Teff Druiven Haverkruimeltaartje

13 december 2016


De stilte coupé. Ja dit is bij mij een gevoelig onderwerp. Ik ben zo'n persoon die graag wil dat hier ook de regels van stilte worden nageleefd. Ze hebben zo'n ruimte niet voor niets gecreëerd. Hier bellen, terwijl ik er in zit? Dat lijkt me geen goed idee. Praten met je man, vriendin of vriendinnen? Doe maar niet ik wijs je op de regels. Er is één grote maar. Maar er zijn uitzonderingen op de regel. En ik denk dat iedereen daar maar eens goed voor moet gaan zitten. Want als ik een regel aan mijn laars lap, nou hou dan je hart maar vast.


Het begon allemaal op een regenachtige zaterdag in december. Ik ging mijn broertje in Amsterdam bezoeken. Hij heeft daar tegenwoordig een eigen studio, dus ik zou hem een keer gaan bezoeken. Gewoon broer en zus liefde. Broer en zus liefde is zonder vriend. En die bracht me dan ook naar het station. Nadat ik snel een Linda had gekocht, omdat er geen tijd was om rustig een boek uit te zoeken, haastte ik me naar de trein. Ik was 5 minuten te vroeg, maar hij zat toen al proppievol. Iedereen moest een beetje vechten om een plekje. Door pure toeval kwam ik in de stilte coupé terecht. Ik had oortjes voor muziek en mijn Linda dus ik kwam de reis wel door. Deze keer hoefde ik niemand te wijzen op het feit dat het een stilte coupé was en dus kon ik serieus relaxen.

Totdat we in Assen aankwamen. In de propvolle trein, waar in Assen meer mensen erin dan eruit moesten. Daar kwam een buitenlands gezin met 4 kinderen de stilte coupé in strompelen. Papa zette eerst zijn vrouw met een kleine in een stoel, zijn 2 oudste bij elkaar op schoot aan de andere kant en stond toen nog met één dochter wanhopig om zich heen te kijken. Ik wees hem dat er schuin tegenover mij aan de andere kant van het gang pad nog plek. Dankbaar ging hij zitten met zijn dochter op schoot. Het meisje er naast was geloof ik minder gelukkig, want ja 4 kinderen in de stilte coupé is inderdaad vaak een ramp. Maar dit ging wonderbaarlijk erg goed. Helemaal stil konden ze niet zijn, maar ze deden echt hun best. Ze hebben in een uur twee keer gepraat. Voor zulke jonge kinderen vind ik dit een echte prestatie. De uitdaging kwam rond Zwolle geloof ik. Daar kwam mama aangestrompeld met zoonlief op de arm en één van de oudste aan haar arm. Ze moest haar zoon kwijt, want er moest geplast worden. Papa had alleen al een slapend kind op schoot en zoonlief kwam net uit de diepste slaap en vond het niet zo leuk dat hij gewoon gedumpt werd bij zijn vader. Je snapt het al hij zette het op een krijsen. Je snapt ook wat dat deed met de mensen in de stilte coupé. Deze waren not amused. Hoe meer boze blikken er op papa gericht werden hoe wanhopiger hij keek. In een seconde besloot ik aan te bieden om zijn zoon over te nemen. Dankbaar gaf hij hem aan mij. Zonder aarzelen vertrouwde hij me. Want ja waar moest ik heen? Zo'n lief klein blond meisje kon toch geen kwaad? Ik kreeg glimlachen toegeworpen van mijn mede passagiers toen zoonlief binnen 2 seconde mij met grote ogen aan keek en ophield met schreeuwen. Twee minuten later was hij in slaap en keek iedereen me aan alsof ik een miljoen had gewonnen. Mama was meer verbaasd dat ze haar slapende zoon bij mij moest ophalen in plaats van bij haar man. Hij heeft me bij uitstappen nog wel twee keer bedankt. Ondanks dat ik dit soort impulsieve acties ook doe als het geen kerst is, past het mooi bij de kerstgedachte. Doe eens wat voor een ander die je niet kent, help iemand met boodschappen, biedt iemand iets aan of bel iemand eens op waarvan je weet dat hij/zij het moeilijk heeft. Het maken van een mooie wereld begint toch echt bij jezelf.

 Voor 12 taartjes
Serveer ze met een bolletje vanille ijs, een toef slagroom en gehalveerde druiven en je hebt een heel mooi kersttoetje.

Ingrediënten Deeg

Teff
Bakpoeder
Baksoda
Spelt Havervlokken
Lichte basterdsuiker
Witte druiven
Gesmolten boter
Amandelvlokken
Amandelextract

Ingrediënten Topping

Gesmolten boter
Suiker
Teff
Amandelextract

 

140 gram
1 theelepel
1 zakje
70 gram
60 gram
150 gram
80 gram
10 gram
1 theelepel

 

50 gram
120 gram
4 eetlepels
1/2 theelepel

Benodigdheden

Mixer
Oven
Cupcakevorm (12 stuks)
Papierenvormpjes cupcake (12)
Bakspray
Spatel
Snijplank

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Was de druiven en halveer ze.
  Spray de bakvorm in en plak de papierenvormpjes  als het ware vast in de vorm
 3. Meng de Teff, bakpoeder, baksoda, havervlokken en de suiker door elkaar met een spatel.
  Voeg de boter toe en mix alles goed door elkaar met een mixer (Stand 2 handmixer/ Kitchenaid stand 4)
 4. Voeg het amandelextract toe en blijf mixen.
  Stop het mixen en spatel de druiven door het beslag.
 5. Verdeel het beslag over de vormpjes en druk een beetje aan
 6. Schep alle ingrediënten van de topping door elkaar.
  Neem tussen twee vingers en verkruimel boven de 12 vormpjes.
  Het is niet erg als er dikke vlokken ontstaan.
 7. Bak de taartjes voor 12-14 minuten goudbruin.

Het lekkerst als ze nog warm zijn. Serveer met vanille ijs, een toef slagroom en gehalveerde druiven. Je kan ze van te voren maken, warm ze 3 minuten op in een voorverwarmde oven of 1 minuut in de magnetron.