Amandel Kipvingers met Yoghurt

13 augustus 2015


Je loopt over de camping als meisje van een jaar of 10. Je ziet plekken die je nooit eerder hebt gezien, maar de route naar het washok is je vertrouwd. Achter elke heg staat een caravan, een tent of een vouwwagen. Drie straatjes verderop staat jullie vouwwagen. De bruine kleur is dit jaar ingeruild voor knalblauw. Je slaapt samen met je broertje in het poepbruine tentje ernaast. Onderweg dat je gaat afwassen zeg je even wat mensen gedag. In de loop van de dagen zijn dat je vrienden geworden. Vrienden waarmee je in het meer speelt of samen van de grote glijbaan gaat. Je bent nu onderweg om de koelelementen te verruilen voor papa&mama.


Jullie hebben wel een elektrische koelbox, maar soms is het handig om een koelelement te hebben. Je loopt naar de receptie, langs de pingpong tafel waar je 's avonds rondjes om rent. Je vakantie was niet compleet als je die batjes of niet had of was vergeten. En daar zie je het. Mensen met sticks en balletjes. Je ziet banen en mensen lopen met papiertjes. Het is een midgetgolf baan. Een baan die voor lol, maar ook menig conflict kan zorgen. Toch zorgt het ook voor het echte vakantiegevoel, want thuis kun je ook ping pongen en rond om de tafel spelen in het speeltuintje dichtbij huis. Nee midgetgolfen is anders. Jullie spelen dit altijd op de laatste avond, voordat je naar huis gaat. 

Voordat mijn ouders met toestemming van ons besloten om naar boerencampings te gaan, was dit toch wel zo'n beetje mijn vakantiegevoel. Het hutje mutje op elkaar staan dat je de buurman kan horen plassen in zijn caravan hoort er in Frankrijk bij. Ook het verdwalen of niet meer weten hoe je bij dat ene vriendje komt hoort erbij. het midgetgolven heb ik zeker gemist toen we gingen verkassen naar boerencampings. Ik kreeg er ook een hoop voor terug. Zoals koeien melken, koeien uit de wei halen, kalfjes voerderen, Padden die door je afvoer omhoog kropen als je stond te douchen, douchen in de buitenlucht met allen vier muurtjes om je heen, onweer bekijken aan de andere kant van de berg met al je vakantievrienden, geen stroom hebben en uit ellende je mobiel opladen in het washok terwijl jij buiten zit met je boek. Franse feesten echt meemaken en als het regent ga je toch lekker in de schuur verder? Eén van mijn favoriete honden ondekt, waar vriendlief minder blij mee is ( Lees: newfoundlander ). Als de tent lek was na een hevige regenbui ( wat regelmatig gebeurde ) waren er altijd omstanders die je hielpen. Dit is nog maar een kleine greep uit de doos vol avonturen die ik heb beleeft. En toch miste ik soms de ping pong tafel en het midget golven. Toen we gisteren ook langs een midget golf baan reden werd ik gelijk enthousiast en vriendlief ook ( dat is erg zeldzaam ) en dus besloten we vandaag te gaan midget golven. Probleem.... de golfbaan zag er niet uit en dus besloten we in Groningen te gaan midget golven. Maar dit hebben we blijkbaar niet in Groningen en die in Veendam was nog dicht. Wel was er Pitch en Putt. Geen idee wat het was, maar vriendlief zei dat is ook leuk.

Alleen bij golf heb ik bepaalde associaties. Mannen met zonnekleppen, roze polo's, witte korte broekjes en een golfzak die amper te dragen is. Daarnaast heb ik altijd het idee dat het nu juist deze mensen zijn die met een Boot in San tropez liggen of hun caravan die veel te groot is en zelfs 4 wielen heeft i.p.v. 2 met een afstandsbediening op de plek zetten om vervolgens een soort kermisattractie neer te zetten terwijl ze met zijn tweeën zijn. Dit zijn juist de mensen die ik altijd ontzettend heb uit staan lachen en waar mijn vader zijn stoel voor pakte een sigaartje aan stak en een biertje inschonk. Maar goed wij gingen Pitch en Putten. Ik dacht na 8 jaar hockey ervaring doe ik dat even. Nou No Way. De eerste bal? Die lag gelijk in de sloot. Blijkt vriendlief een golf cursus te hebben gehad. Ik kan echt totaal niet tegen mijn verlies ( aantal slagen heb ik ook nog steeds niet opgeteld ), maar in de loop van de holes werd het beter. Vriendlief gaf bruikbare tips en hij is de gene die 2 ballen kwijt heeft gemaakt, waarbij één zo ploemp in de sloot. Aangezien ik in de vakantie stemming was heb  ik 18 holes op mijn blote voeten gelopen, net als dat ik dat altijd deed op de camping. Met mijn voetjes in het gras of over de stenen geen probleem. Dus zo zorgde vriendlief met zijn idee ervoor dat ik me even op vakantie waande en dat ik een pro was in Pitch&Putten.

Voor +/- 20 kip

 

Ingrediënten

Amandelmeel
Kipfilethaasje
Aardappelzetmeel
Honing
Frank's hot sauce
Knoflookpoeder
Zout & peper
Eieren
Yoghurt

 

200 gram
600 gram
100 gram
200 ml
80 ml
1/2 theelepel
Beide een 1/2 theelepel
2
125 ml

Benodigdheden

Mengkom(3)
Bakplaat
Rooster?bakpapier
Oven
Steelpan

Bereiding 

 1. Meng het amandelmeel met de zout en peper in een mengkom
  Klop de eieren in een andere kom met 2 eetlepels water
  In een derde kom komt het aardappelzetmeel
 2. Zet nu een rooster klaar of een bakplaat met bakpapier
 3. Haal de kipfilet haasjes eerst door het aardappelzetmeel, dan door het ei en dan door het amandelmeel mengsel
  Leg het op het rooster/bakpapier
 4. Laat de kip voor 40 minuten in je koelkast rusten. 
  Dit zorgt er later voor dat je krokante laagje beter blijft zitten
 5. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 6. Bak de kip in de oven voor 25 minuten
  Let op: als je een rooster gebruikt, zorg dat er dan een bak/bakplaat onder zit. Je kip gaat namelijk vocht verliezen.Dit zit anders in je hele oven
 7. Terwijl de kip in de oven zit gaan we verder met de saus
  Breng de honing, met de hot sauce en het knoflookpoeder aan de kook in een steelpan.
  Als het heeft gekookt haal je het van het vuur
 8. Na 25 minuten schenk je de saus over de kip en plaats je de kip nog even in de oven voor 5-7 minuten.
  De kip gaat nu karameliseren
 9. Serveer de kip warm en met een bakje yoghurt. Zo kun je lekker dippen en is de kip minder scherp.