Kipburger

12 april 2015


Het winegum ijsje was mijn 100ste recept. Nu dacht ik wat wordt dan recept nummer 101. Dat recept moet gewoon net zo speciaal zijn als recept nummer 1 en nummer 100. Toen mijn blog 6 maanden bestond heb ik een hamburger gedeeld. Ik ben begonnen met de hamburger van mijn vader en nu deel ik de lievelings hamburger van mijn vriend. Met andere woorden het recept moest een hamburger zijn.

Vriendlief houdt van McChicken. Voor het gourmetten van tweede paasdag had ik van die mini hamburgerbroodjes gekocht. Het was de bedoeling dat deze gebruikt zouden worden, waar het niet dat ik er halverwege achterkwam dat ze nog netjes onafgebakken in de kast lagen. Toen ik voorstelde of ik ze alsnog zou afbakken werd er gezegd dat er genoeg was en dat ik er wel een ander recept mee zou verzinnen. Vriendlief wilde altijd al een McChicken maken en dus ben ik eens opzoek gegaan naar recepten. Toen vond ik het recept van een heerlijke kipburger, maar de saus stond me niet aan. Dus de volgende zoekterm van McChicken saus. Wat bleek dit "geheime" recept is niet meer zo geheim als dat iedereen denkt. Het bevat namelijk maar twee ingrediënten. Toen ik het recept las en we het gingen maken, vond ik dat er niet zoveel smaak aan zat. Dus dit hebben we ook aangepast.

Vriendlief is het er ook nog niet helemaal mee eens dat dit nu het recept is van de McChicken. Maar in combi met de burger hebben we er wel van gegeten alsof ons leven er vanaf hing. Je kan dit broodje  heel goed gebruiken als avondmaaltijd. Pak dan wat grotere hamburgerbroodjes, snij de kip in wat grotere plakken en je hebt een echte kipburger. Doordat ik mini broodjes heb gebruikt heb ik hem niet onder hoofdgerecht laten vallen maar onder borrelhapjes. Want ik denk persoonlijk dat als je deze serveert op een borrel of op een verjaardag er niet meer gepraat zal worden. Iedereen is dan aan het smullen. Het fijne aan deze broodjes is dat iedereen ze kan maken. Het is een kwestie van ingrediënten door elkaar roeren, de kip klein slaan en frituren. Met andere woorden, soms kan zo makkelijk zo lekker zijn.

Als ik nog meer burgers ga plaatsen dan moet ik binnenkort maar een hamburger categorie gaan maken, want het loop nu wel een beetje de spuigaten uit. De teller staat ondertussen al op 4. Ik hou ontzettend van hamburgers en misschien word recept 150 ook wel weer een hamburger. Al gok ik zelf dat er binnenkort wel weer recepten mee komen. Waarom ik dit denk? De mini hamburgerbroodjes waren nu met 50% korting bij de AH. Maar deze moeten wel voor 30 mei opgegeten worden. Alle reden om dus weer eens een heerlijk recept te maken dat in het teken staat van hamburgers. Ik bedenk me opeens dat dit wel een goed gerechtje voor Koningsdag is. Snel makkelijk en lekker. Dan kun je weer snel naar de rommelmarkt of naar alle festiviteiten in de stad.

Voor 6 mini hamburgers

 

Ingrediënten

Kipfilet
Mini Hamburgerbroodjes
Zonnebloemolie
Frank's Red hot Saus
Water
Ei
Bloem
Zout
Cayenne peper
Peper
Uipoeder
Paprikapoeder
Knoflookpoeder
Tomaat
Komkommer
Sla
Mayonaise

 

1 (ca 195 gram) 
6
750 ml
40 ml
80 ml
1
128 gram
3 theelepels
4 theelepels
2 theelepels
1 theelepel  & 3/4 theelepel
1/2 theelepel
1/4 theelepel
1
6 plakjes
50 gram
3 eetlepels

Benodigdheden

Deegroller
Diepe pan
Huishoudfolie
Mengkom
Bakjes (2)
Weegschaal
Oven
Keukenpapier

Bereiding

 1. Bak de broodjes af & snij de tomaat in plakjes
 2. Meng de mayonaise met 3/4 theelepel uipoeder
 3. Doe de olie in de pan en warm deze op 
 4. Meng in een mengkom, het ei, het water en de hot saus
  Meng in een andere kom de bloem, zout, cayenne poeder, peper, 1 theelepel uipoeder
  paprika poeder en knoflookpoeder
 5. Snij nu de kip in plakken. Leg ze tussen huishoudfolie en sla ze plat met de deegroller.
  Als ze nu te groot zijn voor het broodje snij ze een beetje bij
 6. Haal de kip nu eerst door de bloem, dan door het saus mengsel en dan nogmaals door de bloem
  Doe dit voor alle stukken
 7. Frituur nu de kip in de olie voor ongeveer 8-12 minuten
  Dit hangt af van hoe dik je kip is. 
 8. Laat ze voor 2 minuten uitdruipen op keukenpapier
 9. Snij de broodjes open, beleg met sla, tomaat en komkommer. 
  Bestrijk de kapjes met saus 
 10. Leg de burger er tussen

Eet smakelijk!!