Zoet Frambozenbrood met Witte Chocolade

6 oktober 2015


"Het is Raar Maar Waar, dat een vliegtuig vliegen kan, dat een boot toch drijven kan, dat een auto rijden kan, Het is Raar Maar Waar....."
Dit is een deel van het refrein van de Kinderboekenweek. Elke ouder die een kind in de leeftijd 6-9 jaar heeft kent dit nummer ondertussen al uit haar of zijn hoofd. Deze juf kent zelfs het dansje dat bij het liedje hoort. Want dansen hoort bij mij. Dus heb ik vandaag de dansinstructie aangezet. En hop dansen maar.


Ik vond alleen het stukje van de auto leuk, dus die heb ik opgezet. Nou ondertussen ken ik hem al bijna beter dan mijn kids. Daar sta ik dan als juf zonder schaamte mee te dansen en te zingen. Mijn mentor maandag "Hoe komt het dat jij hem al zo goed kent, de week is nog niet eens begonnen". Ehm ik speel vals. Ik vind het lied zo vrolijk(maar zo ongelooflijk moeilijk) dat ik maandag alvast met ze ben begonnen met oefenen. De muziekjuf was niet onder de indruk. Dat vond ik dan weer jammer. Maar ach wat maakt het uit wij hebben tenminste lol. Het thema is dit jaar veel breder, heb ik het idee, dan de voorgaande jaren. Waar het eerst ingekaderd was, kun je er nu alle kanten mee op. Dat betekent dat je als juf ook een beetje alle kanten wordt op geslingerd. Want "ehm wat gaan we doen". Al die dingen in de brochure van de kinderboekenweek zijn gekoppeld aan boeken. Boeken die ik op school niet heb, niet te krijgen zijn in de bieb en ik ga ze zeker niet voor één jaar kopen. Dus pinterest wordt weer afgezocht en gesnuffeld.

Maar waar is nu eigenlijk het doel van deze week. Want ik dacht leuk, maar wat is nu eigenlijk het idee, hoe is de kinderboekenweek eigenlijk begonnen. Wij als juffen knutselen erop los deze week of doen in dit geval proefjes, maar wat is nu echt het doel. Het doel is dat kinderen meer gaan lezen, het leuk vinden om te lezen en om het lezen te stimuleren. Nu door de opkomende computers en tablets is lezen een ondergeschoven kindje geworden. Waar ik vroeger met regenachtig weer in het hoekje van de bank kroop om een goed boek te lezen, gaan kinderen nu in het hoekje zitten om op de tablet te spelen of kijken ze tv. Het boek is steeds minder belangrijk en kinderen lezen tegenwoordig steeds minder goed. Toch heb ik wel een aantal boekenwurmen in mijn klas. Eén heb ik het Harry Potter boek gegeven van vriendlief. Deze jongen was wel een beetje toe aan een wat dikkere pil, met moeilijke woorden. Zo kwam hij met het woord dessert. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, is het moeilijk om er een voorstelling van te maken, laat staan om het te lezen. Maar ook mees Kees doet het goed. Omdat we volgende week in het kader van de kinderboeken week naar een voorstelling gaan, mogen de kinderen de boeken van mees Kees lezen. We hebben een hele stapel gekregen van de bieb en de kinderen verslinden ze alsof het chips zijn. 

Lezen is zo belangrijk. Als het in groep 3 al misgaat dan blijft je dit je hele leven lang achtervolgen. Het label dyslexie wordt te snel opgeplakt. Kinderen met onderliggende problemen, zoals onstabiele thuissituaties, gedragsproblemen of ouders die geen tijd hebben om met ze te lezen, krijgen ook al snel, ( te snel naar mijn idee ) stempel, omdat ze gewoon ver op hun klasgenoten achter liggen. Dus ik zou jullie allemaal willen aanraden om niet alleen deze week met je kinderen,neefjes, nichtjes, buurmeisjes, buurjongetjes, oppaskindjes, broertjes en zusjes extra aandacht te besteden aan lezen, maar doe dit elke dag. Tien tot vijftien minuten is meer dan genoeg. Maar zorg dat het kind geen functionele analfabeet wordt. Er zijn zoveel leuke boeken die op de belevingswereld aansluiten. Dus doe mee aan Raar maar waar en daag ieder kind cognitief uit. Zodat hij of zij tot zijn optimale kunnen komt in de lees wereld. 

Voor één brood(lange rijstijd ca. 2 uur )

Let op: Dit recept is gebaseerd op een bestaand recept. Ik heb van alles aangepast. Maar om het brood mooi te krijgen verwijs ik jullie door naar de instructie op de site

Ingrediënten

Bloem
Arachideolie
Water (lauwwarm)
Honing
Gist
Suiker
Ei*
Ei geel
Vanille extract
Frambozen (bevroren&gehakt)
Witte chocolade
Zout
Maanzaad

 

375 gram
1 eetlepel
125 ml
70 gram
7 gram
1 eetlepel
2
1
1 theelepel
125 gram
200 gram
1 theelepel
2 eetlepels

* Totaal 3 eieren nodig

Benodigdheden

Theedoek
Mengkom (2)
Mixer + deeghaken
Oven
Kwastje
Bak spray
Garde
Rasp
Deegroller
Bakpapier

 

Bereiding deeg

 1. Meng 1/4 deel van het water met de gist in de mengkom
 2. Na ongeveer 5 minuten voeg toe, de honing, de rest van het water, 1 ei, eigeel, de olie, vanille en zout.
  Mix alles met de garde, bij gebruik van een kitchenaid kan dit gewoon met de deeghaak
 3. Voeg nu steeds de helft van de bloem toe aan het mengsel en mix alles goed met de deeghaken tot een soepel en elastisch deeg
 4. Spray een mengkom in
 5. Haal het deeg uit de mengkom en maak er een bol van.
  Leg deze bol in de mengkom die je hebt ingesprayd met bak spray.
 6. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg voor een uur rijzen.
  Hoe je dit snel en makkelijk doet vind je bij tips
 7. Rasp ondertussen de witte chocolade in kleine stukjes
 8. Als het deeg een uur gerezen heeft voeg je de witte chocolade toe aan het deeg en kneed je dit goed door elkaar.
 9. Nu laat je het deeg nogmaals rijzen
 10. Verwarm de oven op 180 graden
 11. Als het deeg zich verdubbeld heeft in grote maak er dan 4 bollen van.
  Volg de rest van de instructie hier
  Scrol naar het gedeeld waar ze het deeg in 4 plakken verdelen.
  Hieronder laat ik ook zien wat je moet doen
 12. Rol het deeg uit in lappen van 30 cm lang en 5 cm breed
  Verdeel over 1 lap 1/4 van de gehakte frambozen
  Rol de lap dicht
  Volg de rest van de instructie hier
 13. Pak een stuk bakpapier
  Leg de strengen over en onder elkaar.
  Leg nu eerst alle linker strengen over de rechter
  Vouw dan de rechter onder de linker van het andere groepje 14. Vouw de uiteinde om elkaar heen stop onder het brood
 15. Maak nu een mengsel van 1 ei en 2 eetlepels water
 16. Bestrijk de bovenkant van het brood met dit mengsel en bestrooi met maanzaad
 17. Bak het brood onder in de oven voor 40-60 minuten
  Als je het brood makkelijk van het bakpapier kan afkrijgen en de bodem is hard dan is hij gaar.
  Als je er op klopt hoor je een hol geluid.