende dat mijn vader had gekookt. In mijn jeugd stond mijn vader eigenlijk maar voor drie dingen in de keuken. Om hamburgers te maken, om soepballen te draaien en om shoarma te bakken. De rest deed mijn moeder allemaal. Nu mijn moeder weer werkt staat mijn vader meer in de keuken. En hij blijkt er best wel goed in te zijn. Dus misschien heb ik het talent wel van mijn vader en niet van mijn moeder, zoals ik eerst dacht.
Maar om terug te komen op de hamburgers. Veel denken aan Mac Donalds of Burger King als we het over hamburgers hebben. Dan krijgen de meeste de discussie wat nu lekkerder is MAC of BK. Maar eigenlijk zijn ze dat geen van beide. Oke als ik moet kiezen ga ik voor BK, maar mijn vriend weer voor de MAC. Dus als we eens een keer dit gaan eten ( vaak onderweg) eindigen we bij de MAC. Maar de beste hamburgers kreeg ik thuis. Niet met friet of een milkshake, maar met veel liefde. Toen ik mijn blog ook begon, dacht ik dat is een recept waar ik mee wil beginnen. Het is makkelijk, lekker en het enige recept wat ik van mijn vader ken en die ik dus wil koesteren. Bij elk burgerrecept wat ik maak denk ik ook altijd even "Wat zou mijn vader hier over zeggen". En dus zitten er altijd groente op mijn burger. Want dat is essentieel. En saus. Saus mag ook zeker niet ontbreken. Niet omdat de burger droog is of omdat het broodje taai is. Nee een goede balans van saus zorgt dat je burger juist beter smaakt. Dat al je vingers onder zitten en je je gezicht niet meer kan tonen, omdat hij rood of wit is van de saus is een ander verhaal.

Een burgerervaring is niet die burger die je in de macdrive hebt opgepikt en opeet in je auto. Waarbij je probeert de drupjes saus en sla in je bakje op je schoot te laten vallen. Terwijl vriendlief met 140 over de snelweg heen schiet. Je geniet pas echt van een hamburger als de helft van de groente op je bord ligt, je hamburger half onder je broodje uit piept, je vingers, je wang en je haar onder de saus zit en een vader die zegt ".... eet eens normaal". Dan is je burgerervaring compleet. Omdat vriendlief en mijn papa van hamburgers houden, maar ook van kaas dacht ik laat ik dit eens combineren. Het resultaat was echt fantastisch. Bijna aten we het de volgende dag weer, zo lekker als dat het was. De zoete van de BBQ saus en het pittige van de kaas zorgt voor een goede balans. Wij hebben de groente simpel gehouden, maar je kan er ook een augurkje  of een uitje op leggen. De burger en de saus zijn makkelijk te combineren met andere groenten. 

Voor 4 burgers

 

Ingrediënten Hamburger

Grana padano*
Parmezaanse kaas*
Italiaanse kruiden
Gehakt
Knoflook
Ei

 

50 gram
50 gram
2 eetlepels
300 gram
1/2 eetlepel
1

* De kaas moet in een soort poedervorm door de burgers heen. Je kan dit gewoon in een zakje kopen bij de supermarkt of de kaasafdeling. 
 

Ingrediënten BBQ saus

Tomatenketchup
Worcestersaus
Basterdsuiker
Dijon mosterd
Knoflookpoeder
Tijm ( gedroogd)
Water

 

113 ml
13 ml
2.5 eetlepel
1/2 eetlepel
1 theelepel
1 theelepel
113 ml 

Overige Ingrediënten

Hamburgerbroodjes
Sla
Komkommer
Tomaat

 

4
200 gram
12 plakjes
1

Benodigdheden

Koekenpan
Steelpan
Hamburgermaker(optioneel)
Mengkom
Oven
Bakpboter

Bereiding

 1. Giet alle ingrediënten van de saus in de steelpan en roer goed door elkaar.
  Breng aan de kook. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat het dik begint te worden
 2. Kneed alle ingrediënten van de burger goed door elkaar.
  Vet de burgermaker in met olijfolie en druk er 4 burgers van
  Heb je geen burgermaker? Maak dan 4 bollen met je hand en druk ze plat in de gewenste dikte
 3. Bak de hamburgers in de koekenpan
 4. Zet de oven op grllstand en gril de broodjes aan beide kanten
 5. Snij de broodjes open en besmeer de deksel met saus.
  Bedek de bodem met sla, één plakje tomaat en drie plakjes komkommer
 6. Leg de hamburger erop en klap het broodje dicht.