Pindakaaskoekjes met Rolo

14 april 2015


Zoals ik al zei had ik een maandag niet zo'n beste dag. Wat ik dan ga doen? Ja inderdaad koken. Maar wat ik zondag niet had kunnen voorzien was dat ik me zelfs daar te slecht voor zou voelen. Toch moest er voor deze woensdag nog even gebakken worden, want ik wil Wink Wednesday graag in het leven houden. En ik denk dat stiekem mijn balletgenootjes dat ook willen, want elke dinsdag neem ik wat lekkers mee. Sinds dit jaar ben ik weer begonnen met deze sport. Vele van jullie zullen het geen sport vinden totdat ze het een keer gedaan hebben.

Zelf heb ik van mijn vijfde tot mijn 19e op balletles gezeten. Daarna ging ik studeren in Groningen en is het er niet meer van gekomen. Twee jaar geleden ben ik begonnen met paardrijden hier en nu dus met ballet. Al mijn oude hobby's heb ik weer opgepakt. Door mijn nieuwe baan werk ik nu op vrijdag en moest ik even gedag zeggen tegen het paardrijden, maar ik probeer de meiden van daar toch nog regelmatig te zien. Op mijn vrije vrijdagen probeer ik nog wel langs te gaan, maar helaas zijn dat er de laatste tijd niet zo veel.

Ballet doe ik al sinds de kleuters. Ik was nooit zo goed, maar ik kon redelijk mee komen. Deze balletschool heeft een erg hoog niveau en ik ben dit jaar onderaan begonnen. Ik wist nog net alle posities en de arm bewegingen, maar dan hield het ook wel zo'n beetje op. De posities, de namen, hoe je armen bewegen is in ballet als fietsen. Als je het eenmaal geleerd hebt blijft het in je. Het wordt wel minder en het vervaagd ook zeker, maar ergens blijft het binnen in. Bij mij blijft het kriebelen, altijd. Ik ben wel eens gestopt, omdat ik het niet meer leuk vond en met tegen zin heen ging. Dan besloten mijn ouders dat ik mocht stoppen. Na 6 maanden vroeg ik dan altijd "Mama, mag ik weer gaan, want ik mis het zo". Dan stapte ik weer op de fiets en ging ik weer heen. De groep? Die verwelkomende mij met open armen. Ik heb van mijn eerste ballet jaren altijd in dezelfde groep gezeten. Er werd wel eens in geschoven, met andere woorden er kwamen mensen bij of gingen weg, maar de kern bleef hetzelfde. Toen ik naar Groningen ging verhuizen had ik nooit gedacht dat ik weer in zo'n groep zou komen.

Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik weer in zo'n groep ben gekomen. Deze meiden dansen al bij deze balletschool sinds ze kunnen lopen. Ze hebben veel passie en ik kan veel van ze leren. De afgelopen maanden ben ik dan vind ik zelf erg gegroeid. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn, maar Rome is ook niet in één dag gebouwd. Dus veel afkijken, luisteren naar andermans vragen en advies van de docent helpt mij ook weer. Het is altijd lastig als je in je eentje in een bestaand groep komt, maar deze groep nam me gelijk op. Je komt er altijd we. Dat is net als met bakken. Elke keer ga je een stapje verder, ontwikkel je zelf en groei je. Zo is dat ook met ballet. Elke week probeer je iets verder te gaan, stuk je te groeien, beter te worden en je bent nooit uitgegroeid. Je leert elke dag en je probeert elke dag weer iets bij te leren, te groeien. Kijk niet naar een ander hoe goed die het doet, kijk naar jezelf. Kijk naar waar je gisteren stond en wat je vandaag bereikt hebt. Kijk alleen naar een ander als je denkt dat je er zelf van kan groeien en van kan leren, dat doe ik niet alleen in mijn ballet lessen maar overal. Dat is ook wat ik probeer met mijn blog. Ik wil niet dat jullie net zo worden als ik, nee ik hoop dat ik jullie kan helpen groeien en kan leren om beter te worden of juist te inspireren. Doe waar jij goed in bent of waar je jezelf goed bij voelt. Dan wordt je het gelukkigste, niet door iemand te worden die anderen willen dat je bent.
Amen.Voor +/- 24 koekjes

Ingrediënten

Bloem
Baking powder
Zout
Boter
Basterd suiker
Suiker
Ei
Creamy pindakaas (Calvé)
Vanille extract
Rolo
Chocolade

 

160 gram
1 theelepel
1/2 theelepel
115 gram
103 gram
50 gram
1
185 gram & 2 eetlepels
1 theelepel
24
200 gram 

Benodigdeden

Pan
Bakje
Mengkom (2)
Mixer
Zeef
Weegschaal
Bakpapier
Bakplaat
Oven

Bereiding

 1. Zeef de bloem, baking powder en zout in een kom en zet apart
 2. Doe in een andere kom de boter, de basterd suiker en de suiker. 
  Mix deze goed met de mixer
 3. Voeg 185 gram pindakaas, het ei en de vanille toe. 
  Blijf mixen totdat het mengsel licht bruin van kleur wordt
 4. Voeg nu geleidelijk het bloemmengsel toe.
  Blijf mixen tot dat er een goed deegmengsel is ontstaan
 5. Zet het nu voor minstens 2 uur in de koelkast 
 6. Verwarm de oven voor op 180 graden
 7. (Zie hieronder op de foto hoe )
  Schep met een theelepel deeg uit de mengkom.
  Rol hier een balletje van druk er een Rolo in.
  Schep nog een keer met de theelepel deeg uit de kom.
  Maak hier ook een bolletje van. 
  Zet deze boven op de Rolo.
  Pak nu alles op en draai er één grote bol van
 8. Leg ze op het bakpapier ongeveer 4 à 5 cm uit elkaar.
 9. Bak ze voor 12-14 min
  Als ze uit de oven komen kun je ze nog een beetje plat drukken met een lepel of spatel.
  Doe dit wel voorzichtig anders loopt je rolo eruit 
 10. Smelt nu de chocolade met de 2 eetlepels pindakaas au bain marie.
 11. Als de koekjes zijn afgekoeld kun je deze over de koekjes heen sprenkelen.

 Stap 7