Shortcake met Bramen

21 april 2015


Vorige week kreeg ik via Instagram een reactie op mijn Pindakaaskoekjes. Hier werd de vraag gesteld of ik een goed recept wist voor het maken van shortcake. Nu ben ik toch redelijk bekend met verschillende soorten bak recepten, maar van een shortcake had ik nog nooit gehoord. Dus het eerste wat ik heb gedaan is shortcake in toetsen in google. Vaak als je dit doet krijg je een hele rij aan recepten, maar wikipedia stond voor de verandering een keer boven aan. Hier werd beschreven dat een shortcake van een kruimelige koekje of cake is gemaakt. In het deeg van de shortcake zitten onder andere baking powder, boter, melk of room. Toen ik dit las dacht ik wauw interessant. Zo doende ben ik opzoek gegaan naar recepten. Maar wat bleek bijna alle shortcakes zijn gemaakt van aardbeien of bosbessen. Daarnaast is er een variant gekomen op de shortcake namelijk shortbread.

Dit zijn kleine koekjes omhuld met chocolade en karamel. Vele bekende bloggers hebben deze shortbread al gemaakt en gepost op hun blog. Maar ik wilde graag terug gaan naar de basis. Die basis vond ik in een recept waar slagroom in het koekje zat. Toch wilde ik mezelf uitdagen en eigenlijk geen koekje maken, maar een hele cake. Het liefst met drie lagen. Toch heb ik wel een beetje op safe gespeeld en van het overige deeg ook gebakjes gemaakt. De foto's van de gebakjes vind je tussen dit verhaal, samen met de foto's van de taart. Ik kreeg er weer vele lovende reacties op en ik hoop dat hij ook bij jullie in de smaak valt.

Daarnaast kreeg ik vanavond nog ander nieuws. Goed nieuws, nieuws wat me echt ontzettend blij en trots maakt. Kitchen stories heeft mij via mijn site benaderd en gevraagd of ik lid wil worden. Er stond het volgende "We hebben net onze Kitchen Stories Familie gelanceerd, dit is een app-Community waar eetliefhebbers over de wereld in kunnen loggen, hun eigen recepten kunnen uploaden en delen en we zijn altijd op zoek naar een klein aantal van mensen wiens geweldige recepten wij kunnen promoten in de “ beste kookverhalen “ in de Community, om nieuwe leden te inspireren. We zijn enthousiast over jouw passie voor koken en over je blog en we zouden je daarom graag willen uitnodigen een deel van onze familie te worden.Het kost helemaal niets, wij zullen zelfs je profiel voor je maken en je promoten bij onze “beste kookverhalen” categorie. Je profiel en recepten zullen zichtbaar zijn voor iedereen die inlogt op de ap. Je profiel kan de naam dragen van je blog en we kunnen ook jouw URL toevoegen. Ik kan je een screenshot sturen van hoe het er ongeveer uit zou komen te zien, als je dat zou willen." Kitchen stories is al actief onder 3,5 miljoen gebruikers in meer dan 12 landen. Kitchen stories heeft alleen een app en een hele leuke visie. Ze willen namelijk er voor zorgen dat er meer thuiskoks ontstaan. Dit sluit aan bij wat ik wil bereiken met mijn blog. Mijn mail beheren is nog niet één van mijn sterkste punten, want wat bleek deze mail was al rond het middaguur verstuurd. Gelukkig heb ik een secretaresse ( vriendlief ) die me erop wijst als ik weer een mailtje heb gehad. Ik probeer elk mailtje zo snel mogelijk te beantwoorden. 

Dus mijn recepten gaan hopelijk nog meer mensen bereiken en nog meer mensen inspireren. Ik ben ook heel blij voor de input van dit recept. Want dit is nu ontstaan door en voor jullie. Ik hoop dat jullie me vaker nog gaan vragen om dingen te maken. Ik vind het leuk om een beetje op onderzoek uit te gaan en te experimenteren in de keuken. Want naast dat ik een blogger ben, ben ik toch eigenlijk gewoon een thuiskok. Die ooit is begonnen met koken en wat nu al uitgegroeid is tot iets groters. Foodfoozle bestaat nu een alweer 7 maanden. In die 7 maanden heb ik al meer dan 100 recepten gepost, ben ik uitgenodigd voor een site om mijn recepten daar te posten en nu voor een app. Ik had nooit durven dromen dat ik er dit mee zou bereiken. Ik ben jullie zo dankbaar en ik hoop echt dat jullie me steeds vaker met vragen zullen bestoken. Aan mijn blog zal ik persoonlijke verhalen blijven koppelen, zodat je niet alleen recepten vindt. Ik ga weer verder met het dansen door de huiskamer, want op dit moment ben ik echt super enthousiast.

Super bedankt iedereen zonder jullie had ik dit nooit kunnen bereiken. Ingrediënten

Patentbloem
Bloem
Baking powder
Suiker
Zout
Boter (koud)
Slagroom
Eieren
Vanille extract
Mascarpone
Gelatine
Vanille suiker
Bramen*

 

290 gram
160 gram
5 theelepels
150 gram
1 theelepel
100 gram
500 ml
2
1 theelepel
400 gram
4 blaadjes
16 gram
250 gram

* Ik heb gebruik gemaakt van bramen uit de diepvries

Benodigdheden

Mixer
Mengkom(3)
Bakvorm van 10cm breed en 20 cm hoog
Bakpapier
Bakplaat
Oven
Zeef
Bakspray
Satéprikker 

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Bekleed de onderkant van de bakvorm met bakpapier en vet de rest in met bakspray of boter
 3. Zeef de bloem en de bakpoeder boven een grote mengkom.
  Voeg de suiker en het zout toe en meng door elkaar.
  Hak de boter in kleine blokjes en wrijf dit met je vingers door het bloem,
  totdat er zandkorrels ontstaan
 4. Klop in een andere kom 250 ml slagroom, de eieren en het vanille extract met de mixer.
  Totdat het goed gemengd is
 5. Voeg het slagroom mengsel bij het bloem mengsel en kneed met je handen.
 6. Vul de vorm met het deeg mengsel.
  Als je graag kleine gebakjes wil  draai dan ongeveer 10 ballen van het deeg.
  Leg het  ver uit elkaar op het bakpapier want ze rijzen nog. Ik zou aanraden er 5 per keer te bakken.
 7. Bak de vorm voor ongeveer 40 min
  (check ongeveer naar 20 min of hij al gaar is aan de binnenkant, dit kun je heel makkelijk doen met
  een prikker als deze er schoon uitkomt dan is je cake goed, prik wel op 4 plekken in de cake).
  De bolletjes zijn na ongeveer 20-25 min klaar ( check ook deze met een prikker)
 8. Laat alles erg goed afkoelen, pas dan kun je beginnen met de vulling
  Laat de bramen ontdooien en snij deze door de midden.
  Bewaar er 3 voor later
 9. Bereid de gelatine op de koude manier.
 10. Klop de slagroom met de vanille suiker tot stevige witte pieken en spatel de mascarpone er door. 
  Schep nu de gelatine en ongeveer 10 bramen door het mengsel.
 11. Snij de taart in 3 lagen en vul elke laag met mascarpone en beleg dan de gehele bovenkant met halve bramen.
 12. bedek de bovenkant met een beetje poedersuiker en 3 bramen als je dat mooi vindt. 

De taart kun je 3 dagen in de koelkast bewaren