Kipnuggets nieuwe stijl

12 december 2015


Jaa het is weer kerst. De fijnste tijd van het jaar. De kerstboom komt weer in de kamer, lichtjes in de vaas en op tafel. Ook heb ik vorig jaar een hele mooie ijsbeer gekregen met led lampjes en ook die komt uit een doos tevoorschijn. Twee verhuisdozen vol troep volgens mijn vriend, voor mij twee dozen vol geluk. Ik loop het liefst elke dag over de kerstafdeling van de Tuinland. Niet alleen alle lichtjes zorgen ervoor dat ik me een klein meisje voel ook alle versiering daar om heen. Maar afgelopen zondag had ik dat gevoel totaal niet toen ik daar liep.

Het enige wat ik toen dacht is hoe kom ik hier weer zo snel mogelijk weg. Iedereen had besloten om een dag na sinterklaas een kerstboom en versiering te kopen. Je kon niet meer normaal lopen, je moest je overal door heen wurmen en mensen bleven echt op de meest onhandige momenten stil staan. Boem, liep je er weer tegenaan. Maar het ergste aan dit alles was dat 80% van de mensen die er liep die dag er helemaal niet hoefde te zijn. Sinds ik stage loop en daarnaast ook nog werk ben ik gewoon 6 dagen per week bezig. De enige dag dat ik niets heb is de zondag. Ik kan dus niet anders dan, dan mijn kerstboom kopen. Maar oudere mensen en dan heb ik het over rollator oud kunnen ook wel op een maandag of een dinsdag naar tuinland. Maar ook mensen met rolstoelen liepen er tussen. Het is voor hun niet handig dat ze daar rond rollen, want ze zitten constant vast, kunnen niks bekijken en worden steeds omver gelopen. Maar ook voor mij is het niet handig. De rolstoelen blokkeerde steeds de bredere gangen, terwijl andere mensen met hun karretjes(!) de andere zijgangen blokkeerde. Horendol gek werd ik.

Ik begon me wel af te vragen waarom ik daar in godsnaam was. Maar dit kon helaas niet anders. Naast dat ik dus doordeweeks pas laat thuis ben, is de tuinland om 18.00 uur dicht en dus heb ik dan geen tijd om een boom te kopen. Dan denk je misschien kan vriendlief een boom kopen. Nou vriendlief ziet de boom liever niet in huis dan wel. Ik zet hem dan ook echt alleen op. Hij gaat dan nog net mee om hem te kopen, maar dat is meer om in de gaten te houden dat die boom niet te groot is, dan dat hij echt zich bemoeit over of het een mooie boom is. Nu hadden mijn ouders aangeboden om me te helpen met de boom. Nu staat hij dan ook voor het eerst in 3 jaar recht en de lichtjes uit de knoop halen ging nu ook een stuk beter en sneller dan anders. Maar als dat klaar is dan begint het werk waar ik echt gelukkig van wordt. De boom versieren. Drie jaar geleden heb ik alle versiering aangeschaft, maar elk jaar koop ik één of twee nieuwe ballen bij. Vorig jaar had ik per ongeluk een verkeerde kleur meegenomen, maar die past zo mooi dat het niet op valt. Mijn boom is vol, met vlinders, bloemen en zelfs een schoen. Maar hij lijkt niet vol dus dat is dan weer een voordeel. Het is altijd een heel gepuzzel om de kleuren te verdelen en te zorgen dat ik geen stukken oversla. Gelukkig had ik alles netjes opgeruimd vorig jaar en dus was het binnen enkele seconde een bende in de kamer. Ik heb maar twee dozen, mijn ouders hebben er acht. Ondertussen beginnen mijn twee dozen ook al behoorlijk vol te raken en ik denk dat ik dit jaar niet aan een derde doos ontkom. Ik heb namelijk nu ook spullen voor mijn kerstboom op school en dat komt dus ook weer in een aparte doos. 

Maar waarom dit verhaal over kerst? Naast dat je uitgebreid gaat koken of misschien gaat gourmetten heb je altijd het probleem met de borrelhapjes. Je wil er niet te veel hebben, want dan eet niemand meer, maar alleen wijn is ook geen optie. Dus komen vaak de borrelnootjes en chips op tafel. Maar ik heb een recept waar iedereen van eet, wat niet te veel vult en wat je van te voren kan maken. Niet alleen ultiem voor kerst, maar ook voor oud & nieuw of misschien verjaardagen. 

Voor  +/- 20 stuks

Ingrediënten

Kip 
Karnemelk
Bloem
Maizena
Ei
Knoflookpoeder
Paprika poeder
Frank's hot sauce
Panko breadcrumbs
Zout en peper

 

500 gram
235 ml
96 gram
65 gram
1
2 theelepels
2 theelepels
2 eetlepels
150 gram
naar smaak

Benodigdheden

Frituurpan/Braadpan*
Olie( zonnebloem )
Bakje (3)
Mengkom
Garde
Aluminiumfolie (stap 7)

* Wij hebben geen frituurpan en ik heb uitgevonden dat een braadpan ontzettend goed fungeert als frituurpan

Bereiding

 1. Snij de kip in stukjes
 2. Meng in één van de bakjes de bloem, maizena, knoflookpoeder, paprika poeder en zout en peper.
  Meng in een ander bakje het ei, de hot sauce en de karnemelk. 
  Doe nu het bloemmengsel in de mengkom en gooi het karnemelkmengsel erbij
 3. Klop alles met een garde goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes ontstaan
 4. Schep nu de kipblokjes door het karnemelk-bloemmengsel. 
  Zorg dat ze aan alle kanten bedekt zijn. 
 5. Doe nu de pank breadcrumbs in een bakje 
 6. Pak de stukjes kip ui het mengsel en rol ze door de breadcrumbs
 7. (Deze stap is optioneel, doe dit alleen als je ze niet gelijk gaat serveren)
  Leg ze op een bord en bedek ze eventueel met aluminium.
  Bewaar ze in de koelkast totdat je ze gaat serveren
 8. Verhit de olie en frituur de stukjes 4 tot 6 minuten.

Voor de saus meng je 4 eetlepels mayonaise met 30 ml sweet chili, een halve eetlepel frank's hot sauce en 22 gram honing