Nutella pannenkoek met vruchtjes

19 augustus 2015


Nee ik ben jullie niet vergeten. Het nieuwe schooljaar is begonnen. Dat betekende de afgelopen dagen dat ik mijn klas moest opstarten, maar ook mijn eigen zenuwen onder controle moest zien te krijgen. Want niet alleen de kids waren zenuwachtig voor hun eerste schooldag ook juf vond het behoorlijk spannend. Je kan je lokaal inrichten, maar in tegenstelling tot de meeste leerkrachten die dit jaar begonnen, kende ik mijn kids totaal niet. Zij mij ook niet gelukkig, maar het maakt het eerste contact wel een beetje vreemd. Op vrijdag kwam ik er ook nog eens achter dat mijn digibord nog niet werkte. Dus heb ik op de oude manier, met een bord en krijt les gegeven.

Ook leuk, maar niet handig. Gelukkig werd het snel opgelost en de volgende dag kon ik aan de slag. Er moet nog een beetje ritme in komen en de klas moet nog één geheel worden, maar ik ga ervan uit dat dit allemaal geen probleem hoeft te zijn. We hebben maandag met elkaar kennisgemaakt en dat verliep al erg leuk. Toch zijn er ook dingen aan het onderwijs die minder leuk zijn. Zoals altijd het weer woord, ja jullie hebben ook zoveel vakantie, wat een pretpakket. Nou geloof me, ik ben er naar twee dagen al achter dat dit echt geen baan is van 9-17. Maandag ging ik om 17.00 uur bij school weg terwijl ik er om 7.45 al was, moest mijn nakijkwerk mee naar huis nemen inclusief de handleidingen voor de voorbereidingen, eindtijd 22.30 en dinsdag ging ik om half 5 weg, aankomsttijd op school was hetzelfde. Maar naast al het positieve is het nieuws over het onderwijs weer minder positief.

Zo stond er pas een artikel op facebook van een bekend blad dat er te veel van leerlingen wordt gevraagd. Een leerling moet excelleren. Het moet alles kunnen en overal goed in zijn. Het wordt gepusht door ouders, school en media. Grotendeels ben ik het daarmee eens. Media, zoals inderdaad het programma "superkids" vraagt veel van kinderen. Van de jongste kinderen vraag ik me af of ze zichzelf hebben opgegeven of dat papa&mama dat doen. De laatste jaren heb ik gemerkt dat elke ouder zijn kind als prins of prinses ziet, soms tot aan het ongezonde aan toe ( Lees: mijn kind doet zoiets niet of u liegt ). School pusht en vraagt te veel van bepaalde kinderen? Zeker, helemaal mee eens. Onze geliefde staatssecretaris van onderwijs vraagt soms het onmogelijke van scholen. Een bepaalde CITO score zegt iets over de school en de mate waarop het zijn leerlingen aflevert. Maar als jou school in een achterstandswijk of zelfs dorp staat is het dan raar dat je kinderen geen CITO score halen van 550? Kun je dat van ze verwachten, nee laat ik het anders zeggen mogen we dat van ze verwachten? We moeten kijken naar zwakke leerlingen, maar nu moeten de excellente leerlingen ook hun top niveau halen. Ehm, waar blijft de middenmoot? Of nog beter gevraagd waar is de leerkracht in dit verhaal? We mogen maar 40 uur werken, onze CAO is aangepast, er wordt op ons bezuinigd, maar we moeten wel steeds meer doen. Gek he dat 50% van de beginnende leerkracht na 3 jaar het onderwijs weer uitstroomt?! Ik ben meer een juf dat haar leerlingen naar een hoger niveau wil tillen, zonder dat hun kleine hersentjes overbelast raken. Maar laten we eerlijk zijn. Iedereen wil dat zijn of haar kind de beste is. Maar tegenwoordig willen ouders dat hun kind in alles de beste is. Geen vak waar je in uitblinkt, maar gewoon in alles. Leerlingen worden onzeker, er ontstaat meer faalangst er zijn meer onnodige vragen in de klas.

Ja maar betrokken ouders zijn toch beter dan minder betrokken ouders? Nee, ze zijn beide even erg. Een ouder is een ouder om betrokken te zijn bij het leven van een kind. Nee het MOET betrokken zijn bij het leven van het kind. Maar er moet kritisch gereflecteerd worden in welke mate dit is. De niet betrokken ouder moet ook gewezen worden op het feit dat er meer betrokkenheid verlangd wordt. Ik snap dat deze gulden middenweg erg lastig is. Maar leerkrachten krijgen al genoeg druk vanaf boven, dat de extra druk van ouders die willen dat hun kind excelleert daar niet nog eens bij hoeft te komen. Dat wij elkaar waarschuwen voor die "ene" ouder, omdat die op dag één al op de stoep zal staan is eigenlijk te absurd voor woorden. Alles wat je doet, bedenkt of zegt tegen een kind, daarbij hou je de ouder in het achterhoofd. Wat als die morgen op de stoep staat? Daarnaast heb je van boven af de druk, wat als ik de stof niet op tijd er doorheen krijg. Als ik te snel ga blijft het niet hangen als ik te langzaam ga dan worden mijn gemiddeld sterke leerlingen gefrustreerd. Dus in plaats van constant bezig te zijn met wat we van de leerlingen verlangen, waarom niet eens goed kijken naar wat wij van leerkrachten verlangen. Geef ze een beetje ruimte om te ademen. De meeste hebben het beste met uw kind voor en zullen ze beschermen, opvoeden en lesgeven alsof hun leven ervan af hangt. Wij willen dat u kind presteert, maar wel op een niveau waarop hij/zij gelukkig is. 

 

Voor 3 pannenkoekjes

Ingrediënten

Koopmans shaker pannenkoekenmix scharreleieren
Nutella
Ongeklopte slagroom
Suiker
Gemixt fruit
Amandelschaafsel

 

1
6 eetlepels
250 ml
2 eetlepels
3 handjes
3 eetlepels

Benodigdheden

Koekenpan ( doorsnede 12 cm)
Spuitzak
Mixer
Bakpapier
Vriezer
Water
Bakboter

Bereiding

 1. Schep op een bakpapier 2 eetlepels Nutella. Maak hier een rondje van.
  Herhaal die voor de overige lepels Nutella
 2. Vries deze rondjes in voor ongeveer 1 uur
 3. Shake nu de pannenkoekenmix met de hoeveelheid water die op de verpakking staat. 
 4. Verhit de koekenpan met bakboter en giet er een laag je pannenkoekbeslag in
 5. Haal nu de Nutella rondjes uit de vriezer en leg er één op het beslag.
  Giet er gelijk beslag overheen, totdat je geen Nutella meer ziet  
  Leg de overige rondjes snel weer in de vriezer. Ze ontdooien namelijk binnen enkele minuten
 6. Zet het vuur laag
 7. Zorg nu net als bij een normale pannenkoek dat het beslag een beetje gestold is voordat je hem omdraait.
 8. Leg de pannenkoek nu in de koelkast om af te koelen.
  Je kan ook een warme serveren, dan gaat alleen je slagroom smelten
 9. Klop nu de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf
 10. Schep de slagroom in de spuitzak en spuit evenredig over de afgekoelde pannenkoeken
 11. Bestrooi met fruit en amandelschaafsel