Clotted cream & lemoncurd

24 maart 2015

Ik kwam voor het eerst in aanraking met scones toen ik 14 jaar oud was. Dan heb ik het niet over scones uit een pakje of zelf gemaakte scones in de Nederlandse keuken. Nee echte Engelse scones. We gingen namelijk toen 3 weken kamperen in Engeland. Een tochtje door dit mooie land zorgde ervoor dat ik in ieder geval van scones ging houden. Naast de andere mooie dingen die ik heb gezien, denk aan Stonehenge, Bath en natuurlijk Harrots hebben we nog vele andere mooie dingen gedaan. Zo zijn we op een Engels eetfestijn geweest in de kelders van Londen. Dit etentje had een thematisch tintje, we gingen namelijk bij de koning eten. Er was ook een heel theater/spel tussen het eten door. We zaten met zijn allen aan lange banken te eten. De bierpullen die op tafel kwamen, waren net zo groot als die van vroeger en het was één groot feest.

 


Maar ook de high tea die we toen hebben gedaan staat me nog goed bij. In een tuinje aan een tafeltje achter een huis. Hier kregen we een grote pot thee en de befaamde scones. Met clotted cream en jam. Mijn moeder legde ons uit hoe we dit moesten eten en zodoende leerde ik het begrip scones. Jaren heb ik er niet meer aan gedacht, maar ongeveer 1.5 jaar geleden op het eerste eetfeestje met de paardrijmeiden kwamen er scones op tafel samen met lemon curd. Heerlijk waren ze maar toch anders. Ze hadden niet het gevoel dat ik toen had achter in die tuin. Of ik dat gevoel ooit weer krijg? Geen idee, maar door Downton Abbey ben ik wel weer en beetje verzot geraakt op Engeland. Mijn vriend is sowieso weg van alles wat Engels of Amerikaans is dus als ik opeens het idee krijg dat ik daar heen wil, gaat hij vast mee. 


Vorig eetfeestje had ik nog bakpakketten liggen. Deze pakketten zijn al zo kant en klaar dat je alleen water hoeft toe te voegen. Vroeger vond ik dit ideaal, maar nu vind ik daar niks meer aan. Zelfs mijn vriend zei toen we klaar waren, is dit alles? Nou is ook niet leuk zo.  Toen ik deze pakketten ging maken, omdat ze anders over datum raakte zaten daar ook scones bij. Deze waren inimini klein en ook erg droog. Dit zorgde ervoor dat ik weer iets toevoegde op mijn bucket list. Ja die heb ik een bucket list waar op staat wat ik allemaal nog wil maken dit jaar. Of ik ooit alles ga maken? Ik hoop het maar ik vrees het ergste. Zodoende ben ik dus aan de slag gegaan met de scones waar van jullie het recept op mijn blog kunnen vinden op gewoon op het woord scones klikken. Maar daar moest natuurlijk ook clotted cream en lemon curd bij. Wat bleek? Clotted cream moet officieel 12 uur in de oven. Daar deed zich het eerste probleem dus al voor. Onze oven kan maar een uur aan en dus zou ik er 's nachts elk uur uit moeten om de oven weer aan te zetten. Nou wil ik graag dingen met jullie delen, maar dit ging me te ver. Ook de hoeveelheid stroom die ik dan zou verbruiken was niet echt een voordeel. En dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en die heb ik gevonden. Een look a like van clotted cream die je in 10 min hebt gemaakt, wat wil een mens nog meer. De lemon curd daarin tegen is ontzettend makkelijk. Dus verwen je zelf eens met deze heerlijke toevoegingen op je scone.
 

Ingrediënten lemon curd

Citroen zest
Citroensap
Suiker
Eigeel
Boter

 

van 1 citroen
68 ml 
67 gram suiker
4
3 eetlepels

Ingrediënten clotted cream

Slagroom
Sour cream
Poedersuiker

 

250 ml
125 ml
1 eetlepel

Benodigdheden

Steelpannetje
Vuurvast bakje
Mengkom
Mixer
Weegschaal

Bereiding lemon curd

  1. Verwarm water in het steelpannetje op het vuur. Zet er een bakje op
  2. Doe alle ingrediënten in het bakje en roer constant.
  3. Blijf goed roeren totdat het mengsel dik begint te worden.
    Het is dik genoeg als het op de achterkant van je lepel blijft plakken
  4. Schenk het in een bakje en doe het in de koelkast. 

 Je kan het voor 2 weken in de koelkast bewaren

Bereiding clotted cream

  1. Zorg met de mixer ervoor dat er van het slagroom witte pieken ontstaan
  2. Mix de sour cream en de poedersuiker er door heen.
  3. Laat het 4 uur op stijven in de koelkast

Zorg dat je het koud serveert