Zweeds broodje bal met Zweedse kaas

12 september 2015


Ken je dat gevoel dat je in een huiskamer rond kijkt en denkt hier ben ik eerder geweest? Niet zo zeer om de herinnering, maar vooral om de spullen die er staan. De spullen komen je bekend voor. Je draait je om en ziet een kast staan die bij jou ook in huis staat, maar dan in het wit. Dan weet je het, al die spullen komen van IKEA. Ik zeg wel eens als je bij ons in huis IKEA zegt komt alles van de muur en de meubels storten in.

Bij ons in huis is heel veel van IKEA, de bank, het bed, de kasten, zelfs de poster aan de muur komt van IKEA. IKEA is ook een wel bekend begrip in de hele wereld. Een vriendinnetje van mij is verhuisd naar Australië. Ook hun hele interieur bestaat uit IKEA. Ze hebben het uitgezocht in Nederland en daar besteld. Hoe tof is dat? Niet meer aan te hoeven passen aan de stijlen van een land, maar gewoon je eigen stijl samen met IKEA creëren. De handleidingen van IKEA zijn ook voor alle talen, omdat er geen tekst bij staat. Voor iedereen dus te begrijpen, je hoeft niet eens te kunnen lezen om een IKEA meubel in elkaar te zetten. Het enige wat je nodig hebt is je verstand en logisch denk vermogen. Je maakt dus een handleiding die voor de hele wereldbevolking te begrijpen is. Een slimmer concept bestaat er bijna niet in de wereld. IKEA was voor mij altijd een uitje. In de vakanties gingen we altijd met mama naar de IKEA. We waren er dan altijd om half 10, want dan konden we nog koffie drinken en lekkere chocolade taart eten voordat de winkel open ging. We gingen altijd voor één ding en kwamen met 10 thuis. Voordat we naar huis gingen aten we altijd een broodje hot dog met wat drinken. Gewoon een dagje uit kon bijna niet leuker zijn.

Voor mij is IKEA allang geen dagje uit meer. In Groningen zit hij voor mij bijna om de hoek. Soms heb ik een dag dat ik me echt niet oke voel. Om dan de hele dag taartjes en ander eten te maken is niet zo goed voor de elektriciteit rekening en voor de lijn. En dus fiets ik ook nog wel eens naar de IKEA. Ik neem dan mijn grote Winnie the Pooh tas mee, want daar past lekker veel in. Heerlijk vind ik het om te slenteren tussen al die hevig discussiërende mensen. "Nee Hans, ik wil een roze bank in deze afmeting", 'Een ROZE bank Truus, dat denk ik niet". Als ik dan op de parkeer plaats loop zie ik Hans lopen met de Roze bank. Want je kan de donder er op zeggen dat Truus al drie keer eerder in de IKEA is geweest om banken te bekijken. Alle argumenten zijn al bedacht en alle tegenwerpingen zijn makkelijk te verwerpen, omdat ze hier ook al lange tijd over na heeft gedacht. Mannen en IKEA zijn geen goede combi. Ze worden chagrijnig van het slenteren en bij elk kamertje stoppen om alle laatjes open te trekken worden ze moe van. Ze willen alleen naar de IKEA waar ze voor gekomen zijn en dan moeten er niet nog meer spullen in die gele tassen verdwijnen. Dus doen vrouwen al het voorwerk. Ze gaan langs bekijken, meten, bedenken argumenten en nemen dan hun man mee. Die mannen zien niet in dat ze er goed worden ingeluisd. 

Helaas heeft mijn vriend dat wel door. Die gaat volgens mij zelf uren online IKEA spullen bekijken wat hij mooi vindt, bekijkt dan wat ik mooi zou vinden en bedenkt mega veel tegenwerpingen waarom het niet handig zou zijn in huis. Nu heb ik zelf een auto dus kan ik zelf heen. Maar vriendlief zet nog wel samen met mij alles in elkaar. Vriendlief is namelijk niet zo van de handleidingen lezen, maar bij IKEA stuff is dat wel echt handig om te zoen.  Nu ze de hele winkel hebben omgegooid en alles in teken staat van eten is het voor mij een kinderspeelparadijs dat veel geld kost. Maar dat geeft niet. Toen ik de challenge van IKEA voorbij zag komen op Uit Paulines keuken dacht ik daar moet ik aan mee doen. Ik hou van IKEA en zou ook wel in de winkel kunnen wonen. Dus hierbij mijn eerste IKEA recept. Hopelijk haalt hij het tot op de menu kaart. Zo niet? Dan hebben jullie en ik er een heerlijk nieuw gerecht bij. En wat past nu beter bij Groningen dan een Zweeds broodje bal. 

Voor 6 broodjes

Ingrediënten

Gehaktballetjes (Köttebullar)
Zweedse harde kaas ( OST Herrgard )
Ui
BBQ saus ( eigen gemaakt )
Sla (gesneden )
Komkommer
Broodjes 

 

18
12 plakken
2
3 eetlepels per broodje
100 gram
12 plakjes
6

Benodigdheden

Koekenpan
Kaasschaaf
Grill (oven)
Bakboter

Bereiding

 1. Snij de uien in halve ringen
  Schaaf de kaas
 2. Verwarm de grill in de oven
 3. Snij de broodjes door de helft en leg ze voor 2 minuten onder de grill ( of totdat ze lekker knapperig zijn )
  Laat ze afkoelen
 4. Verwarm nu de oven volgens de verpakking van de gehaktballetjes
  Bereid de gehaktballetjes volgens de verpakking
 5. Verwarm ondertussen de koekenpan met de bakboter en bak de uien
  Maak ook de BBQ saus
 6. Als de gehaktballen klaar zijn maak dan het broodje op de volgende wijs op
 • Beleg met een beetje sla
 • Leg daarboven 2 plakjes komkommer
 • Leg op de komkommer 3 balletjes
 • Smeer nu de balletjes in met 3 eetlepels BBQ saus en leg de kaas erboven op
 • Leg nu een eetlepel met gebakken uien erop en klap het broodje dicht. 

Eet smakelijk.