Rijst met Bruine bonen

30 maart 2015


Misschien kijk je nu naar de titel en denk je huh? Rijst met bruine bonen wat een gekke combi. Of kijk je naar de foto en denk je huh dit ziet er vreemd uit. Nouja dat geloof ik ook wel dat je dat denkt. Toch is dit één van de dingen die ik het allerliefste eet. Ik heb al in één van mijn eerste blogs vertelt waarom ik dit zo lekker vind. Mijn moeder vroeg op mijn verjaardag altijd wat ik wilde eten ik zei dan eigenlijk altijd pilav of bruine bonen. Achteraf gezien zal mijn moeder heel blij zijn geweest met de keuze want dit is beide in een hand omdraai klaar. Je hebt één pan nodig voor de rijst en één pan voor de rest. Op het einde gooi je alles bij elkaar en klaar is kees. Toch eet ik dit gerecht niet of nauwelijks, omdat mijn vriend niet van paprika houdt. Aangezien dit gerecht zonder paprika toch veel smaak verliest eet ik het niet zo vaak.

 


Bruine bonen zie ik sowieso niet zo vaak in een recept. Vandaag vroeg ik me eigenlijk af waarom dat zou zijn. Is het een ontoegankelijke groente? Vinden de meeste mensen deze groente niet lekker? Ik weet het niet, maar bruine bonen hebben inderdaad wel een uitgesproken smaak. Mijn moeder haalde vroeger ook recepten uit allerhande of soort gerelateerde bladen. Ik geloof zelfs dat er soms recepten uit de libelle kwamen die mijn moeder weer van mijn oma leende. Het ene recept was een schot in de roos de andere wat minder. Voor mij is dit gerecht zeker een schot in de roos en ik zou het stiekem wel vaker willen eten. Het grappige vind ik dat dit gerecht laat zien hoe verschillend mensen zijn. Mijn broertje heeft namelijk nooit zoveel gegeven om dit gerecht. Die at het wel, maar vond het nou niet zo geweldig als ik. Je kan dus toch bijna hetzelfde zijn opgevoed en toch heel anders zijn.


Mijn broertje kookt ook. Wel al een stuk langer dan ik en ik denk ook dat hij stiekem stukken beter is dan dat ik ben. Hij durft in ieder geval meer risico´s te nemen. Ik speel eigenlijk altijd op safe. Denk over alles tien keer na of ik het wel moet doen. Hij speelt iets minder op safe. En soms vindt mijn vader dat ook niet zo leuk. Ik leer op kook gebied nog veel van hem en kijk soms de kunst af. Zo heb ik dus al twee mensen om mij heen die mij inspireren met koken. Ik was nooit een kookwonder en ik denk ook niet dat ik dat ooit ga zijn. Toch hoop ik met mijn blog een hoop mensen te inspireren. Zo vind ik het echt super leuk dat mijn schoonmoeder, die altijd zegt dat ze niet kan koken, af en toe een recept van mij uitprobeert die dan subliem op tafel verschijnt. Dat vind ik eigenlijk de leukste complimenten. Mensen die nu "durven" te gaan koken. Want zo begint iedereen met koken. Gewoon doen en zien waar het schip strand, en vaak is dat op een heerlijk onbewoond eiland waar je kan genieten van een mooie zonsondergang. Want zo smaakt goed bereid eten, als een kleine vakantie ervaring.

Dit gerecht is makkelijk, smaak vol en past compleet in mijn straatje van heerlijk anders!

Voor 2 personen

 

Ingrediënten

Bruine bonen
Goudsalami worst
Paprika
Zilveruitjes ( zonder vocht) 
Tomatenpuree
Rijst
Knoflookpoeder
Ketjap

 

680 gram
250 gram
1 rode
2 eetlepels
140 gram
150 gram
2 theelepels
2 eetlepels

Benodigdheden

Braadpan
Steelpannetje
Snijplank
Olijfolie

Bereiding

  1. Snij de paprika & de salami in blokjes
  2. Verwarm olie in de braadpan en water in het steelpannetje.
  3. Bereid de rijst zoals op de verpakking staat
  4. Doe de salami blokjes in de braadpan en bak ze bruin. Doe de paprika erbij en bak mee
  5. Voeg na 3-4 min de bruine bonen met sap en al toe aan de salami en paprika. Schep om.
  6. Voeg de knoflook, de ketjap en de tomatenpuree toe aan de bruine bonen. Schep alles goed om
  7. Voeg nu de zilveruitjes toe en laat deze meebakken voor 1 min. Voeg nu de rijst toe.

Klaar! Ik heb altijd nog de pot zilveruitjes op tafel om extra uitjes toe te voegen aan het gerecht.
Let op dat je dan niet het vocht uit het potje mee schept in je gerecht.