Havermout Plaattaart met Chocomousse, Banaan & Walnoten

4 januari 2016


Winterwonderland. Dat is het nu in Groningen. Alles is wit, het sneeuwt en niet te vergeten het is heel koud. Na twee weken om 3 uur 's nachts naar bed gaan, was het sowieso al een ramp om eerder naar bed te gaan, maar met het verwachtte weer was het nog erger. Dus na uren woelen en het half 2 zien worden viel ik denk ik zomaar in slaap. Ondertussen had ik al een beetje last van spanning, want ik en sneeuw is een hele goede combi, maar ik en rijden door de sneeuw is een dramatische combi.

Ten eerste ben ik op de fiets bang dat ik val en weer mijn arm breek. Maar in de auto is een nog grotere ramp. Er is namelijk ooit iemand achterop geknald met dit weer. Ik stond gewoon voor het stoplicht te wachten, boem, daar zat ie achterop. Door de gladheid, want hij reed niet eens te hard. Dus was ik vandaag extra vroeg opgestaan, om dit weer te trotseren. En daar lag het. Een wit pak sneeuw. Een auto deur die zat vast gevroren door de ijzel was een leuk begin van de dag. Nou ik was niet voor één gat te vangen en dus ging ik hard trekken. Ja de deur was open. Joepie!!. Dus auto aan en krabben maar. Dit duurde even, maar op zich ging het me best goed af. Ik was voorbereid. Dikke sjaal, handschoenen, achteruit verwarming aan en krabben maar. Toen ik weg reed dacht ik nog dit kan ik. Daar gaan we.

Na een paar meter te hebben gereden dacht ik nee dit is niet goed. Ik zie niks in mijn spiegels en zette de auto aan de kant. Ik stapte uit en krabde ook de spiegels uit. En toen kreeg ik natuurlijk de deur niet meer open. Daar stond ik dan. Zonder jas, zonder telefoon, zonder sleutel. Alles lag in een auto die stationair liep en half op de weg stond. Mensen die langsliepen wilde niet helpen. Eén vrouw wilde haar telefoon wel uitlenen. Dus ik belde overstuur mijn moeder. Die dacht net als ik dat de deur weer was vastgevroren. Wat achteraf niet zo was. Ik belde aan bij iemand anders of ik haar telefoon mocht lenen om iemand te bellen, ik weet niet meer naar wie. Opeens was iedereens telefoon stuk of hadden ze hem niet bij zich. Er waren 2 mannen die me hebben geholpen, maar voor de rest reed iedereen door. Na 10 minuten besloot ik naar huis te lopen/rennen. Daar aangekomen heb ik op alle knopjes van de deur gedrukt en er deed iemand open. Ik overstuur zeggen dat ik mijn sleutels niet kan vinden en de deur ging open. 

Het volgende probleem deed zich aan, ik had natuurlijk geen voordeursleutel. Dus ik op de deur bonken en gelukkig deed mijn vriend snel open. In tranen uitgelegd wat er is gebeurd, en de vraag waar de reserve sleutel is. Die was bij mijn schoonouders in Roden. Dus ik zijn telefoon gepakt, jas aan gedaan, sleutels en ondertussen mijn schoonouders wakker gebeld. Maar blijkbaar wilde mijn vriend achter mij aan, maar hij had geen idee waar ik was. Dus die heeft met zijn slaperige kop de halve buurt doorlopen. Ondertussen was mijn schoonvader onderweg met de reserve sleutel, maar die moest ook door dit weer. Ondertussen had ik stage al gebeld dat ik niet kwam en was ik compleet overstuur. Vandaag kan ik er niet zo goed om lachen, over een paar jaar is dit een goede grap. Mijn tenen begonnen er ondertussen af te vriezen en werd het bruine haar van mijn vriend wit. Om half 9 was het dan eindelijk opgelost en gingen we in een geheel opgewarmde auto naar huis. Snel samen onder de douche en daarna snel onder de dekens opwarmen. Op stage was het geheel hectisch want de kids moesten nieuwe werkboeken die ik nog niet had geschreven. Het is geloof ik vandaag een pretdag en morgen maar extra vroeg heen. Alles voorbereiden en een beetje flexibel zijn. Het komt uiteindelijk allemaal wel goed. Maar wat was ik blij dat ik nog een deel van deze taart in de koelkast had, want die had ik wel even nodig. Gelukkig zit ik nu lekker warm onder een dekentje en is alles weer goed. Dus hier een taart voor een feel good moment. Helemaal niet erg om in je koelkast te hebben

 

Ingrediënten bodem

Havermout
Witte basterdsuiker
Boter
Bloem
Ei
Bakpoeder

 

54 gram
160 gram
150 gram
180 gram
1
1 theelepel

Ingrediënten mousse + topping

Gelatine
Slagroom
Witte basterdsuiker
Chocolade (melk)
Banaan
Walnoten

 

2 blaadjes
250 ml
30 gram
100 gram
2 bananen
een handje

Benodigdheden

Bakbonen ( of ongekookte harde bonen)
Vlaai of quiche bakblik 
Bakspray
Bakpapier
Oven 
Bakplaat
Mixer
Pan
Mengkom
Bakjes(genoeg)
Weegschaal
Deegroller
Bloem om aanrecht te bestrooien
Staafmixer

 

Bereiding bodem

 1. Verkruimel de havermout met de staafmixer tot het zulke korreltjes heeft als de bloem
  Mix de boter smeuïg en voeg dan de suiker toe.
  Mix dit alles tot één geheel
 2. Voeg nu het ei toe en laat het goed opnemen door de boter.
 3. Zeef nu de bloem en het bakpoeder erboven. Voeg de havermout toe en mix alles tot een geheel.
  Het lijkt en proeft als koekjes deeg.
 4. Leg het nu voor een half uur in de koelkast en ga verder met de mousse

Bereiding mousse 

 1. Bereid de gelatine volgens de koude bereiding op de verpakking
 2. Klop drie kwart van de slagroom + suiker loppig en verwarm het overige kwart.
 3. Breek de chocolade in stukjes
 4. Giet de warme slagroom over de chocolade en begin met roeren, tot er geen harde stukjes meer in zitten.
  Roer hier de gelatine doorheen.
 5. Als het chocolade mengsel op een temperatuur is van 20 graden, maak je familie met de slagroom.
  Als je dit hebt gedaan roer je het gehele chocolade mengsel door de slagroom.
 6. Laat het nu opstijven voor 2 uur ( heb je hier geen tijd voor kun je het ook 20 minuten in de vriezer doen )

Bereiding taart

 1. Verwarm de oven op 180 graden
  Vet je taartvorm in
 2. Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi je werkblad met bloem
 3. Rol het deeg uit in de grote van je vorm.
  Rol het deeg losjes om je deegroller, en rol het dan om de vorm.
  Druk nu het deeg in de vorm
 4. Plaats er bakpapier in en gooi je bonen erop
 5. Bak het deeg blind voor 25 minuten
 6. Laat de bodem afkoelen en vul hem daarna met chocomousse
  Dit kan eventueel met een spuitzak
 7. Snij de banaan in plakjes
  Wil je de taart de volgende dag serveren. Rol dan de plakjes banaan door vers citroensap
 8. Beleg de taart met de banaan en walnoten.