Umami Burger met Pittige saus

16 februari 2016


Stiekem vind ik computerspelletjes heel leuk. De laatste tijd kijk ik mee met The Wither The Wild Hunt. Vriendlief heeft hem allang uitgespeeld maar is opnieuw begonnen. Het is eigenlijk een grote film waar je zelf de hoofdrol in speelt. Game of Thrones heeft ook zo'n soort game gemaakt. Mijn laptop kon het alleen toen niet aan om te spelen. Mijn videokaart was daar niet goed genoeg voor(ofzo). Nu ik een nieuwe laptop heb, kan het geloof ik nog steeds niet, maar daar heeft vriendlief een oplossing voor gevonden.


Toch ben ik nog niet begonnen aan Game of thrones. Daarvoor heb ik het veel te druk met mee kijken en Candy crush spelen. Niet de originele, maar ik speel blossom en soda. Ik zit alleen in beide vast in een bepaald level. Super irritant. Toen bedacht ik me dat ik misschien ook wel weer een computerspel wilde spelen. En zodoende ben ik begonnen aan Sims 4. Het doet me denken aan vroeger. Toen bouwde ik ook allemaal huizen met families erin in Sims 1. Het echt spelen deed ik toen niet. Ik bouwde gewoon weer opnieuw. Natuurlijk had ik allemaal codes waardoor ik onbeperkt kon bouwen. We mochten altijd maar een uurtje per dag op de computer, dus dat huis bouwen duurde een eeuwigheid. Ja uit dat tijdperk kom ik nog. Dat je meer buiten speelde dan binnen zat en dat je nog moest inbellen met de computer als je op internet wilde. Dat als mijn vader dan thuis werkte geen telefoontjes kreeg, omdat wij op internet zaten. Jeetje wat voel ik me nu oud. Maar nu heb ik mezelf en vriendlief gemaakt in de Sims 4. Vriendlief had wat opmerkingen, want hij leek niet op hem. Ook moet je nu allemaal karakter eigenschappen aangeven en kleren kiezen voor elke willekeurige gelegenheid. Dat maakte alleen het poppetjes bouwen al een tijdrovende kwestie. Gelukkig heb ik nu een eigen laptop waar ik het op kan spelen.

Voor kerst kreeg ik toen ik 14 was mijn eigen computer. Huilen dat ik toen deed. Al een paar weken had ik tegen de grote doos aan moeten kijken en toen bleek er een computer in te zitten. Geen strootjes meer trekken met mijn broertje en mijn moeder, maar gewoon mijn eigen computer. Nu denk je misschien dat de regels veranderde, want ik zat op de middelbare school enzo, maar no way. Ik mocht nu maar 2 uurtjes achter de computer. Op den duur veranderde dit, maar toen ik 14 was klom ik dus nog steeds gewoon in bomen en speelde anna maria koekoek. Pas zag ik bij intertoys mandela's voor buiten met stoepkrijt. Wat lijkt me dat tof. Misschien schaf ik hem nog wel stiekem aan. Nu ik mijn eigen laptop heb en niet meer hoef te delen is de computertijd ook een beetje verhoogt. Gelukkig zorgt dat er ook voor dat ik goede ideeën opdoe op willekeurige sites. Hier het resultaat van een beetje fantasie en een beetje combineren. 
Voor 4 broodjes

 

Ingrediënten burger

Gehakt
Soja saus
Panko breadcrumbs
Ei
Suiker
Knoflookpoeder
Uipoeder
Sesamolie
Gember
Peper
Zout

 

500 gram
4 eetlepels
80 gram
1
1 eetlepel
2 theelepels
2 theelepels
1 eetlepel
1/2 theelepel
1/2 theelepel
1/2 theelepel

Ingrediënten saus

Mayonaise
Ketchup
Piccalilly
Chilipoeder
Azijn
Zout
Suiker
Sjalot

 

5 eetlepels
3 eetlepels
2 eetlepel
1 theelepel
1/2 eetlepel
1/2 eetlepel
1/2 eetlepel
1

Ingrediënten broodje

Harde broodjes
Sla
Tomaat
Komkommer
Rode ui
Kaas ( jong 48+)
Oven frites

 

4
100 gram
1
20 plakjes
1/2
4 plakjes 
1/2 zak kreukelfrietjes

Benodigdheden

Grillpan
Oven
Magnetron
Aluminiumfolie
Mengkom(2)

Bereiding

 1. Snipper de sjalot
 2. Mix alle ingrediënten van de saus door elkaar en verwarm voor 30 seconde in de oven
 3. Laat nu de saus afkoelen
 4. Verwarm de oven op 250 graden en bak de frietjes in 40* minuten goudbruin
  * Oven afhankelijk hoe lang het duurt, hou het goed in de gaten
 5. Meng alle ingrediënten van de burger en maak er 4 ronde ballen van.
  Druk ze hierna met de palm van je hand plat tot de gewenste dikte en grote van je burger
 6. Verwarm de grill, grill voor 10 minuten op middelhoog vuur aan de ene kant bruin en draai ze om.
  Bak voor 7 à 10 minuten aan de andere kant bruin.
 7. Leg de plakken kaas op de burger.
  Zorg dat er niet te veel in de pan hangt.
 8. Leg nu een stuk aluminiumfolie over de burgers en zet de pan op laag vuur.
  Laat de kaas smelten
 9. Beleg het broodje met sla, tomaat en komkommer, dan met de burger en dan 1/5 eetlepel saus.
 10. Serveer met de ovenfrietjes.