Kookboeken

30 januari 2015

 

 

 Back to basics  van S. de Boer & J.J Boerma is een verschrikkelijk mooi kookboek. Dit boek had ik voor kerst gevraagd. Toen ik hem niet kreeg was ik wel een beetje teleurgesteld, maar toen kreeg ik hem op mijn verjaardag. Er staan hele mooie recepten in en mooie foto's. Ik ga binnenkort zeer zeker een recept uit dit boek proberen en met jullie delen. Dus vooral aanschaffen. Het boek bevat bijna 75 recepten dus echt de moeite waard. Je betaalt er wel wat voor ( €25,-)  maar dan heb je ook wat!! ( ISBN 978 900 034 3195 uitgever Unieboek het spectrum bv )

 

 

 

 

 Happen van de plank is mijn favoriete kookboek van dit moment. Er zijn super heerlijke soms makkelijk vooral heel erg andere recepten in dan die je anders krijgt op verjaardagen of borrels. Ook is dit boek erg bruikbaar voor een avond met je partner, vriendinnen of gewoon een avond voor jezelf. De kleine hapjes zijn allemaal heel toegankelijk en er zit voor ieder wat wils in. Ik heb er al een aantal gebruikt voor mijn blog. Wel aangepast, maar je zal een hoop herkennen. ( ISBN 978 94 90561 07 9 Uitgever Millermedia ) 

 

 

 A Feast of Ice & Fire van C. Monroe- Cassel & S. Lehrer. Is het officiële kookboek van de Game of thrones. Een boek wat geregeld bij ons uit de kast komt. Een recept wat je kan vinden op mijn blog uit dit boek zijn de Honingkoekjes. Dit boek is echt een aanrader voor de echte fans. Per gebied staan de populaire gerechten uitgewerkt. Ook staan er voor verschillende hoofdpersonen gerechten vermeldt. Ik zeg aanschaffen!! let op het boek is in het Engels met Engelse maten er wordt dus wel enige omrekenvaardigheid vereist ( ISBN 978 0 345 53449 1 )

 

 

 

 

 Delicious lekker thuis  van V. Little. Is een kookboek gebaseerd op het tijdschrift delicious. Sinds kort heb ik een abonnement op dit tijdschrift en ik merk inderdaad veel overlap in hoe de recepten zijn geschreven en opgebouwd. Het zijn ingewikkelde recepten met veel ingrediënten. Dit boek is al een jaar in mijn bezit en ik vind het echt een leuk boek. Per seizoen staan er 2 voor- hoofd- en nagerechten uitgewerkt. Je kan dus het boek open slaan op het seizoen en dan ook een gerecht maken voor het seizoen. Er is veel gebruik gemaakt van seizoensgroente waardoor het moeilijk is een zomergerecht te maken in de winter, dit geldt overigens niet voor de toetjes ( ISBN 978 90 5956 491 6 Uitgever Fontaine )

 

 

 

Hip Holland is een boek vol traditionele recepten. Zo staat er een recept in voor stroopsoldaatjes, dropjeswater ( wie heeft dit nu niet proberen te maken als kind ) & koffiehopjes. Naast snoepjes staan er ook vele oer Hollandse hoofdgerechten in. Een leuk boek om te krijgen, te geven of in je kast te hebben ( ISBN 978 90 5964 6612 Uitgever ImageBooks Factory B.V. Veghel )

 

 

 

Chocolade het kookboek voor chocolade fans. Wie wil dit boek nu niet? Ongeveer 110 gerechten alleen maar met chocolade. Oke Oke niet alleen maar chocolade, maar voor het grootste deel dan. Ik zeg gewoon aanschaffen deze komt altijd van pas! Denk bijvoorbeeld aan de dagen dat je niet zo goed voelt, chocolade en bakken is de perfecte oplossing nog beter als je ze kan combineren ( ISBN 078 1 4454 4905 0 Uitgever Parragon ) 

 

 

 

 

 

Kookboeken gerelateerd aan een Thema

Kinderkookboeken

Bakken doe je lekker zelf is een kinderkookboek van de Albert Heijn. Deze heeft meerdere hele leuke kinderkookboeken uitgebracht waar kinderen van 8 jaar en ouder zelf dingen uit kunnen maken.
Ze zijn niet ingewikkeld en kinderen kunnen zelf aan de slag. De meeste recepten hoeven niet eens onder begeleiding te gebeuren. Ideaal dus 

 

 

 


Het kookboek voor kinderen van R.Buis & T. Peters is mijn favoriete kinderkookboek. Dit kookboek is gebaseerd op sprookjes en kinder tv-series. Hierdoor kunnen de kinderen zich ontzettend inleven in het recept.Want ja wil wil nu niet iets eten wat de prinses op de erwt ook heeft gegeten. Leuk om vooraf het verhaal van het desbetreffende recept voor te lezen (ISBN 90 216 1499 5, uitgeverij Ploegsma Amsterdam )

 

 

 

 

De kinderkeuken is een kookboek van de IKEA. Ook hier verkopen ze hele leuke kookboeken met hele leuke andere en vaak niet moeilijke recepten. Dit kookboek is gebaseerd op recepten van kinderen zelf, waardoor het kind zich ook echt kan identificeren in het gerecht. In dit boek staan niet alleen maar bak gerelateerde recepten, maar hele wisselende recepten uit Zweden. Hierdoor maakt het kind ook nog eens kennis met een andere cultuur. 

 

  

 Koekjes kookpret voor kinderen van J. Bastyra gebruik ik nu nog. Het is een boek vol koekjes recepten voor kinderen. Hierin staat precies uitgelegd wat je nodig hebt hoeveel ingrediënten wat je moet doen etc. Dit boek is alleen niet bruikbaar voor het kind zelf. Een volwassen zal moeten helpen bij het volgen van de stapjes. Soms is het namelijk niet logisch opgebouwd of je moet je plotseling iets doen wat nergens anders aangeven staat. Wel staan er goede instructie plaatjes bij zodat het kind goed kan zien wat het moet doen. 

  

Taart/gebak kookboeken

 Happy Happy feestelijke taartrecepten voor jong en oud van A. Morov. De beste aankopen zijn vaak de meeste impulsieve. Dat is ook bij dit boek het geval. Ik heb hem een keer op de kop getikt bij de interatuin nota bene. Daar hebben ze een heerlijke eetafdeling waar ze ook kookboeken verkopen. Daar zag ik deze staan en heb ik na veel getwijfel meegenomen. Dit boek is het begin geweest van het opzij schuiven van de pakjes en zelf aan de slag te gaan. Dus zeker een aanrader. (ISBN 978 94 6143 024 3, Uitgever Good cook publishing )

 

 

 Fantastische taarten  van A. Bell. Dit boek heb ik besteld bij mijn kerstpakket van 2014. Zoals je ziet zitten er allemaal post its in die mij moeten wijzen op de recepten die me fantastisch lijken. De Walnotentaart die ik heb gemaakt was echt geslaagd. Dus een niet te duur boekje rond de €10,- maar zeker een aanwinst voor elke taartenbakker of bakster. ( ISBN 978 90 5956 433 6, uitgever Fontaine Uitgevers )

 

 

 

 

Kookboeken voor Beginners

 Studentenkookboek van B van Essen. De titel zegt het eigenlijk al een kookboek voor studenten, maar er zitten hele handige tips in. Wanneer zijn welke groente koop? Hoe zet ik snel een makkelijke pasta op tafel. Wat is binden, braden of hoe sla ik eiwit stijf? Het is opgedeeld in categorieën van vleesvervangers tot aan complete menu's. Zeker aanschaffen waard.  ( ISBN 978 90 269 3641 8 Uitgever van Dishoeck/Unieboek) 

 

 

 

 

 Gek op Groente & Fruit  is van de makers van de Allerhande. Hier staan allemaal makkelijke snelle recepten in met groente & fruit. Sommige recepten staat door welke groente je het makkelijk kan vervangen of hebben ze combinaties gemaakt van groente en fruit in één recept. Heel handig als je even inspiratieloos bent. 

 

 

 

 

 

 Kook! De Basis van Keda Black. Is het aller simpelste kookboek wat er bestaat. Hele makkelijke recepten met mooie plaatjes perfect voor de beginnende koker. Per gerecht staat met sterren aan gegeven hoe moeilijk het recept is, dus je kan zelf bepalen of je het wel of niet gaat lukken. Ook is het boek gebaseerd op een twee persoonshuishouden wat voor vele huishoudens heel prettig is dat je niet meer zelf hoeft na te denken hoeveel je moet halen of moeilijke deelsommen hoeft toe te passen. ( ISBN 978 90 8989 449 6 Uitgeverij Terra ) 

 

 

 

 

 Mijn receptendagboek  is een boek waarin je aantekeningen kan en mag maken. Er staat veel uitgelegd over bak- en kooktechnieken waar je onder het koken goed naar kan terug grijpen. Doordat je in het boek er dingen naast kan schrijven is het een heel handig boek om ook dingen te leren.Er staan makkelijke recepten, maar ook wel met meer uitdaging. Ik zou dit boek aanraden voor de gemiddelde koker. Maar ook voor de ervaren thuis kok is dit boek fijn om als houvast te hebben, zodat als je even niet meer weet hoe je moet blancheren je het even kan opzoeken. ( ISBN 978 1 4075 7422 6 Uitgever Love Food )

 

 

Overig

Cocktails mixen en genieten. Is een boek over.... Cocktails. In dit boek kun je er 250 vinden incl alcohol vrije, dus ik denk dat er voor iedereen wel wat wils in staat. Het is ook een heel handig boekje bruikbaar voor feestjes, want zelfs met een slok op kun je het recept nog volgen. Er staat heel duidelijk uitgelegd hoe en wat je moet doen. Ook staat er duidelijk welke ingrediënten er in moeten. ( ISBN 978 1 4075 1196 2 uitgever Parragon ) 

 

 

 Receptenboekjes van de Xenos zijn heel toegankelijk en helemaal niet duur. Je hebt ze in verschillende thema's en zijn al te kook vanaf €5,-. Ook leuk als verjaardagscadeau!!

 

 

 

 

 

 

 Soepen voor elk seizoen is boek waar alleen maar soepen in staan. Hele bijzondere maar ook hele gewone soepen voor alle dag. Het boek bevat 140 recepten dus er zal altijd een nieuw soep recept in staan die bij je past. Gewoon handig om op de plank te hebben als je zin hebt in soep, maar geen zin hebt in die zoute rommel uit blik. ( ISBN 978 90 396 2279)