Kruidgevecht

21 oktober 2014

 

 

 

 

 

Stokbrood,

wanneer eet je dit nu niet, Voor de lunch, bij de soep, bij de BBQ, bij de gourmet, bij de borrel en ga zo maar verder. Alleen kaal stokbrood is ook maar zo saai daar hoort natuurlijk wel wat op. 
Ik vind dat bij een lekker stukje stokbrood of de liefde&passiebroden van de ah een lekkere kruidenboter hoort. Niet zo één uit een pakje, maar één die echt zelf is gemaakt. 
Zo weet je zelf ook gelijk wat er in zit en niet wat er in gestopt is, om even mee te doen aan de E nummer discussie.

 

 

Deze kruidenboter lokt bijna gevechten uit bij mijn schoonfamilie. 
Als we samen gaan bbq'en ik vraag of ik nog iets moet doen of maken dan is het vaak "eh ja.... jou kruidenboter".  
Als deze op tafel staat, ah "Maaikes kruidenboter nou doe die maar even deze kant op." 
Het bakje vliegt dan ook van de ene kant naar de andere kant. Alle andere lekkernijen die op tafel staan en heel goed op brood passen worden vergeten of overgeslagen. 

Zelfs de nichtjes van mijn vriend vinden hem lekker, terwijl er toch wel "wat" knoflook in gaat. Een voordeel aan deze kruidenboter is dat als deze overblijft , hij heel gemakkelijk de koelkast in kan verdwijnen en je er de rest van de week er nog van kan smullen 

Sauzen, dips en boters vind ik zelf erg lastig om te maken. Vrienden van ons maken hun eigen cocktailsaus, mayonaise, aioli noem het maar op. Dikwijls ben ik hier zeer jaloers op. Mij gaat dat niet zo goed af en dus probeer ik vaak op een andere manier lekkere dingen te maken bij de borrel of voor een verjaardag.
Wat ik dikwijls doe is het inwinnen van recepten bij vrienden, wat zeker een aanrader is. Zo heb ik ooit geprobeerd aioli te maken, nou de eerste 2 keer was een ontzettende ramp, de smaak was gewoon letterlijk olijfolie en de 2e keer was de smaak van de dijonsmayonaise veel te overheersend.

Totdat we hier en daar wat advies inwonnen. Daarom wil ik jullie ook meegeven discussieer over je recept. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en verbetering.
Dit recept is zo makkelijk dat iedereen het kan maken. Of je nu wel of niet van koken houdt, binnen 5 min heb je dit in elkaar geflanst ( mist je de boter buiten de koelkast hebt gelegd)

Probeer het eens vanavond bij de borrel!! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen

 

Ingrediënten

Ongezouten boter
Bieslook (gedroogd)
Knoflook
Knoflookpoeder
250 gram
1.5 eetlepel
2 teentjes
1 eetlepel

 

Benodigheden

Knoflookpers
Aardappelschilmesje
Bakje                              2
Vork
Lepel

 

Bereidingswijze

  1. Haal de boter voortijdig ca 1 uur van te voren uit de koelkast. Vergeten?! Geen ramp doe de boter 20-30 sec in de magnetron, hou dan wel in de gaten dat hij niet te zacht wordt
  2. Doe de boter in het bakje
  3. Haal het velletje van de teentjes knoflook en pers ze in de knoflookpers
  4. Doe nu de bieslook, de knoflook en de geperste knoflook bij de boter
  5. Prak dit met de vork eerst door elkaar en schep herhaaldelijk de boter om, zodat alles goed gemengd wordt
  6. Doe nu de boter( met de schone lepel) in het schone bakje voor een mooie opmaak

Tip: je kan ook andere kruiden gebruiken of gezouten boter als je dit lekkerder vindt.