WalnotenKoekTaart

12 april 2016


De lente komt en dat betekent veel terrassen, veel wijn en veel salades. Maar ook lekkere lichte toetjes met ijs en slagroom. De benen worden geschoren de rokjes komen uit de kast. De slippers worden gepast en de hakken onder onze pumps vernieuwd. De zonnebrillen worden gepoetst en de loungesets op gezet. Het mooie weer komt er nu dan eindelijk aan. De achterdeuren kunnen open en het winterdekbed kan eruit. De dagen worden langer, de vogels gaan meer fluiten en een lieveheersbeestje lift op de fiets mee op mijn groene broek. Zodra ik afstap vliegt ie weg. Zal het voor hem/haar net zo voelen als voor mij als ik in een vliegtuig stap? Ook ik heb mijn benen ontdaan van zijn wintervachtje. Mijn buik en billen willen nog niet zo graag afstand doen van deze warme vettige deken. De buikspieren beginnen hun werk te doen, maar er moet toch nog wel een hoop af.

Ook mijn moestuintjes groeien de pan uit. De tuinbonen ontkiemen als een gek en als ze nog groter worden, zou ik niet weten waar ik ze kwijt moet. Een tuin heb ik niet en graven in het beton op het balkon is lastig. Toch vergeten we vaak de natuur om ons heen. Ik kan in Groningen ontzettend genieten van alle krokussen en narcissen in de middenberm. Het Noorderplantsoen kleurt steeds groener en wordt steeds meer gevuld met meiden en jongens die ook hun best doen om van hun wintervachtje af te komen. Toch vind ik het moeilijk om van mijn wintervachtje af te komen. Ik houd zoveel van eten. Nu las ik vandaag een artikel over dat ze op verpakkingen gaan zetten hoeveel je ervoor moet sporten. Nou toen ik zag één boterham dacht ik "ALARM, NIET VERDER LEZEN". Wat ik deed juist... Verder lezen. Een stuk Pizza, 1,5 uur wandelen een chocolade reep(waar ik twee van naar binnen heb gewerkt met Oreo van Milka 3 weken geleden ) 42 minuten lopen. Als ik dan op mijn vingers ga tellen hoeveel ik beweeg, nouja dan komt dat niet goed uit. 

Naast de vele salades die zo lekker zijn op warme dagen houdt ik ook heel erg van lekkere warme taartjes met vanille ijs. Gelukkig stond er niet in de tabel hoeveel uur ik daarvoor moet lopen, want ik zou acuut op blaadjes sla gaan leven. Dus nu het warme weer er aan komt, mijn nieuwe dure bikini op de kast mij naar mij ligt te loeren was ik blij dat ik dit receptje nog op de plank had liggen. Als ik namelijk nog ooit eens in mijn bikini wil passen dan moet ik niet net als afgelopen maandag 3 glazen wijn gaan drinken met studiegenootjes in plaats van een opdracht maken. Nee vanaf nu ga ik afvallen(hoe vaak heb je dat al gelezen?!) na dat ik nog even verlekkerd naar dit taartje heb gekeken van walnoot. Het is verpakt in een soort van bladerdeeg wat ik per ongeluk heb gemaakt. Lekker warm serveren met ijs, dat wordt smullen deze zomer. Voor 10 personen

 

Ingrediënten

Bloem
Zout
Monchou
Boter
Vanille extract
Eigeel
Walnoten
Gesmolten boter
Honing
Suiker

 

260 gram
1 snufje
200 gram
120 gram
2 theelepels
1
150 gram
50 gram
100 gram
50 gram

Benodigdheden

Oven
Bakpapier ( 2 vellen)
Extra bloem voor je werkbank
Deegroller
Bakplaat
Mixer
Staafmixer
Likker
Koelkast
Poedersuiker
IJs
Slagroom

Bereiding

 1. Mix in de mixer(Kitchenaid 4/ gewone handmixer hoogste stand) de monchou, gewone boter, bloem en zout.
 2. Voeg het eigeel en 1 theelepel vanille extract toe. Mix alles tot een geheel en maak er een bal van.
 3. Verdeel de bal in tweeën
 4. Bebloem je werkbank en rol de delen nu uit tot een cirkel van 8 cm dik.
  Leg ze in de koelkast voor een half uur
 5. Ga aan de slag met de vulling. Pulseer de walnoten tot hele kleine kruimels. 
  Voeg de gesmolten boter, 1 theelepel vanille, de suiker en de honing toe,
  Pulseer nu alles tot een plakkerig geheel
 6. Verwarm de oven op 180 graden
 7. Haal de plakken deeg uit de koelkast en bestrooi je werkbank met bloem
 8. Pak nu één plak en rol deze helemaal uit met de deegroller. Vouw nu de flappen naar binnen tot je een vierkant hebt. Vouw nu alles zo op dat je een pakketje hebt en rol weer uit met de deegroller.
  Doe dit 3 keer voor beide plakken.
 9. Rol nu beide pakketjes voor een vierde keer uit op hun eigen vel bakpapier.
  Zorg dat ze even groot zijn!
 10. Bestrijk nu één van de plakken met de vulling, maar zorg dat je 2 cm van de rand vrij houdt. 
  Leg nu de plak zonder vulling boven op de plak met vulling en druk deze aan met een vork.
  Je kan dit doen door het deeg heel voorzichtig om je deegroller te rollen.
 11. Bak de koek nu voor 30-40 minuten.
  Houdt hem goed in de gaten in de laatste minuten kan je boven kant verbranden.
  Als hij mooi bruin is haal je hem eruit
 12. Bestrooi de koek met poedersuiker en serveer warm met ijs en slagroom!